Using real-time PCR for detection of Yersinia enterocolitica in samples of vegetable origin
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F15%3A00098114" target="_blank" >RIV/00216224:14310/15:00098114 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití real-time PCR pro detekci Yersinia enterocolitica ve vzorcích rostlinného původu
Original language description
Úvod Rod Yersinia zahrnuje okolo 11 nepatogenních a patogenních druhů včetně Y. pestis, Y. pseudotuberculosis a Y. enterocolitica. Tyto tři bakterie jsou fakultativními intracelulárními patogeny charakteristické řadou faktorů virulence. Yersinia enterocolitica je původcem alimentárních infekcí přenášených fekálně-orální cestou. Především u malých dětí a předškoláků je výskyt yersiniózy charakteristický akutním zánětem střev (enteritidou), která bývá doprovázena horečkou a průjmy. Cílem této studie bylo zjistit pomocí metod molekulární biologie výskyt Yersinií na povrchu potravin rostlinného původu určených ke přímé spotřebě, neboť tato komodita může být z pohledu mikrobiologické bezpečnosti potravin riziková. Materiál a metody V této studii byly vyšetřeny vzorky krájené a mražené zeleniny (197) a drobného ovoce (141) z tržní sítě. Optimalizovanými postupy zahrnujícími oplach, homogenizaci a centrifugací byly získány pelety obsahující bakteriální kontaminaci vyskytující se na povrchu zpracovaného vzorku (použito 100g rostlinného vzorku pro oplach). DNA z této pelety byla izolována pomocí soupravy Power soil DNA isolation kit (MoBio,USA) dle postupu výrobce mírně modifikovaným o mechanickou homogenizaci v přístroji Magnalyser za použití zirkoniových kuliček (0,1 mm). Vlastní detekce patogenní Y. enterocolitica byla provedena pomocí druhově specifické qPCR, která je cílená na gen ompF (výskyt ve všech zástupcích rodu Yersinia) a gen ail (faktor virulence patogenní Y. enterocolitica). Výsledky Pro hodnocení výskytu Y. enterocolitica ve vzorcích bylo použito celkem 338 vzorků zeleniny a drobného ovoce. Z tohoto bylo 43 vzorků (12,7 %) pozitivních na přítomnost bakterií rodu Yersinia. Ve dvaceti čtyřech vzorcích (7 %) byla detekována Yersinia spp. a v devatenácti vzorcích (5,6 %) byla pomocí qPCR detekována patogenní Yersinia enterocolitica.
Czech name
Využití real-time PCR pro detekci Yersinia enterocolitica ve vzorcích rostlinného původu
Czech description
Úvod Rod Yersinia zahrnuje okolo 11 nepatogenních a patogenních druhů včetně Y. pestis, Y. pseudotuberculosis a Y. enterocolitica. Tyto tři bakterie jsou fakultativními intracelulárními patogeny charakteristické řadou faktorů virulence. Yersinia enterocolitica je původcem alimentárních infekcí přenášených fekálně-orální cestou. Především u malých dětí a předškoláků je výskyt yersiniózy charakteristický akutním zánětem střev (enteritidou), která bývá doprovázena horečkou a průjmy. Cílem této studie bylo zjistit pomocí metod molekulární biologie výskyt Yersinií na povrchu potravin rostlinného původu určených ke přímé spotřebě, neboť tato komodita může být z pohledu mikrobiologické bezpečnosti potravin riziková. Materiál a metody V této studii byly vyšetřeny vzorky krájené a mražené zeleniny (197) a drobného ovoce (141) z tržní sítě. Optimalizovanými postupy zahrnujícími oplach, homogenizaci a centrifugací byly získány pelety obsahující bakteriální kontaminaci vyskytující se na povrchu zpracovaného vzorku (použito 100g rostlinného vzorku pro oplach). DNA z této pelety byla izolována pomocí soupravy Power soil DNA isolation kit (MoBio,USA) dle postupu výrobce mírně modifikovaným o mechanickou homogenizaci v přístroji Magnalyser za použití zirkoniových kuliček (0,1 mm). Vlastní detekce patogenní Y. enterocolitica byla provedena pomocí druhově specifické qPCR, která je cílená na gen ompF (výskyt ve všech zástupcích rodu Yersinia) a gen ail (faktor virulence patogenní Y. enterocolitica). Výsledky Pro hodnocení výskytu Y. enterocolitica ve vzorcích bylo použito celkem 338 vzorků zeleniny a drobného ovoce. Z tohoto bylo 43 vzorků (12,7 %) pozitivních na přítomnost bakterií rodu Yersinia. Ve dvaceti čtyřech vzorcích (7 %) byla detekována Yersinia spp. a v devatenácti vzorcích (5,6 %) byla pomocí qPCR detekována patogenní Yersinia enterocolitica.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
10600 - Biological sciences
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů