Detection of Yersinia enterocolitica in Fruit and Vegetable Purchased at Supermarkets in the Czech Republic
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874228" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874228 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Detekce Yersinia enterocolitica v ovoci a zelenině zakoupené v tržní síti v České republice
Original language description
Cílem této práce byla detekce Yersinia enterocolitica v ovoci a zelenině zakoupené v tržní síti v České republice v průběhu roku 2014. Celkem bylo analyzováno 312 vzorků včetně krájené zeleniny (n=94), mražené zeleniny (n=57), nezpracované zeleniny (n=54), čerstvého a mraženého ovoce (n=72) a klíčků (n=35). Vzorky byly vyšetřeny kultivační metodou podle ČSN EN ISO 10273 a pomocí real-time PCR cílené na gen ompF (specifického pro rod Yersinia) a na gen ail (faktor virulence specifický pro Y. enterocolitica). Yersinia spp. a Y. enterocolitica byly izolovány z 52 (16,7%), respektive 31 (9,9%) vzorků. Izoláty konfirmované jako Y. enterocolitica byly dále charakterizovány biotypizací, sérotypizací a detekcí genu ail. Biotypizace odhalila, že všechny izoláty náležely k biotypu 1A. Sérotypizací bylo zjištěno, že čtyři izoláty náležely k sérotypu O:08 a jeden k sérotypu O:05. Pouze jeden izolát disponoval genem ail (0,3%). Vzorky ovoce a zeleniny byly zároveň analyzovány pomocí molekulárních metod. Výsledky real-time PCR potvrdily přítomnost Yersinia spp. a patogenní Y. enterocolitica (nesoucí gen ail) ve 37 (12,0%) a 21 (6,8%) vzorcích. Ačkoli za hlavní zdroj patogenní Y. enterocolitica je považováno vepřové maso a výrobky z něj, výsledky této studie ukazují, že nezpracované nebo minimálně zpracované ovoce a zelenina mohou být dalším zdrojem patogenní Y. enterocolitica a představovat pro spotřebitele zdravotní riziko.
Czech name
Detekce Yersinia enterocolitica v ovoci a zelenině zakoupené v tržní síti v České republice
Czech description
Cílem této práce byla detekce Yersinia enterocolitica v ovoci a zelenině zakoupené v tržní síti v České republice v průběhu roku 2014. Celkem bylo analyzováno 312 vzorků včetně krájené zeleniny (n=94), mražené zeleniny (n=57), nezpracované zeleniny (n=54), čerstvého a mraženého ovoce (n=72) a klíčků (n=35). Vzorky byly vyšetřeny kultivační metodou podle ČSN EN ISO 10273 a pomocí real-time PCR cílené na gen ompF (specifického pro rod Yersinia) a na gen ail (faktor virulence specifický pro Y. enterocolitica). Yersinia spp. a Y. enterocolitica byly izolovány z 52 (16,7%), respektive 31 (9,9%) vzorků. Izoláty konfirmované jako Y. enterocolitica byly dále charakterizovány biotypizací, sérotypizací a detekcí genu ail. Biotypizace odhalila, že všechny izoláty náležely k biotypu 1A. Sérotypizací bylo zjištěno, že čtyři izoláty náležely k sérotypu O:08 a jeden k sérotypu O:05. Pouze jeden izolát disponoval genem ail (0,3%). Vzorky ovoce a zeleniny byly zároveň analyzovány pomocí molekulárních metod. Výsledky real-time PCR potvrdily přítomnost Yersinia spp. a patogenní Y. enterocolitica (nesoucí gen ail) ve 37 (12,0%) a 21 (6,8%) vzorcích. Ačkoli za hlavní zdroj patogenní Y. enterocolitica je považováno vepřové maso a výrobky z něj, výsledky této studie ukazují, že nezpracované nebo minimálně zpracované ovoce a zelenina mohou být dalším zdrojem patogenní Y. enterocolitica a představovat pro spotřebitele zdravotní riziko.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XVIII. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí: sborník příspěvků
ISBN
978-80-7305-772-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
7-9
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
May 25, 2016
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—