All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Detection of Yersinia enterocolitica in Fruit and Vegetable Purchased at Supermarkets in the Czech Republic

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874228" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874228 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Detekce Yersinia enterocolitica v ovoci a zelenině zakoupené v tržní síti v České republice

  • Original language description

    Cílem této práce byla detekce Yersinia enterocolitica v ovoci a zelenině zakoupené v tržní síti v České republice v průběhu roku 2014. Celkem bylo analyzováno 312 vzorků včetně krájené zeleniny (n=94), mražené zeleniny (n=57), nezpracované zeleniny (n=54), čerstvého a mraženého ovoce (n=72) a klíčků (n=35). Vzorky byly vyšetřeny kultivační metodou podle ČSN EN ISO 10273 a pomocí real-time PCR cílené na gen ompF (specifického pro rod Yersinia) a na gen ail (faktor virulence specifický pro Y. enterocolitica). Yersinia spp. a Y. enterocolitica byly izolovány z 52 (16,7%), respektive 31 (9,9%) vzorků. Izoláty konfirmované jako Y. enterocolitica byly dále charakterizovány biotypizací, sérotypizací a detekcí genu ail. Biotypizace odhalila, že všechny izoláty náležely k biotypu 1A. Sérotypizací bylo zjištěno, že čtyři izoláty náležely k sérotypu O:08 a jeden k sérotypu O:05. Pouze jeden izolát disponoval genem ail (0,3%). Vzorky ovoce a zeleniny byly zároveň analyzovány pomocí molekulárních metod. Výsledky real-time PCR potvrdily přítomnost Yersinia spp. a patogenní Y. enterocolitica (nesoucí gen ail) ve 37 (12,0%) a 21 (6,8%) vzorcích. Ačkoli za hlavní zdroj patogenní Y. enterocolitica je považováno vepřové maso a výrobky z něj, výsledky této studie ukazují, že nezpracované nebo minimálně zpracované ovoce a zelenina mohou být dalším zdrojem patogenní Y. enterocolitica a představovat pro spotřebitele zdravotní riziko.

  • Czech name

    Detekce Yersinia enterocolitica v ovoci a zelenině zakoupené v tržní síti v České republice

  • Czech description

    Cílem této práce byla detekce Yersinia enterocolitica v ovoci a zelenině zakoupené v tržní síti v České republice v průběhu roku 2014. Celkem bylo analyzováno 312 vzorků včetně krájené zeleniny (n=94), mražené zeleniny (n=57), nezpracované zeleniny (n=54), čerstvého a mraženého ovoce (n=72) a klíčků (n=35). Vzorky byly vyšetřeny kultivační metodou podle ČSN EN ISO 10273 a pomocí real-time PCR cílené na gen ompF (specifického pro rod Yersinia) a na gen ail (faktor virulence specifický pro Y. enterocolitica). Yersinia spp. a Y. enterocolitica byly izolovány z 52 (16,7%), respektive 31 (9,9%) vzorků. Izoláty konfirmované jako Y. enterocolitica byly dále charakterizovány biotypizací, sérotypizací a detekcí genu ail. Biotypizace odhalila, že všechny izoláty náležely k biotypu 1A. Sérotypizací bylo zjištěno, že čtyři izoláty náležely k sérotypu O:08 a jeden k sérotypu O:05. Pouze jeden izolát disponoval genem ail (0,3%). Vzorky ovoce a zeleniny byly zároveň analyzovány pomocí molekulárních metod. Výsledky real-time PCR potvrdily přítomnost Yersinia spp. a patogenní Y. enterocolitica (nesoucí gen ail) ve 37 (12,0%) a 21 (6,8%) vzorcích. Ačkoli za hlavní zdroj patogenní Y. enterocolitica je považováno vepřové maso a výrobky z něj, výsledky této studie ukazují, že nezpracované nebo minimálně zpracované ovoce a zelenina mohou být dalším zdrojem patogenní Y. enterocolitica a představovat pro spotřebitele zdravotní riziko.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    XVIII. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí: sborník příspěvků

  • ISBN

    978-80-7305-772-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    7-9

  • Publisher name

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    May 25, 2016

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article