The occurrence of pathogenic Yersinia eneterocolitica in raw meat products at the retail level in the Czech Republic
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F16%3AN0000081" target="_blank" >RIV/00027162:_____/16:N0000081 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.maso.cz" target="_blank" >http://www.maso.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výskyt patogenních kmenů Yersinia enterocolitica v syrových masných produktech z tržní sítě České Republiky
Original language description
Yersinia enterocolitica je nejčastějším původcem lidských yersinióz a nedostatečně tepelně opracované vepřové maso je považováno za hlavní zdroj infekce. Přesto je jen málo informací o výskytu patogenních kmenů yersinií v masných produktech na úrovni tržní sítě. Z devíti prodejních míst bylo odebráno celkem 193 vzorků syrových masných produktů. Pomocí real time PCR (qPCR) byla zjištěna vysoká prevalence Yersinia spp. ve vepřových jazycích (80,0 %), vepřových srdcí (40,0 %) i v mletém mase a masných polotovarech (55,9 %). Přítomnost patogenní (ail-pozitivní) Y. enterocolitica byla pomocí qPCR zjištěna zejména ve vzorcích vepřových jazyků (40,0 %), následně ve vepřových srdcích (18,0 %) a mletém mase a masných polotovarech (17,2 %). Kultivačně byla přítomnost patogenních kmenů Y. enterocolitica potvrzena pouze ve vzorcích vepřových jazyků (14,0 %). Všechny získané izoláty (n=35) byly biotypu 4; identifikovány byly sérotypy O:3 (71,4 %) a O:9 (28,6 % izolátů). Výsledky svědčí o tom, že syrové vepřové produkty z tržní sítě jsou možným zdrojem patogenních kmenů Y. enterocolitica. K zabránění šíření této bakterie je nutné dodržování správné hygienické a výrobní praxe během prodeje a následného zpracování těchto produktů včetně dostatečného tepelného opracování před konzumací.
Czech name
Výskyt patogenních kmenů Yersinia enterocolitica v syrových masných produktech z tržní sítě České Republiky
Czech description
Yersinia enterocolitica je nejčastějším původcem lidských yersinióz a nedostatečně tepelně opracované vepřové maso je považováno za hlavní zdroj infekce. Přesto je jen málo informací o výskytu patogenních kmenů yersinií v masných produktech na úrovni tržní sítě. Z devíti prodejních míst bylo odebráno celkem 193 vzorků syrových masných produktů. Pomocí real time PCR (qPCR) byla zjištěna vysoká prevalence Yersinia spp. ve vepřových jazycích (80,0 %), vepřových srdcí (40,0 %) i v mletém mase a masných polotovarech (55,9 %). Přítomnost patogenní (ail-pozitivní) Y. enterocolitica byla pomocí qPCR zjištěna zejména ve vzorcích vepřových jazyků (40,0 %), následně ve vepřových srdcích (18,0 %) a mletém mase a masných polotovarech (17,2 %). Kultivačně byla přítomnost patogenních kmenů Y. enterocolitica potvrzena pouze ve vzorcích vepřových jazyků (14,0 %). Všechny získané izoláty (n=35) byly biotypu 4; identifikovány byly sérotypy O:3 (71,4 %) a O:9 (28,6 % izolátů). Výsledky svědčí o tom, že syrové vepřové produkty z tržní sítě jsou možným zdrojem patogenních kmenů Y. enterocolitica. K zabránění šíření této bakterie je nutné dodržování správné hygienické a výrobní praxe během prodeje a následného zpracování těchto produktů včetně dostatečného tepelného opracování před konzumací.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
Neuveden
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
37-41
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—