All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The occurrence of pathogenic Yersinia eneterocolitica in raw meat products at the retail level in the Czech Republic

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F16%3AN0000081" target="_blank" >RIV/00027162:_____/16:N0000081 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.maso.cz" target="_blank" >http://www.maso.cz</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Výskyt patogenních kmenů Yersinia enterocolitica v syrových masných produktech z tržní sítě České Republiky

  • Original language description

    Yersinia enterocolitica je nejčastějším původcem lidských yersinióz a nedostatečně tepelně opracované vepřové maso je považováno za hlavní zdroj infekce. Přesto je jen málo informací o výskytu patogenních kmenů yersinií v masných produktech na úrovni tržní sítě. Z devíti prodejních míst bylo odebráno celkem 193 vzorků syrových masných produktů. Pomocí real time PCR (qPCR) byla zjištěna vysoká prevalence Yersinia spp. ve vepřových jazycích (80,0 %), vepřových srdcí (40,0 %) i v mletém mase a masných polotovarech (55,9 %). Přítomnost patogenní (ail-pozitivní) Y. enterocolitica byla pomocí qPCR zjištěna zejména ve vzorcích vepřových jazyků (40,0 %), následně ve vepřových srdcích (18,0 %) a mletém mase a masných polotovarech (17,2 %). Kultivačně byla přítomnost patogenních kmenů Y. enterocolitica potvrzena pouze ve vzorcích vepřových jazyků (14,0 %). Všechny získané izoláty (n=35) byly biotypu 4; identifikovány byly sérotypy O:3 (71,4 %) a O:9 (28,6 % izolátů). Výsledky svědčí o tom, že syrové vepřové produkty z tržní sítě jsou možným zdrojem patogenních kmenů Y. enterocolitica. K zabránění šíření této bakterie je nutné dodržování správné hygienické a výrobní praxe během prodeje a následného zpracování těchto produktů včetně dostatečného tepelného opracování před konzumací.

  • Czech name

    Výskyt patogenních kmenů Yersinia enterocolitica v syrových masných produktech z tržní sítě České Republiky

  • Czech description

    Yersinia enterocolitica je nejčastějším původcem lidských yersinióz a nedostatečně tepelně opracované vepřové maso je považováno za hlavní zdroj infekce. Přesto je jen málo informací o výskytu patogenních kmenů yersinií v masných produktech na úrovni tržní sítě. Z devíti prodejních míst bylo odebráno celkem 193 vzorků syrových masných produktů. Pomocí real time PCR (qPCR) byla zjištěna vysoká prevalence Yersinia spp. ve vepřových jazycích (80,0 %), vepřových srdcí (40,0 %) i v mletém mase a masných polotovarech (55,9 %). Přítomnost patogenní (ail-pozitivní) Y. enterocolitica byla pomocí qPCR zjištěna zejména ve vzorcích vepřových jazyků (40,0 %), následně ve vepřových srdcích (18,0 %) a mletém mase a masných polotovarech (17,2 %). Kultivačně byla přítomnost patogenních kmenů Y. enterocolitica potvrzena pouze ve vzorcích vepřových jazyků (14,0 %). Všechny získané izoláty (n=35) byly biotypu 4; identifikovány byly sérotypy O:3 (71,4 %) a O:9 (28,6 % izolátů). Výsledky svědčí o tom, že syrové vepřové produkty z tržní sítě jsou možným zdrojem patogenních kmenů Y. enterocolitica. K zabránění šíření této bakterie je nutné dodržování správné hygienické a výrobní praxe během prodeje a následného zpracování těchto produktů včetně dostatečného tepelného opracování před konzumací.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    EE - Microbiology, virology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    Neuveden

  • Issue of the periodical within the volume

    5

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    37-41

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database