The authenticity of food of animal origin in terms of diaghostics
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F15%3A%230001348" target="_blank" >RIV/00027162:_____/15:#0001348 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Autenticita potravin živočišného původu z pohledu diagnostiky
Original language description
Ověřování autenticity potravin patří k zásadním otázkám v oblasti bezpečnosti potravin. K falšování dochází téměř ve všech komoditách živočišného původu (masné, mléčné, vaječné výrobky a med). Hlavním důvodem falšování je maximalizace obchodního zisku spolu s minimálními náklady na výrobu potravin. Podvodné postupy jsou založeny na částečné nebo úplné náhradě autentického materiálu materiálem s mnohem snadnější dostupností na trhu a levnějšími komponenty. Falšování potravin představuje vedle ekonomického problému zejména etický, ale také zdravotní problém, kdy látky, které nejsou deklarovány na obalu, mohou být zdrojem intolerance nebo vyvolat alergické či toxické reakce. Průkaz autenticity potravin je založen na detekci specifických markerů prostřednictvím řady metod. Vývoj a optimalizace nových analytických metod pro stanovení falšování potravin je finančně i časově značně náročný proces, který je navíc v současné době ztěžován stále sofistikovanějšími způsoby falšování.
Czech name
Autenticita potravin živočišného původu z pohledu diagnostiky
Czech description
Ověřování autenticity potravin patří k zásadním otázkám v oblasti bezpečnosti potravin. K falšování dochází téměř ve všech komoditách živočišného původu (masné, mléčné, vaječné výrobky a med). Hlavním důvodem falšování je maximalizace obchodního zisku spolu s minimálními náklady na výrobu potravin. Podvodné postupy jsou založeny na částečné nebo úplné náhradě autentického materiálu materiálem s mnohem snadnější dostupností na trhu a levnějšími komponenty. Falšování potravin představuje vedle ekonomického problému zejména etický, ale také zdravotní problém, kdy látky, které nejsou deklarovány na obalu, mohou být zdrojem intolerance nebo vyvolat alergické či toxické reakce. Průkaz autenticity potravin je založen na detekci specifických markerů prostřednictvím řady metod. Vývoj a optimalizace nových analytických metod pro stanovení falšování potravin je finančně i časově značně náročný proces, který je navíc v současné době ztěžován stále sofistikovanějšími způsoby falšování.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LO1218" target="_blank" >LO1218: Healthy animal as a source of wholesome food</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Volume of the periodical
65
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
934-938
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—