All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The authenticity of food of animal origin in terms of diaghostics

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F15%3A%230001348" target="_blank" >RIV/00027162:_____/15:#0001348 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Autenticita potravin živočišného původu z pohledu diagnostiky

  • Original language description

    Ověřování autenticity potravin patří k zásadním otázkám v oblasti bezpečnosti potravin. K falšování dochází téměř ve všech komoditách živočišného původu (masné, mléčné, vaječné výrobky a med). Hlavním důvodem falšování je maximalizace obchodního zisku spolu s minimálními náklady na výrobu potravin. Podvodné postupy jsou založeny na částečné nebo úplné náhradě autentického materiálu materiálem s mnohem snadnější dostupností na trhu a levnějšími komponenty. Falšování potravin představuje vedle ekonomického problému zejména etický, ale také zdravotní problém, kdy látky, které nejsou deklarovány na obalu, mohou být zdrojem intolerance nebo vyvolat alergické či toxické reakce. Průkaz autenticity potravin je založen na detekci specifických markerů prostřednictvím řady metod. Vývoj a optimalizace nových analytických metod pro stanovení falšování potravin je finančně i časově značně náročný proces, který je navíc v současné době ztěžován stále sofistikovanějšími způsoby falšování.

  • Czech name

    Autenticita potravin živočišného původu z pohledu diagnostiky

  • Czech description

    Ověřování autenticity potravin patří k zásadním otázkám v oblasti bezpečnosti potravin. K falšování dochází téměř ve všech komoditách živočišného původu (masné, mléčné, vaječné výrobky a med). Hlavním důvodem falšování je maximalizace obchodního zisku spolu s minimálními náklady na výrobu potravin. Podvodné postupy jsou založeny na částečné nebo úplné náhradě autentického materiálu materiálem s mnohem snadnější dostupností na trhu a levnějšími komponenty. Falšování potravin představuje vedle ekonomického problému zejména etický, ale také zdravotní problém, kdy látky, které nejsou deklarovány na obalu, mohou být zdrojem intolerance nebo vyvolat alergické či toxické reakce. Průkaz autenticity potravin je založen na detekci specifických markerů prostřednictvím řady metod. Vývoj a optimalizace nových analytických metod pro stanovení falšování potravin je finančně i časově značně náročný proces, který je navíc v současné době ztěžován stále sofistikovanějšími způsoby falšování.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/LO1218" target="_blank" >LO1218: Healthy animal as a source of wholesome food</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    65

  • Issue of the periodical within the volume

    12

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    934-938

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database