All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Assesment of DNA quality in technologically processed muscle tissues of Thunnus albacares

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F16%3AN0000006" target="_blank" >RIV/00027162:_____/16:N0000006 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/62157124:16270/16:43874252

  • Result on the web

    <a href="http://cit.vfu.cz/konference/mvp2016/4download/sbornik_2016.pdf" target="_blank" >http://cit.vfu.cz/konference/mvp2016/4download/sbornik_2016.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Porovnání kvality DNA u technologicky opracované svaloviny tuňáka žlutoploutvého

  • Original language description

    Mezi nejčastější metody, které se dají použít pro druhovou identifikaci tuňáků, patří metody založené na detekci specifické DNA (PCR metoda - Polymerase Chain Reaction a její modifikace: real-time PCR, digitální PCR aj.). Problémem při detekci DNA v opracovaných výrobcích spočívá v možnosti fragmentace DNA během zpracovatelských technologií. V této studii byly porovnány tři DNA extrakční metody: DNeasy Blood and Tissue Kit, DNeasy mericon Food Kit a Chemagic DNA Tissue 10 Kit. Dále byl sledován vliv technologického opracování na DNA a to zejména teplota, tlak a druh opracování. Jednalo se o syrovou svalovinu, tepelně opracovanou svalovinu konzervací (celistvá a mletá svalovina), vařením (při 70 °C a 90 °C), uzením teplým a studeným kouřem, dále o paté a pomazánku. Kvalita DNA byla hodnocena dle stanovení koncentrací a poměrů absorbancí A260/A280 pomocí spektrometru. Dalším ukazatelem kvality DNA byla její amplifikovatelnost v následné PCR. Na základě výsledků byl vybrán optimální kit a zjištění míra poškození DNA při technologickým procesu.

  • Czech name

    Porovnání kvality DNA u technologicky opracované svaloviny tuňáka žlutoploutvého

  • Czech description

    Mezi nejčastější metody, které se dají použít pro druhovou identifikaci tuňáků, patří metody založené na detekci specifické DNA (PCR metoda - Polymerase Chain Reaction a její modifikace: real-time PCR, digitální PCR aj.). Problémem při detekci DNA v opracovaných výrobcích spočívá v možnosti fragmentace DNA během zpracovatelských technologií. V této studii byly porovnány tři DNA extrakční metody: DNeasy Blood and Tissue Kit, DNeasy mericon Food Kit a Chemagic DNA Tissue 10 Kit. Dále byl sledován vliv technologického opracování na DNA a to zejména teplota, tlak a druh opracování. Jednalo se o syrovou svalovinu, tepelně opracovanou svalovinu konzervací (celistvá a mletá svalovina), vařením (při 70 °C a 90 °C), uzením teplým a studeným kouřem, dále o paté a pomazánku. Kvalita DNA byla hodnocena dle stanovení koncentrací a poměrů absorbancí A260/A280 pomocí spektrometru. Dalším ukazatelem kvality DNA byla její amplifikovatelnost v následné PCR. Na základě výsledků byl vybrán optimální kit a zjištění míra poškození DNA při technologickým procesu.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1530107" target="_blank" >QJ1530107: Methods for identification, traceability and authenticity verification of feed mixtures and food containing components of animal origin</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    48-50

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database