Assesment of DNA quality in technologically processed muscle tissues of Thunnus albacares
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F16%3AN0000006" target="_blank" >RIV/00027162:_____/16:N0000006 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62157124:16270/16:43874252
Result on the web
<a href="http://cit.vfu.cz/konference/mvp2016/4download/sbornik_2016.pdf" target="_blank" >http://cit.vfu.cz/konference/mvp2016/4download/sbornik_2016.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Porovnání kvality DNA u technologicky opracované svaloviny tuňáka žlutoploutvého
Original language description
Mezi nejčastější metody, které se dají použít pro druhovou identifikaci tuňáků, patří metody založené na detekci specifické DNA (PCR metoda - Polymerase Chain Reaction a její modifikace: real-time PCR, digitální PCR aj.). Problémem při detekci DNA v opracovaných výrobcích spočívá v možnosti fragmentace DNA během zpracovatelských technologií. V této studii byly porovnány tři DNA extrakční metody: DNeasy Blood and Tissue Kit, DNeasy mericon Food Kit a Chemagic DNA Tissue 10 Kit. Dále byl sledován vliv technologického opracování na DNA a to zejména teplota, tlak a druh opracování. Jednalo se o syrovou svalovinu, tepelně opracovanou svalovinu konzervací (celistvá a mletá svalovina), vařením (při 70 °C a 90 °C), uzením teplým a studeným kouřem, dále o paté a pomazánku. Kvalita DNA byla hodnocena dle stanovení koncentrací a poměrů absorbancí A260/A280 pomocí spektrometru. Dalším ukazatelem kvality DNA byla její amplifikovatelnost v následné PCR. Na základě výsledků byl vybrán optimální kit a zjištění míra poškození DNA při technologickým procesu.
Czech name
Porovnání kvality DNA u technologicky opracované svaloviny tuňáka žlutoploutvého
Czech description
Mezi nejčastější metody, které se dají použít pro druhovou identifikaci tuňáků, patří metody založené na detekci specifické DNA (PCR metoda - Polymerase Chain Reaction a její modifikace: real-time PCR, digitální PCR aj.). Problémem při detekci DNA v opracovaných výrobcích spočívá v možnosti fragmentace DNA během zpracovatelských technologií. V této studii byly porovnány tři DNA extrakční metody: DNeasy Blood and Tissue Kit, DNeasy mericon Food Kit a Chemagic DNA Tissue 10 Kit. Dále byl sledován vliv technologického opracování na DNA a to zejména teplota, tlak a druh opracování. Jednalo se o syrovou svalovinu, tepelně opracovanou svalovinu konzervací (celistvá a mletá svalovina), vařením (při 70 °C a 90 °C), uzením teplým a studeným kouřem, dále o paté a pomazánku. Kvalita DNA byla hodnocena dle stanovení koncentrací a poměrů absorbancí A260/A280 pomocí spektrometru. Dalším ukazatelem kvality DNA byla její amplifikovatelnost v následné PCR. Na základě výsledků byl vybrán optimální kit a zjištění míra poškození DNA při technologickým procesu.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1530107" target="_blank" >QJ1530107: Methods for identification, traceability and authenticity verification of feed mixtures and food containing components of animal origin</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
48-50
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—