The chosen agents of foodborne diseases in connection with wild boars
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F16%3AN0000033" target="_blank" >RIV/00027162:_____/16:N0000033 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62156489:43410/16:43910612
Result on the web
<a href="http://www.maso.cz" target="_blank" >http://www.maso.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vybraní původci onemocnění z potravin ve spojení s černou zvěří
Original language description
Zvěřina je atraktivní a hodnotnou součástí lidské stravy. Konzumace masa volně žijící zvěře s sebou nese i různá rizika a možné zdravotní komplikace. Samotné získávání zvěřiny je ovlivněno zákony a vyhláškami, které určují kdo, kde a jak může zvěř lovit, co se stane s kusem po usmrcení a jaké podmínky musí být splněny pro uvedení zvěřiny do oběhu. I přes tato opatření hrozí konzumentovi nebezpečí, a to prostřednictvím patogenů, které nezpůsobují na první pohled viditelné změny na zvěři ani zvěřině. Jedná se zejména o virus hepatitidy E, svalovce stočeného (Trichinella spiralis) a toxoplasmu (Toxoplasma gondii). Ke každému z těchto patogenů je podrobně popsán průběh onemocnění, jež způsobuje, možný způsob přenosu a výskyt u spárkaté zvěře jak na území ČR, tak i ve světě. Závěrem jsou shrnuta preventivní opatření zabraňující přenosu těchto onemocnění a umožňující bezpečnou konzumaci zvěřiny.
Czech name
Vybraní původci onemocnění z potravin ve spojení s černou zvěří
Czech description
Zvěřina je atraktivní a hodnotnou součástí lidské stravy. Konzumace masa volně žijící zvěře s sebou nese i různá rizika a možné zdravotní komplikace. Samotné získávání zvěřiny je ovlivněno zákony a vyhláškami, které určují kdo, kde a jak může zvěř lovit, co se stane s kusem po usmrcení a jaké podmínky musí být splněny pro uvedení zvěřiny do oběhu. I přes tato opatření hrozí konzumentovi nebezpečí, a to prostřednictvím patogenů, které nezpůsobují na první pohled viditelné změny na zvěři ani zvěřině. Jedná se zejména o virus hepatitidy E, svalovce stočeného (Trichinella spiralis) a toxoplasmu (Toxoplasma gondii). Ke každému z těchto patogenů je podrobně popsán průběh onemocnění, jež způsobuje, možný způsob přenosu a výskyt u spárkaté zvěře jak na území ČR, tak i ve světě. Závěrem jsou shrnuta preventivní opatření zabraňující přenosu těchto onemocnění a umožňující bezpečnou konzumaci zvěřiny.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LO1218" target="_blank" >LO1218: Healthy animal as a source of wholesome food</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
Neuveden
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
26-32
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—