All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The chosen agents of foodborne diseases in connection with wild boars

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F16%3AN0000033" target="_blank" >RIV/00027162:_____/16:N0000033 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/62156489:43410/16:43910612

  • Result on the web

    <a href="http://www.maso.cz" target="_blank" >http://www.maso.cz</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vybraní původci onemocnění z potravin ve spojení s černou zvěří

  • Original language description

    Zvěřina je atraktivní a hodnotnou součástí lidské stravy. Konzumace masa volně žijící zvěře s sebou nese i různá rizika a možné zdravotní komplikace. Samotné získávání zvěřiny je ovlivněno zákony a vyhláškami, které určují kdo, kde a jak může zvěř lovit, co se stane s kusem po usmrcení a jaké podmínky musí být splněny pro uvedení zvěřiny do oběhu. I přes tato opatření hrozí konzumentovi nebezpečí, a to prostřednictvím patogenů, které nezpůsobují na první pohled viditelné změny na zvěři ani zvěřině. Jedná se zejména o virus hepatitidy E, svalovce stočeného (Trichinella spiralis) a toxoplasmu (Toxoplasma gondii). Ke každému z těchto patogenů je podrobně popsán průběh onemocnění, jež způsobuje, možný způsob přenosu a výskyt u spárkaté zvěře jak na území ČR, tak i ve světě. Závěrem jsou shrnuta preventivní opatření zabraňující přenosu těchto onemocnění a umožňující bezpečnou konzumaci zvěřiny.

  • Czech name

    Vybraní původci onemocnění z potravin ve spojení s černou zvěří

  • Czech description

    Zvěřina je atraktivní a hodnotnou součástí lidské stravy. Konzumace masa volně žijící zvěře s sebou nese i různá rizika a možné zdravotní komplikace. Samotné získávání zvěřiny je ovlivněno zákony a vyhláškami, které určují kdo, kde a jak může zvěř lovit, co se stane s kusem po usmrcení a jaké podmínky musí být splněny pro uvedení zvěřiny do oběhu. I přes tato opatření hrozí konzumentovi nebezpečí, a to prostřednictvím patogenů, které nezpůsobují na první pohled viditelné změny na zvěři ani zvěřině. Jedná se zejména o virus hepatitidy E, svalovce stočeného (Trichinella spiralis) a toxoplasmu (Toxoplasma gondii). Ke každému z těchto patogenů je podrobně popsán průběh onemocnění, jež způsobuje, možný způsob přenosu a výskyt u spárkaté zvěře jak na území ČR, tak i ve světě. Závěrem jsou shrnuta preventivní opatření zabraňující přenosu těchto onemocnění a umožňující bezpečnou konzumaci zvěřiny.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    EE - Microbiology, virology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/LO1218" target="_blank" >LO1218: Healthy animal as a source of wholesome food</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    Neuveden

  • Issue of the periodical within the volume

    6

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    26-32

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database