All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Atypical mycobacteria and their occurrence on ready-to-eat, raw and frozen vegetables

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F18%3AN0000142" target="_blank" >RIV/00027162:_____/18:N0000142 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.sskm.tym.sk/podujatia/Spravy_2018_SA.pdf" target="_blank" >http://www.sskm.tym.sk/podujatia/Spravy_2018_SA.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Atypická mykobaktéria a jejich výskyt na ready-to-eat, syrové a mražené zelenině

  • Original language description

    VII. Kongres Slovenskej spoločnosti klinickej mikrobiológie SLS a XXVI. Moravsko-Slovenské mikrobiologické dni, Hotel Atrium, Nový Smokovec, Slovensko, 24.-26.9.2018. V současné době je celosvětovým trendem konzumace minimálně upravené zeleniny a ovoce při současném zachování maximální hodnoty vitamínů, stopových a minerálních prvků. Jedná se zejména o zeleninu a ovoce v syrovém stavu a tzv. ready-to-eat (RTE) produkty, např. čerstvé saláty, krájená zelenina nebo drobné ovoce. Vzhledem k chybějícímu tepelnému opracování existuje u těchto typů potravin zvýšené riziko pro konzumenty z hlediska mikrobiologické bezpečnosti potravin. Atypická, netuberkulózní mykobaktéria (NTM) se běžně vyskytují v prostředí, jako je např. voda, půda, prach, vzduch, apod. Význam NTM pro běžnou, zdravou populaci není až tak velký, avšak významné riziko mohou NTM představovat pro určité skupiny lidí, jako jsou imunosuprimované osoby, příp. starší osoby a děti.V rámci této práce bylo otestováno 178 vzorků syrové zeleniny, RTE, mražené zeleniny a bobulového ovoce. Zástupci rodu Mycobacterium sp. byly prokázány prakticky ve všech vzorcích. Ze 17 vzorků bylo izolováno 22 životaschopných NTM, které byly určeny do druhu pomocí sekvenování. Byla izolována řada NTM, která byla dříve popsána jako původci onemocnění u lidí, avšak jejich přítomnost v potravinách nebyla do současné doby prokázána.

  • Czech name

    Atypická mykobaktéria a jejich výskyt na ready-to-eat, syrové a mražené zelenině

  • Czech description

    VII. Kongres Slovenskej spoločnosti klinickej mikrobiológie SLS a XXVI. Moravsko-Slovenské mikrobiologické dni, Hotel Atrium, Nový Smokovec, Slovensko, 24.-26.9.2018. V současné době je celosvětovým trendem konzumace minimálně upravené zeleniny a ovoce při současném zachování maximální hodnoty vitamínů, stopových a minerálních prvků. Jedná se zejména o zeleninu a ovoce v syrovém stavu a tzv. ready-to-eat (RTE) produkty, např. čerstvé saláty, krájená zelenina nebo drobné ovoce. Vzhledem k chybějícímu tepelnému opracování existuje u těchto typů potravin zvýšené riziko pro konzumenty z hlediska mikrobiologické bezpečnosti potravin. Atypická, netuberkulózní mykobaktéria (NTM) se běžně vyskytují v prostředí, jako je např. voda, půda, prach, vzduch, apod. Význam NTM pro běžnou, zdravou populaci není až tak velký, avšak významné riziko mohou NTM představovat pro určité skupiny lidí, jako jsou imunosuprimované osoby, příp. starší osoby a děti.V rámci této práce bylo otestováno 178 vzorků syrové zeleniny, RTE, mražené zeleniny a bobulového ovoce. Zástupci rodu Mycobacterium sp. byly prokázány prakticky ve všech vzorcích. Ze 17 vzorků bylo izolováno 22 životaschopných NTM, které byly určeny do druhu pomocí sekvenování. Byla izolována řada NTM, která byla dříve popsána jako původci onemocnění u lidí, avšak jejich přítomnost v potravinách nebyla do současné doby prokázána.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    30304 - Public and environmental health

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1810212" target="_blank" >QK1810212: Rapid, complex and multiplex methods for simultaneous detection of food-borne pathogens in food of animal and plant origin</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů