Atypical mycobacteria and their occurrence on ready-to-eat, raw and frozen vegetables
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F18%3AN0000142" target="_blank" >RIV/00027162:_____/18:N0000142 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.sskm.tym.sk/podujatia/Spravy_2018_SA.pdf" target="_blank" >http://www.sskm.tym.sk/podujatia/Spravy_2018_SA.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Atypická mykobaktéria a jejich výskyt na ready-to-eat, syrové a mražené zelenině
Original language description
VII. Kongres Slovenskej spoločnosti klinickej mikrobiológie SLS a XXVI. Moravsko-Slovenské mikrobiologické dni, Hotel Atrium, Nový Smokovec, Slovensko, 24.-26.9.2018. V současné době je celosvětovým trendem konzumace minimálně upravené zeleniny a ovoce při současném zachování maximální hodnoty vitamínů, stopových a minerálních prvků. Jedná se zejména o zeleninu a ovoce v syrovém stavu a tzv. ready-to-eat (RTE) produkty, např. čerstvé saláty, krájená zelenina nebo drobné ovoce. Vzhledem k chybějícímu tepelnému opracování existuje u těchto typů potravin zvýšené riziko pro konzumenty z hlediska mikrobiologické bezpečnosti potravin. Atypická, netuberkulózní mykobaktéria (NTM) se běžně vyskytují v prostředí, jako je např. voda, půda, prach, vzduch, apod. Význam NTM pro běžnou, zdravou populaci není až tak velký, avšak významné riziko mohou NTM představovat pro určité skupiny lidí, jako jsou imunosuprimované osoby, příp. starší osoby a děti.V rámci této práce bylo otestováno 178 vzorků syrové zeleniny, RTE, mražené zeleniny a bobulového ovoce. Zástupci rodu Mycobacterium sp. byly prokázány prakticky ve všech vzorcích. Ze 17 vzorků bylo izolováno 22 životaschopných NTM, které byly určeny do druhu pomocí sekvenování. Byla izolována řada NTM, která byla dříve popsána jako původci onemocnění u lidí, avšak jejich přítomnost v potravinách nebyla do současné doby prokázána.
Czech name
Atypická mykobaktéria a jejich výskyt na ready-to-eat, syrové a mražené zelenině
Czech description
VII. Kongres Slovenskej spoločnosti klinickej mikrobiológie SLS a XXVI. Moravsko-Slovenské mikrobiologické dni, Hotel Atrium, Nový Smokovec, Slovensko, 24.-26.9.2018. V současné době je celosvětovým trendem konzumace minimálně upravené zeleniny a ovoce při současném zachování maximální hodnoty vitamínů, stopových a minerálních prvků. Jedná se zejména o zeleninu a ovoce v syrovém stavu a tzv. ready-to-eat (RTE) produkty, např. čerstvé saláty, krájená zelenina nebo drobné ovoce. Vzhledem k chybějícímu tepelnému opracování existuje u těchto typů potravin zvýšené riziko pro konzumenty z hlediska mikrobiologické bezpečnosti potravin. Atypická, netuberkulózní mykobaktéria (NTM) se běžně vyskytují v prostředí, jako je např. voda, půda, prach, vzduch, apod. Význam NTM pro běžnou, zdravou populaci není až tak velký, avšak významné riziko mohou NTM představovat pro určité skupiny lidí, jako jsou imunosuprimované osoby, příp. starší osoby a děti.V rámci této práce bylo otestováno 178 vzorků syrové zeleniny, RTE, mražené zeleniny a bobulového ovoce. Zástupci rodu Mycobacterium sp. byly prokázány prakticky ve všech vzorcích. Ze 17 vzorků bylo izolováno 22 životaschopných NTM, které byly určeny do druhu pomocí sekvenování. Byla izolována řada NTM, která byla dříve popsána jako původci onemocnění u lidí, avšak jejich přítomnost v potravinách nebyla do současné doby prokázána.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
30304 - Public and environmental health
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1810212" target="_blank" >QK1810212: Rapid, complex and multiplex methods for simultaneous detection of food-borne pathogens in food of animal and plant origin</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů