All
All

What are you looking for?

All
Projects
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Occurence and characterisation of yeast in milk sampled from cow with sublinical mastitis

Result description

Mastitis is a serious disease in cattle, which affects not only the health status of the animal, but can also affect the quality of milk and its further processing. In addition, raw milk of mastitis cows may pose a risk of transmission of potentially pathogenic microorganisms to humans. Yeast may be one of the less common causes of this disease. The aim of this study was to identify and characterize yeasts found in milk as a causative agent of subclinical mastitis and as a potential source of infection for humans. Yeast isolates derived from cow's milk with subclinical mastitis were identified by sequencing the rRNA gene subunit (domain D1 / D2) and the ITS region. Hemolytic, phospholipase activity and susceptibility to selected antimicrobial agents were studied in isolates. The most frequently detected yeasts of the genus Candida were Candida krusei (Pichia kudriavzevii), Candida kephyr (Kluyveromyces marxianus), Candida famata (Debaryomyces hansenii) and representatives of the genus Trichosporon. The isolates tested showed both hemolytic and phospholipase activity. In isolates, MIC (minimum inhibitory concentration) to selected antifungal agents was determined. The results of the study suggest that raw milk may be a source of potentially pathogenic yeasts and yeasts resistant to antifungal agents.

Keywords

mastitiscattleyeastmilk

The result's identifiers

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Výskyt a charakterizace kvasinek v mléce pocházejícího od skotu se subklinickou mastitidou

  • Original language description

    Mastitida je závažné onemocnění v chovech skotu, které ovlivňuje nejen zdravotní stav zvířete, ale může mít vliv i na kvalitu mléka a jeho další zpracování. Navíc syrové mléko mastitidních krav může představovat riziko přenosu potenciálně patogenních mikroorganismů na člověka. Jedním z méně častých původců tohoto onemocnění mohou být i kvasinky. Cílem této studie bylo identifikovat a charakterizovat kvasinky vyskytující se v mléce jako původce subklinické mastitidy a jako potenciální zdroj infekce pro člověka. Izoláty kvasinek pocházející z mléka krav se subklinickou mastitidou byly identifikovány pomocí sekvenace podjednotky genu pro rRNA (doménu D1/D2) a oblasti ITS. U izolátů byla sledována hemolytická, fosfolipázová aktivita a citlivost k vybraným antimikrobiálním agens. Ve vzorcích mléka byly nejčastěji detekovány kvasinky rodu Candida zejména Candida krusei (Pichia kudriavzevii), Candida kefyr (Kluyveromyces marxianus), Candida famata (Debaryomyces hansenii) a zástupci rodu Trichosporon. Testované izoláty vykazovaly jak hemolytickou, tak fosfolipázovou aktivitu. U izolátů byla stanovena MIC (minimální inhibiční koncentrace) k vybraným antifungálním látkám. Výsledky studie naznačují, že syrové mléko může být zdrojem potenciálně patogenních kvasinek a kvasinek rezistentních k antifungálním látkám.

  • Czech name

    Výskyt a charakterizace kvasinek v mléce pocházejícího od skotu se subklinickou mastitidou

  • Czech description

    Mastitida je závažné onemocnění v chovech skotu, které ovlivňuje nejen zdravotní stav zvířete, ale může mít vliv i na kvalitu mléka a jeho další zpracování. Navíc syrové mléko mastitidních krav může představovat riziko přenosu potenciálně patogenních mikroorganismů na člověka. Jedním z méně častých původců tohoto onemocnění mohou být i kvasinky. Cílem této studie bylo identifikovat a charakterizovat kvasinky vyskytující se v mléce jako původce subklinické mastitidy a jako potenciální zdroj infekce pro člověka. Izoláty kvasinek pocházející z mléka krav se subklinickou mastitidou byly identifikovány pomocí sekvenace podjednotky genu pro rRNA (doménu D1/D2) a oblasti ITS. U izolátů byla sledována hemolytická, fosfolipázová aktivita a citlivost k vybraným antimikrobiálním agens. Ve vzorcích mléka byly nejčastěji detekovány kvasinky rodu Candida zejména Candida krusei (Pichia kudriavzevii), Candida kefyr (Kluyveromyces marxianus), Candida famata (Debaryomyces hansenii) a zástupci rodu Trichosporon. Testované izoláty vykazovaly jak hemolytickou, tak fosfolipázovou aktivitu. U izolátů byla stanovena MIC (minimální inhibiční koncentrace) k vybraným antifungálním látkám. Výsledky studie naznačují, že syrové mléko může být zdrojem potenciálně patogenních kvasinek a kvasinek rezistentních k antifungálním látkám.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů