Occurence and characterisation of yeast in milk sampled from cow with sublinical mastitis
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F19%3AN0000105" target="_blank" >RIV/00027162:_____/19:N0000105 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výskyt a charakterizace kvasinek v mléce pocházejícího od skotu se subklinickou mastitidou
Original language description
Mastitida je závažné onemocnění v chovech skotu, které ovlivňuje nejen zdravotní stav zvířete, ale může mít vliv i na kvalitu mléka a jeho další zpracování. Navíc syrové mléko mastitidních krav může představovat riziko přenosu potenciálně patogenních mikroorganismů na člověka. Jedním z méně častých původců tohoto onemocnění mohou být i kvasinky. Cílem této studie bylo identifikovat a charakterizovat kvasinky vyskytující se v mléce jako původce subklinické mastitidy a jako potenciální zdroj infekce pro člověka. Izoláty kvasinek pocházející z mléka krav se subklinickou mastitidou byly identifikovány pomocí sekvenace podjednotky genu pro rRNA (doménu D1/D2) a oblasti ITS. U izolátů byla sledována hemolytická, fosfolipázová aktivita a citlivost k vybraným antimikrobiálním agens. Ve vzorcích mléka byly nejčastěji detekovány kvasinky rodu Candida zejména Candida krusei (Pichia kudriavzevii), Candida kefyr (Kluyveromyces marxianus), Candida famata (Debaryomyces hansenii) a zástupci rodu Trichosporon. Testované izoláty vykazovaly jak hemolytickou, tak fosfolipázovou aktivitu. U izolátů byla stanovena MIC (minimální inhibiční koncentrace) k vybraným antifungálním látkám. Výsledky studie naznačují, že syrové mléko může být zdrojem potenciálně patogenních kvasinek a kvasinek rezistentních k antifungálním látkám.
Czech name
Výskyt a charakterizace kvasinek v mléce pocházejícího od skotu se subklinickou mastitidou
Czech description
Mastitida je závažné onemocnění v chovech skotu, které ovlivňuje nejen zdravotní stav zvířete, ale může mít vliv i na kvalitu mléka a jeho další zpracování. Navíc syrové mléko mastitidních krav může představovat riziko přenosu potenciálně patogenních mikroorganismů na člověka. Jedním z méně častých původců tohoto onemocnění mohou být i kvasinky. Cílem této studie bylo identifikovat a charakterizovat kvasinky vyskytující se v mléce jako původce subklinické mastitidy a jako potenciální zdroj infekce pro člověka. Izoláty kvasinek pocházející z mléka krav se subklinickou mastitidou byly identifikovány pomocí sekvenace podjednotky genu pro rRNA (doménu D1/D2) a oblasti ITS. U izolátů byla sledována hemolytická, fosfolipázová aktivita a citlivost k vybraným antimikrobiálním agens. Ve vzorcích mléka byly nejčastěji detekovány kvasinky rodu Candida zejména Candida krusei (Pichia kudriavzevii), Candida kefyr (Kluyveromyces marxianus), Candida famata (Debaryomyces hansenii) a zástupci rodu Trichosporon. Testované izoláty vykazovaly jak hemolytickou, tak fosfolipázovou aktivitu. U izolátů byla stanovena MIC (minimální inhibiční koncentrace) k vybraným antifungálním látkám. Výsledky studie naznačují, že syrové mléko může být zdrojem potenciálně patogenních kvasinek a kvasinek rezistentních k antifungálním látkám.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910092" target="_blank" >QK1910092: Non-bacterial agents of mastitis and their influence on the quality and technological properties of milk</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů