The detection of foodborne viruses in meat and meat products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F20%3AN0000069" target="_blank" >RIV/00027162:_____/20:N0000069 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://ukp.vscht.cz/files/uzel/0052310/0001~~C07KL8o7vDZbwcjAyAAA.pdf?redirected" target="_blank" >https://ukp.vscht.cz/files/uzel/0052310/0001~~C07KL8o7vDZbwcjAyAAA.pdf?redirected</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Detekce virů způsobujících alimentární infekce v mase a masných výrobcích
Original language description
Pro zamezení propuknutí alimentárních virových nákaz je důležitá spolehlivá detekce příslušného agens. Jelikož většina virových patogenů způsobující onemocnění z potravin (noroviry, viry hepatitidy typu A, E) je na buněčných kulturách kultivovatelná zdlouhavě a obtížně, tvoří hlavní způsob jejich detekce pomocí RT- qPCR. K průkazu virů ze vzorků potravin se používá mezinárodní standardizovaná metoda ISO/TS 15216:2017. Tato metoda je standardizována k průkazu virových agens v drobném ovocí, listové zelenině, stěrech z prostředí, pitné vodě a mlžích. Bohužel pro velkou skupinu potravin, jako je maso, masné výrobky a hotová jídla, validní a standardizované metody zatím chybí. Proto se na našem pracovišti zabýváme studiem a optimalizací metod, které umožní detekci virů v mase a masných výrobcích. V našem výzkumu jsme porovnali pět různých metod oplachu matrice, v kombinaci s šesti druhy masných výrobků, s cílem vybrat vhodnou metodu, která poskytne validní výsledky analýzy. Zjistili jsme, že pro matrice masa a masných výrobků představuje nejvhodnější metodu oplach matrice roztokem obsahujícím TRIreagent®.
Czech name
Detekce virů způsobujících alimentární infekce v mase a masných výrobcích
Czech description
Pro zamezení propuknutí alimentárních virových nákaz je důležitá spolehlivá detekce příslušného agens. Jelikož většina virových patogenů způsobující onemocnění z potravin (noroviry, viry hepatitidy typu A, E) je na buněčných kulturách kultivovatelná zdlouhavě a obtížně, tvoří hlavní způsob jejich detekce pomocí RT- qPCR. K průkazu virů ze vzorků potravin se používá mezinárodní standardizovaná metoda ISO/TS 15216:2017. Tato metoda je standardizována k průkazu virových agens v drobném ovocí, listové zelenině, stěrech z prostředí, pitné vodě a mlžích. Bohužel pro velkou skupinu potravin, jako je maso, masné výrobky a hotová jídla, validní a standardizované metody zatím chybí. Proto se na našem pracovišti zabýváme studiem a optimalizací metod, které umožní detekci virů v mase a masných výrobcích. V našem výzkumu jsme porovnali pět různých metod oplachu matrice, v kombinaci s šesti druhy masných výrobků, s cílem vybrat vhodnou metodu, která poskytne validní výsledky analýzy. Zjistili jsme, že pro matrice masa a masných výrobků představuje nejvhodnější metodu oplach matrice roztokem obsahujícím TRIreagent®.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
10607 - Virology
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů