All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The detection of foodborne viruses in meat and meat products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F20%3AN0000069" target="_blank" >RIV/00027162:_____/20:N0000069 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://ukp.vscht.cz/files/uzel/0052310/0001~~C07KL8o7vDZbwcjAyAAA.pdf?redirected" target="_blank" >https://ukp.vscht.cz/files/uzel/0052310/0001~~C07KL8o7vDZbwcjAyAAA.pdf?redirected</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Detekce virů způsobujících alimentární infekce v mase a masných výrobcích

  • Original language description

    Pro zamezení propuknutí alimentárních virových nákaz je důležitá spolehlivá detekce příslušného agens. Jelikož většina virových patogenů způsobující onemocnění z potravin (noroviry, viry hepatitidy typu A, E) je na buněčných kulturách kultivovatelná zdlouhavě a obtížně, tvoří hlavní způsob jejich detekce pomocí RT- qPCR. K průkazu virů ze vzorků potravin se používá mezinárodní standardizovaná metoda ISO/TS 15216:2017. Tato metoda je standardizována k průkazu virových agens v drobném ovocí, listové zelenině, stěrech z prostředí, pitné vodě a mlžích. Bohužel pro velkou skupinu potravin, jako je maso, masné výrobky a hotová jídla, validní a standardizované metody zatím chybí. Proto se na našem pracovišti zabýváme studiem a optimalizací metod, které umožní detekci virů v mase a masných výrobcích. V našem výzkumu jsme porovnali pět různých metod oplachu matrice, v kombinaci s šesti druhy masných výrobků, s cílem vybrat vhodnou metodu, která poskytne validní výsledky analýzy. Zjistili jsme, že pro matrice masa a masných výrobků představuje nejvhodnější metodu oplach matrice roztokem obsahujícím TRIreagent®.

  • Czech name

    Detekce virů způsobujících alimentární infekce v mase a masných výrobcích

  • Czech description

    Pro zamezení propuknutí alimentárních virových nákaz je důležitá spolehlivá detekce příslušného agens. Jelikož většina virových patogenů způsobující onemocnění z potravin (noroviry, viry hepatitidy typu A, E) je na buněčných kulturách kultivovatelná zdlouhavě a obtížně, tvoří hlavní způsob jejich detekce pomocí RT- qPCR. K průkazu virů ze vzorků potravin se používá mezinárodní standardizovaná metoda ISO/TS 15216:2017. Tato metoda je standardizována k průkazu virových agens v drobném ovocí, listové zelenině, stěrech z prostředí, pitné vodě a mlžích. Bohužel pro velkou skupinu potravin, jako je maso, masné výrobky a hotová jídla, validní a standardizované metody zatím chybí. Proto se na našem pracovišti zabýváme studiem a optimalizací metod, které umožní detekci virů v mase a masných výrobcích. V našem výzkumu jsme porovnali pět různých metod oplachu matrice, v kombinaci s šesti druhy masných výrobků, s cílem vybrat vhodnou metodu, která poskytne validní výsledky analýzy. Zjistili jsme, že pro matrice masa a masných výrobků představuje nejvhodnější metodu oplach matrice roztokem obsahujícím TRIreagent®.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10607 - Virology

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů