Viruses in meat and meat products threating the health of pigs
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F22%3AN0000024" target="_blank" >RIV/00027162:_____/22:N0000024 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2022-1/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2022-1/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Viry v mase a masných výrobcích ohrožující zdraví prasat
Original language description
Vepřové maso je druhé nejvíce konzumované maso hospodářských zvířat a jeho produkce hraje klíčovou roli v zajišťování příjmu bílkovin živočišného původu. Viry ohrožující zdraví prasat mohou způsobit svým šířením významné ekonomické škody. Přehledový článek nastiňuje nejčastější způsoby přenosu čtyř významných virových patogenů u prasat – virů afrického moru prasat (AMP), klasického moru prasat (KMP), reprodukčního a respiračního syndromu prasat (PRRSV) a Aujeszkyho choroby (PRV). Dále se podrobněji zabývá přítomnosti uvedených virů v mase, masných výrobcích a možnostmi jejich inaktivace teplem, UV zářením, solením, snížením pH nebo sušením. Nejspolehlivější metodou inaktivace virů v mase a masných výrobcích je použití vysokých teplot, účinné pro všechny uvedené viry. Technologie sprejového sušení a vysoké teploty pro zpracování krevní plazmy také efektivně snižuje infekčnost všech uvedených virů. Ozáření UV světlem je vhodnou doplňkovou metodou zejména pro PRRSV a také pro virus AMP. Okyselení prostředí je účinné pro PRRSV, ale ne pro viry AMP, KMP nebo PRV, které jsou stabilní v širokém rozmezí pH. Vhodná kombinace konzervačních metod umožní zvýšení mikrobiologické bezpečnosti vepřového masa a výrobků z něj.
Czech name
Viry v mase a masných výrobcích ohrožující zdraví prasat
Czech description
—
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
10607 - Virology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1920113" target="_blank" >QK1920113: African swine fever virus in meat and products thereof – detection methods and persistence studies</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
"neuveden"
Issue of the periodical within the volume
1/2022
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
51-55
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—