All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Viruses in meat and meat products threating the health of pigs

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F22%3AN0000024" target="_blank" >RIV/00027162:_____/22:N0000024 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2022-1/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2022-1/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Viry v mase a masných výrobcích ohrožující zdraví prasat

  • Original language description

    Vepřové maso je druhé nejvíce konzumované maso hospodářských zvířat a jeho produkce hraje klíčovou roli v zajišťování příjmu bílkovin živočišného původu. Viry ohrožující zdraví prasat mohou způsobit svým šířením významné ekonomické škody. Přehledový článek nastiňuje nejčastější způsoby přenosu čtyř významných virových patogenů u prasat – virů afrického moru prasat (AMP), klasického moru prasat (KMP), reprodukčního a respiračního syndromu prasat (PRRSV) a Aujeszkyho choroby (PRV). Dále se podrobněji zabývá přítomnosti uvedených virů v mase, masných výrobcích a možnostmi jejich inaktivace teplem, UV zářením, solením, snížením pH nebo sušením. Nejspolehlivější metodou inaktivace virů v mase a masných výrobcích je použití vysokých teplot, účinné pro všechny uvedené viry. Technologie sprejového sušení a vysoké teploty pro zpracování krevní plazmy také efektivně snižuje infekčnost všech uvedených virů. Ozáření UV světlem je vhodnou doplňkovou metodou zejména pro PRRSV a také pro virus AMP. Okyselení prostředí je účinné pro PRRSV, ale ne pro viry AMP, KMP nebo PRV, které jsou stabilní v širokém rozmezí pH. Vhodná kombinace konzervačních metod umožní zvýšení mikrobiologické bezpečnosti vepřového masa a výrobků z něj.

  • Czech name

    Viry v mase a masných výrobcích ohrožující zdraví prasat

  • Czech description

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10607 - Virology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1920113" target="_blank" >QK1920113: African swine fever virus in meat and products thereof – detection methods and persistence studies</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    "neuveden"

  • Issue of the periodical within the volume

    1/2022

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    51-55

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database