The optimization of food consumption for the supply of inhabitants in case of crisis situations and danger
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027251%3A_____%2F12%3A%230000372" target="_blank" >RIV/00027251:_____/12:#0000372 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Optimalizace spotřeby potravin pro zásobování obyvatel v případě krizových situací a ohrožení
Original language description
Článek přináší výsledky optimalizace doporučených dávek potravin (DDP) pro ?průměrného obyvatele? na základě minimálních výživových doporučených dávek stanovených pro účely krizového plánování. Optimalizace se uskutečnila na základě vytvořeného matematického modelu umožňujícího nalezení DDP na základě výživových požadavků. Problémem byly velmi nízké hodnoty potřeby bílkovin a návazně vysoké hodnoty minerálních látek a vitaminu C. Navržené DDP se pochopitelně výrazně liší od skutečné spotřeby našeho obyvatelstva. Nižší než skutečná je optimalizovaná spotřeba u masa (zejména vepřového), ryb, vajec, másla, sádla, RJTO, cukru, výrobků z obilovin i brambor. Naopak vyšší optimalizovaná spotřeba je u luštěnin, zeleniny, ovoce a mléka a mléčných výrobků.
Czech name
Optimalizace spotřeby potravin pro zásobování obyvatel v případě krizových situací a ohrožení
Czech description
Článek přináší výsledky optimalizace doporučených dávek potravin (DDP) pro ?průměrného obyvatele? na základě minimálních výživových doporučených dávek stanovených pro účely krizového plánování. Optimalizace se uskutečnila na základě vytvořeného matematického modelu umožňujícího nalezení DDP na základě výživových požadavků. Problémem byly velmi nízké hodnoty potřeby bílkovin a návazně vysoké hodnoty minerálních látek a vitaminu C. Navržené DDP se pochopitelně výrazně liší od skutečné spotřeby našeho obyvatelstva. Nižší než skutečná je optimalizovaná spotřeba u masa (zejména vepřového), ryb, vajec, másla, sádla, RJTO, cukru, výrobků z obilovin i brambor. Naopak vyšší optimalizovaná spotřeba je u luštěnin, zeleniny, ovoce a mléka a mléčných výrobků.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/VG20102013027" target="_blank" >VG20102013027: Determining of the food safety threshold for the supply of inhabitants in case of crisis situations and danger</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
67
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
34-36
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—