All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The optimization of food consumption for the supply of inhabitants in case of crisis situations and danger

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027251%3A_____%2F12%3A%230000372" target="_blank" >RIV/00027251:_____/12:#0000372 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Optimalizace spotřeby potravin pro zásobování obyvatel v případě krizových situací a ohrožení

  • Original language description

    Článek přináší výsledky optimalizace doporučených dávek potravin (DDP) pro ?průměrného obyvatele? na základě minimálních výživových doporučených dávek stanovených pro účely krizového plánování. Optimalizace se uskutečnila na základě vytvořeného matematického modelu umožňujícího nalezení DDP na základě výživových požadavků. Problémem byly velmi nízké hodnoty potřeby bílkovin a návazně vysoké hodnoty minerálních látek a vitaminu C. Navržené DDP se pochopitelně výrazně liší od skutečné spotřeby našeho obyvatelstva. Nižší než skutečná je optimalizovaná spotřeba u masa (zejména vepřového), ryb, vajec, másla, sádla, RJTO, cukru, výrobků z obilovin i brambor. Naopak vyšší optimalizovaná spotřeba je u luštěnin, zeleniny, ovoce a mléka a mléčných výrobků.

  • Czech name

    Optimalizace spotřeby potravin pro zásobování obyvatel v případě krizových situací a ohrožení

  • Czech description

    Článek přináší výsledky optimalizace doporučených dávek potravin (DDP) pro ?průměrného obyvatele? na základě minimálních výživových doporučených dávek stanovených pro účely krizového plánování. Optimalizace se uskutečnila na základě vytvořeného matematického modelu umožňujícího nalezení DDP na základě výživových požadavků. Problémem byly velmi nízké hodnoty potřeby bílkovin a návazně vysoké hodnoty minerálních látek a vitaminu C. Navržené DDP se pochopitelně výrazně liší od skutečné spotřeby našeho obyvatelstva. Nižší než skutečná je optimalizovaná spotřeba u masa (zejména vepřového), ryb, vajec, másla, sádla, RJTO, cukru, výrobků z obilovin i brambor. Naopak vyšší optimalizovaná spotřeba je u luštěnin, zeleniny, ovoce a mléka a mléčných výrobků.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/VG20102013027" target="_blank" >VG20102013027: Determining of the food safety threshold for the supply of inhabitants in case of crisis situations and danger</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2012

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    67

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    34-36

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database