All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Determining of the food security threshold for supply of inhabitants in case of crisis situations and danger

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027251%3A_____%2F13%3A%230000416" target="_blank" >RIV/00027251:_____/13:#0000416 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.uzei.cz/left-menu/publikacni-cinnost/metodiky/Metodika-potravinova-bezpecnost.pdf" target="_blank" >http://www.uzei.cz/left-menu/publikacni-cinnost/metodiky/Metodika-potravinova-bezpecnost.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Stanovení prahu potravinové bezpečnosti pro zásobování obyvatel v případě krizových situací a ohrožení

  • Original language description

    Metodika obsahuje postup pro stanovení potravinového zabezpečení populace ČR při krizových stavech. Na základě minimálních výživových doporučených dávek (tj. neohrožujících zdraví obyvatel) byly optimalizovány doporučené dávky potravin. Takto stanovené požadavky na minimální výživu obyvatelstva byly transformovány na objem potřebných kapacit jednotlivých oborů potravinářského průmyslu a návazně na výrobu zemědělských surovin (stavy zvířat, potřeba zemědělské půdy) pro jejich zajištění. Vzhledem k zadáníprojektu byl eliminován dovoz a vývoz potravin. Výpočty byly provedeny na základě nově vytvořeného matematicko-modelového aparátu (optimalizační modely VYZIVA-1 a ZEPOS-1). Modelový aparát umožňuje operativní propočty i jiných variant než jsou ty, kteréjsou v metodice konkrétně popsány. Do modelů je možné implementovat i jiné předpoklady, např. lze uvažovat s dovozem některých potravin, změnit požadované nutriční požadavky na výživu (spotřebu potravin), zadat jiné koeficienty pro výpoč

  • Czech name

    Stanovení prahu potravinové bezpečnosti pro zásobování obyvatel v případě krizových situací a ohrožení

  • Czech description

    Metodika obsahuje postup pro stanovení potravinového zabezpečení populace ČR při krizových stavech. Na základě minimálních výživových doporučených dávek (tj. neohrožujících zdraví obyvatel) byly optimalizovány doporučené dávky potravin. Takto stanovené požadavky na minimální výživu obyvatelstva byly transformovány na objem potřebných kapacit jednotlivých oborů potravinářského průmyslu a návazně na výrobu zemědělských surovin (stavy zvířat, potřeba zemědělské půdy) pro jejich zajištění. Vzhledem k zadáníprojektu byl eliminován dovoz a vývoz potravin. Výpočty byly provedeny na základě nově vytvořeného matematicko-modelového aparátu (optimalizační modely VYZIVA-1 a ZEPOS-1). Modelový aparát umožňuje operativní propočty i jiných variant než jsou ty, kteréjsou v metodice konkrétně popsány. Do modelů je možné implementovat i jiné předpoklady, např. lze uvažovat s dovozem některých potravin, změnit požadované nutriční požadavky na výživu (spotřebu potravin), zadat jiné koeficienty pro výpoč

Classification

  • Type

    N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/VG20102013027" target="_blank" >VG20102013027: Determining of the food safety threshold for the supply of inhabitants in case of crisis situations and danger</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    Potravinová bezpečnost

  • Regulation ID

    2/2013

  • Technical parameters

    Metodika využívá data z různých informačních zdrojů. Dostupné na: http://www.uzei.cz/. Byla uzavřena smlouva č. 1/2013 o uplatnění certifikované metodiky mezi Ústavem zemědělské ekonomiky a informací a Ministerstvem zemědělstvím ČR. Česká republika - Ministerstvo zemědělství, IČ: 00020478. Datum uzavření smlouvy 26.3.2013. Mgr. Hana Nisserová, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 17, 117 05 Praha 1, telefon: 221 912 122, e-mail: hana.nisserova@mze.cz

  • Economical parameters

    Cílem metodiky bylo vytvořit nástroj pro řízenou výživovou politiku ČR v krizových situacích s omezenými potravinovými zdroji, zejména s vyloučením importů potravin. Předpokládané ekonomické parametry jsou vzhledem k tématu a obsahu metodiky obtížně vyčíslitelné. Rozhodně by se jednalo o výrazné finanční úspory, protože navržené výpočty mohou být významnou součástí opatření státu pro řešení krizových situací. Přitom zajištění potravin patří k základním potřebám člověka a jejich nedostatek, nebo jen nedostatečné zásobování může vést až k panice a obecně k občanským nepokojům. Nelze vyloučit ani ztráty lidských životů nebo podvýživu apod. (to vše není finančně vyčíslitelné). Proto by mělo být povinností každého státu (rezortu) být na nepříznivé a nečekané situace připraven a dokázat je uspokojivě řešit. Metodika tedy umožňuje minimalizovat nepříznivé dopady výše uvedených krizových situací.

  • Certification body designation

    Ministerstvo zemědělství, Úsek potravinářských výrob ? Úřad pro potraviny, Těšnov 17, 117 05, Praha 1

  • Date of certification

  • Method of use

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů