Determining of the food security threshold for supply of inhabitants in case of crisis situations and danger
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027251%3A_____%2F13%3A%230000416" target="_blank" >RIV/00027251:_____/13:#0000416 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.uzei.cz/left-menu/publikacni-cinnost/metodiky/Metodika-potravinova-bezpecnost.pdf" target="_blank" >http://www.uzei.cz/left-menu/publikacni-cinnost/metodiky/Metodika-potravinova-bezpecnost.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení prahu potravinové bezpečnosti pro zásobování obyvatel v případě krizových situací a ohrožení
Original language description
Metodika obsahuje postup pro stanovení potravinového zabezpečení populace ČR při krizových stavech. Na základě minimálních výživových doporučených dávek (tj. neohrožujících zdraví obyvatel) byly optimalizovány doporučené dávky potravin. Takto stanovené požadavky na minimální výživu obyvatelstva byly transformovány na objem potřebných kapacit jednotlivých oborů potravinářského průmyslu a návazně na výrobu zemědělských surovin (stavy zvířat, potřeba zemědělské půdy) pro jejich zajištění. Vzhledem k zadáníprojektu byl eliminován dovoz a vývoz potravin. Výpočty byly provedeny na základě nově vytvořeného matematicko-modelového aparátu (optimalizační modely VYZIVA-1 a ZEPOS-1). Modelový aparát umožňuje operativní propočty i jiných variant než jsou ty, kteréjsou v metodice konkrétně popsány. Do modelů je možné implementovat i jiné předpoklady, např. lze uvažovat s dovozem některých potravin, změnit požadované nutriční požadavky na výživu (spotřebu potravin), zadat jiné koeficienty pro výpoč
Czech name
Stanovení prahu potravinové bezpečnosti pro zásobování obyvatel v případě krizových situací a ohrožení
Czech description
Metodika obsahuje postup pro stanovení potravinového zabezpečení populace ČR při krizových stavech. Na základě minimálních výživových doporučených dávek (tj. neohrožujících zdraví obyvatel) byly optimalizovány doporučené dávky potravin. Takto stanovené požadavky na minimální výživu obyvatelstva byly transformovány na objem potřebných kapacit jednotlivých oborů potravinářského průmyslu a návazně na výrobu zemědělských surovin (stavy zvířat, potřeba zemědělské půdy) pro jejich zajištění. Vzhledem k zadáníprojektu byl eliminován dovoz a vývoz potravin. Výpočty byly provedeny na základě nově vytvořeného matematicko-modelového aparátu (optimalizační modely VYZIVA-1 a ZEPOS-1). Modelový aparát umožňuje operativní propočty i jiných variant než jsou ty, kteréjsou v metodice konkrétně popsány. Do modelů je možné implementovat i jiné předpoklady, např. lze uvažovat s dovozem některých potravin, změnit požadované nutriční požadavky na výživu (spotřebu potravin), zadat jiné koeficienty pro výpoč
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/VG20102013027" target="_blank" >VG20102013027: Determining of the food safety threshold for the supply of inhabitants in case of crisis situations and danger</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
Potravinová bezpečnost
Regulation ID
2/2013
Technical parameters
Metodika využívá data z různých informačních zdrojů. Dostupné na: http://www.uzei.cz/. Byla uzavřena smlouva č. 1/2013 o uplatnění certifikované metodiky mezi Ústavem zemědělské ekonomiky a informací a Ministerstvem zemědělstvím ČR. Česká republika - Ministerstvo zemědělství, IČ: 00020478. Datum uzavření smlouvy 26.3.2013. Mgr. Hana Nisserová, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 17, 117 05 Praha 1, telefon: 221 912 122, e-mail: hana.nisserova@mze.cz
Economical parameters
Cílem metodiky bylo vytvořit nástroj pro řízenou výživovou politiku ČR v krizových situacích s omezenými potravinovými zdroji, zejména s vyloučením importů potravin. Předpokládané ekonomické parametry jsou vzhledem k tématu a obsahu metodiky obtížně vyčíslitelné. Rozhodně by se jednalo o výrazné finanční úspory, protože navržené výpočty mohou být významnou součástí opatření státu pro řešení krizových situací. Přitom zajištění potravin patří k základním potřebám člověka a jejich nedostatek, nebo jen nedostatečné zásobování může vést až k panice a obecně k občanským nepokojům. Nelze vyloučit ani ztráty lidských životů nebo podvýživu apod. (to vše není finančně vyčíslitelné). Proto by mělo být povinností každého státu (rezortu) být na nepříznivé a nečekané situace připraven a dokázat je uspokojivě řešit. Metodika tedy umožňuje minimalizovat nepříznivé dopady výše uvedených krizových situací.
Certification body designation
Ministerstvo zemědělství, Úsek potravinářských výrob ? Úřad pro potraviny, Těšnov 17, 117 05, Praha 1
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů