Food and beverages development consumption in the Czech Republic
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027251%3A_____%2F13%3A%230000459" target="_blank" >RIV/00027251:_____/13:#0000459 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vývoj spotřeby potravin a nápojů v ČR
Original language description
K nejdůležitějším faktorům působících na spotřebu potravin patří vývoj koupěschopné poptávky. Změny v koupěschopné poptávce se promítly i do spotřeby potravin (snížení spotřeby živočišných potravin a růst spotřeby potravin rostlinného původu). Po růstu koupěschopné poptávky je v současné době zřejmá její stagnace a ta přináší i změnu poptávky směrem k preferenci levnějších potravin, protože spotřebitelská cena je stále velmi důležitým faktorem ovlivňujících poptávku. Ve sledovaném období (2000-2011) secelková spotřeba potravin zvýšila, zejména vzrostla spotřeba rostlinných produktů. U většiny potravinářských výrobků došlo ke zvýšení nebo stagnaci spotřeby, než k jejímu snížení. K výraznějšímu snížení spotřeby došlo pouze u hovězího masa, chleba a lihovin. Naopak k nejvyššímu zvýšení spotřeby došlo u nealkoholických nápojů, pšeničného pečiva, ostatních mléčných výrobků, sýrů, másla, vína, jižního ovoce a výrobků z obilovin celkem.
Czech name
Vývoj spotřeby potravin a nápojů v ČR
Czech description
K nejdůležitějším faktorům působících na spotřebu potravin patří vývoj koupěschopné poptávky. Změny v koupěschopné poptávce se promítly i do spotřeby potravin (snížení spotřeby živočišných potravin a růst spotřeby potravin rostlinného původu). Po růstu koupěschopné poptávky je v současné době zřejmá její stagnace a ta přináší i změnu poptávky směrem k preferenci levnějších potravin, protože spotřebitelská cena je stále velmi důležitým faktorem ovlivňujících poptávku. Ve sledovaném období (2000-2011) secelková spotřeba potravin zvýšila, zejména vzrostla spotřeba rostlinných produktů. U většiny potravinářských výrobků došlo ke zvýšení nebo stagnaci spotřeby, než k jejímu snížení. K výraznějšímu snížení spotřeby došlo pouze u hovězího masa, chleba a lihovin. Naopak k nejvyššímu zvýšení spotřeby došlo u nealkoholických nápojů, pšeničného pečiva, ostatních mléčných výrobků, sýrů, másla, vína, jižního ovoce a výrobků z obilovin celkem.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
68
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
46-48
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—