All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Food and beverages development consumption in the Czech Republic

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027251%3A_____%2F13%3A%230000459" target="_blank" >RIV/00027251:_____/13:#0000459 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vývoj spotřeby potravin a nápojů v ČR

  • Original language description

    K nejdůležitějším faktorům působících na spotřebu potravin patří vývoj koupěschopné poptávky. Změny v koupěschopné poptávce se promítly i do spotřeby potravin (snížení spotřeby živočišných potravin a růst spotřeby potravin rostlinného původu). Po růstu koupěschopné poptávky je v současné době zřejmá její stagnace a ta přináší i změnu poptávky směrem k preferenci levnějších potravin, protože spotřebitelská cena je stále velmi důležitým faktorem ovlivňujících poptávku. Ve sledovaném období (2000-2011) secelková spotřeba potravin zvýšila, zejména vzrostla spotřeba rostlinných produktů. U většiny potravinářských výrobků došlo ke zvýšení nebo stagnaci spotřeby, než k jejímu snížení. K výraznějšímu snížení spotřeby došlo pouze u hovězího masa, chleba a lihovin. Naopak k nejvyššímu zvýšení spotřeby došlo u nealkoholických nápojů, pšeničného pečiva, ostatních mléčných výrobků, sýrů, másla, vína, jižního ovoce a výrobků z obilovin celkem.

  • Czech name

    Vývoj spotřeby potravin a nápojů v ČR

  • Czech description

    K nejdůležitějším faktorům působících na spotřebu potravin patří vývoj koupěschopné poptávky. Změny v koupěschopné poptávce se promítly i do spotřeby potravin (snížení spotřeby živočišných potravin a růst spotřeby potravin rostlinného původu). Po růstu koupěschopné poptávky je v současné době zřejmá její stagnace a ta přináší i změnu poptávky směrem k preferenci levnějších potravin, protože spotřebitelská cena je stále velmi důležitým faktorem ovlivňujících poptávku. Ve sledovaném období (2000-2011) secelková spotřeba potravin zvýšila, zejména vzrostla spotřeba rostlinných produktů. U většiny potravinářských výrobků došlo ke zvýšení nebo stagnaci spotřeby, než k jejímu snížení. K výraznějšímu snížení spotřeby došlo pouze u hovězího masa, chleba a lihovin. Naopak k nejvyššímu zvýšení spotřeby došlo u nealkoholických nápojů, pšeničného pečiva, ostatních mléčných výrobků, sýrů, másla, vína, jižního ovoce a výrobků z obilovin celkem.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    68

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    46-48

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database