Tradition Folk Diet in the Village of Louka
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00094927%3A_____%2F15%3AN0000002" target="_blank" >RIV/00094927:_____/15:N0000002 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Tradiční lidová strava v obci Louka
Original language description
Tématem studie je tradiční lidová strava v obci Louka na Horňácku v první polovině 20. století a její uplatnění v současném jídelníčku zdejších obyvatel. Protože tradiční strava přímo závisela na místní zemědělské produkci, obsahuje studie stručnou charakteristiku zemědělského hospodaření v lokalitě, chov domácího zvířectva, pěstované rostliny a jejich lokální názvy. Důležitým faktorem ovlivňujícím přípravu pokrmů byla forma topeniště a s ním související modernizace a úprava tradičních domů. Dále studie obsahuje popis každodenní stravy, vycházející ze sezónní produkce potravin. Velký vliv na denní jídelníček měly fáze hospodářského i církevního roku, odlišná a výjimečná pak byla strava při rodinných událostech, jako jsou křtiny, úvod, svatba, pohřeb. Uplatnění tradičních pokrmů v současném jídelníčku, druhy jídel a jejich frekvence byli zjišťovány na základě dotazníkového průzkumu mezi školními dětmi.
Czech name
Tradiční lidová strava v obci Louka
Czech description
Tématem studie je tradiční lidová strava v obci Louka na Horňácku v první polovině 20. století a její uplatnění v současném jídelníčku zdejších obyvatel. Protože tradiční strava přímo závisela na místní zemědělské produkci, obsahuje studie stručnou charakteristiku zemědělského hospodaření v lokalitě, chov domácího zvířectva, pěstované rostliny a jejich lokální názvy. Důležitým faktorem ovlivňujícím přípravu pokrmů byla forma topeniště a s ním související modernizace a úprava tradičních domů. Dále studie obsahuje popis každodenní stravy, vycházející ze sezónní produkce potravin. Velký vliv na denní jídelníček měly fáze hospodářského i církevního roku, odlišná a výjimečná pak byla strava při rodinných událostech, jako jsou křtiny, úvod, svatba, pohřeb. Uplatnění tradičních pokrmů v současném jídelníčku, druhy jídel a jejich frekvence byli zjišťovány na základě dotazníkového průzkumu mezi školními dětmi.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
AC - Archaeology, anthropology, ethnology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Folia ethnographica (Supplementum ad Acta Musei Moraviae)
ISSN
0862-1209
e-ISSN
—
Volume of the periodical
49
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
10
Pages from-to
125-134
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—