All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Tradition Folk Diet in the Village of Louka

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00094927%3A_____%2F15%3AN0000002" target="_blank" >RIV/00094927:_____/15:N0000002 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Tradiční lidová strava v obci Louka

  • Original language description

    Tématem studie je tradiční lidová strava v obci Louka na Horňácku v první polovině 20. století a její uplatnění v současném jídelníčku zdejších obyvatel. Protože tradiční strava přímo závisela na místní zemědělské produkci, obsahuje studie stručnou charakteristiku zemědělského hospodaření v lokalitě, chov domácího zvířectva, pěstované rostliny a jejich lokální názvy. Důležitým faktorem ovlivňujícím přípravu pokrmů byla forma topeniště a s ním související modernizace a úprava tradičních domů. Dále studie obsahuje popis každodenní stravy, vycházející ze sezónní produkce potravin. Velký vliv na denní jídelníček měly fáze hospodářského i církevního roku, odlišná a výjimečná pak byla strava při rodinných událostech, jako jsou křtiny, úvod, svatba, pohřeb. Uplatnění tradičních pokrmů v současném jídelníčku, druhy jídel a jejich frekvence byli zjišťovány na základě dotazníkového průzkumu mezi školními dětmi.

  • Czech name

    Tradiční lidová strava v obci Louka

  • Czech description

    Tématem studie je tradiční lidová strava v obci Louka na Horňácku v první polovině 20. století a její uplatnění v současném jídelníčku zdejších obyvatel. Protože tradiční strava přímo závisela na místní zemědělské produkci, obsahuje studie stručnou charakteristiku zemědělského hospodaření v lokalitě, chov domácího zvířectva, pěstované rostliny a jejich lokální názvy. Důležitým faktorem ovlivňujícím přípravu pokrmů byla forma topeniště a s ním související modernizace a úprava tradičních domů. Dále studie obsahuje popis každodenní stravy, vycházející ze sezónní produkce potravin. Velký vliv na denní jídelníček měly fáze hospodářského i církevního roku, odlišná a výjimečná pak byla strava při rodinných událostech, jako jsou křtiny, úvod, svatba, pohřeb. Uplatnění tradičních pokrmů v současném jídelníčku, druhy jídel a jejich frekvence byli zjišťovány na základě dotazníkového průzkumu mezi školními dětmi.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    AC - Archaeology, anthropology, ethnology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Folia ethnographica (Supplementum ad Acta Musei Moraviae)

  • ISSN

    0862-1209

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    49

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    10

  • Pages from-to

    125-134

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database