All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Culinary Tradition of the Moravia and Silesia Regions

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75075741%3A_____%2F21%3AN0000004" target="_blank" >RIV/75075741:_____/21:N0000004 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Kulinární tradice moravských a slezských regionů

  • Original language description

    Kritický katalog ke stejnojmenné výstavě je vědeckým výstupem projektu NAKI II – Kulinární dědictví českých zemí: paměť, prezentace a edukace (DG18P02OVV067). Katalog názorně prezentuje na vybraných sbírkových předmětech a v souvislosti se zpracováním zemědělských produktů šíři a rozmanitost tradiční gastronomie Moravy a Slezska. Potvrdila se výchozí premisa, že zemědělství, hospodářský rok, svátky a obyčeje či sociální postavení hrály nezanedbatelnou roli při vývoji skladby tradiční lidové kuchyně a společně ji determinovaly. Dostupné produkty z vlastního hospodářství v součinnosti s výrobní oblastí daného regionu vytvářely jídelníček, který se vyznačoval spíše rychlejšími, jednoduššími, bezmasými jídly ve všední den a snahou po větší rozmanitosti a bohatosti chodů během svátků, rodinných oslav, posvícení, hodů apod. V první řadě bylo snahou především zasytit, zpracovat sezonní suroviny a neplýtvat jídlem. Teprve s postupnou industrializací ve 20. století, spojenou s pronikáním městské stravy, rozšířením tištěných kuchařek a se změnou životního stylu obyvatel, pro které již zemědělství nebylo primárním zdrojem obživy, se regionální strava začala měnit a vytrácet. Rovněž se potvrdil předpoklad, že pokrm připravený ze stejných surovin se v různých oblastech mezi sebou v postupech přípravy lišil jen minimálně, ale odlišovalo jej názvosloví. Nebylo však cílem podat encyklopedický výčet všech pokrmů a jejich názvů, ale propojit zpracování zemědělských produktů jako výchozí suroviny s přípravou konkrétních jídel a názorně ukázat kulinární dědictví z jiného úhlu pohledu. Došlo k symbióze mezi výzkumem sbírkového fondu Národního zemědělského muzea s pracemi a závěry řady významných osobností věnujících se etnografickému bádání v oblasti tradičního stravování. V neposlední řadě katalog i výstava seznamují širokou veřejnost nejen s kulinárními tradicemi našich předků, ale přispívají také k pozitivnímu formování a inspiraci v oblasti gastronomie.

  • Czech name

    Kulinární tradice moravských a slezských regionů

  • Czech description

Classification

  • Type

    B - Specialist book

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    60404 - Folklore studies

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/DG18P02OVV067" target="_blank" >DG18P02OVV067: Culinary Heritage of the Czech Lands: Memory, Presentation and Education</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • ISBN

    978-80-88270-25-6

  • Number of pages

    188

  • Publisher name

    Národní zemědělské muzeum, s. p. o.

  • Place of publication

    Praha

  • UT code for WoS book