All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Culinary Tradition of the Moravia and Silesia Regions

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75075741%3A_____%2F21%3AN0000005" target="_blank" >RIV/75075741:_____/21:N0000005 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.nzm.cz/pribeh-zemedelstvi-praha/expozice-a-vystavy/vystava-kulinarni-tradice-moravskych-a-slezskych-regionu" target="_blank" >https://www.nzm.cz/pribeh-zemedelstvi-praha/expozice-a-vystavy/vystava-kulinarni-tradice-moravskych-a-slezskych-regionu</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Kulinární tradice moravských a slezských regionů

  • Original language description

    Výstava s kritickým katalogem je vědeckým výstupem projektu NAKI II – Kulinární dědictví českých zemí: paměť, prezentace a edukace (DG18P02OVV067). Výstava názorně prezentuje na vybraných sbírkových předmětech a v souvislosti se zpracováním zemědělských produktů šíři a rozmanitost tradiční gastronomie Moravy a Slezska. Zemědělství, hospodářský rok, svátky a obyčeje, sociální postavení v rámci společnosti, to vše hrálo nezanedbatelnou roli při vývoji skladby lidové kuchyně a společně ji determinovalo. Dostupné produkty z vlastního hospodářství v součinnosti s výrobní oblastí daného regionu vytvářely jídelníček, který se vyznačoval spíše rychlejšími, jednoduššími, bezmasými jídly ve všední den a snahou po větší rozmanitosti a bohatosti chodů během svátků, rodinných oslav, hodů apod. V první řadě bylo snahou především zasytit, zpracovat sezonní suroviny a neplýtvat jídlem. Teprve s postupnou industrializací ve 20. století spojenou s pronikáním městské stravy, rozšířením tištěných kuchařek a se změnou životního stylu obyvatel, pro které již zemědělství nebylo primárním zdrojem obživy, se regionální strava začala měnit a vytrácet. Výstava dále dokládá, že pokrm připravený ze stejných surovin se v různých oblastech v postupech přípravy obvykle lišil minimálně, ale odlišovalo jej názvosloví. Cílem výstavy není podat encyklopedický výčet všech pokrmů a jejich názvů, ale propojit zpracování zemědělských produktů jako výchozí suroviny s přípravou konkrétních pokrmů a názorně ukázat kulinární dědictví z jiného úhlu pohledu. V neposlední řadě by měla výstava širokou veřejnost nejen seznámit s kulinární tradicí našich předků, ale měla by i pozitivně formovat, inspirovat v oblasti gastronomie a identifikovat se s národní kulturou.

  • Czech name

    Kulinární tradice moravských a slezských regionů

  • Czech description

Classification

  • Type

    E<sub>krit</sub> - Exhibition with a critical catalog

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    60404 - Folklore studies

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/DG18P02OVV067" target="_blank" >DG18P02OVV067: Culinary Heritage of the Czech Lands: Memory, Presentation and Education</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Event location

    NZM Praha

  • Event country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Event starting date

  • Event ending date

  • Total number of attendees

    1

  • Foreign attendee count

  • Type of event by attendee nationality

    CST - Celostátní akce