All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The Traditions of Herdsmen in Moravian Wallachia

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00098604%3A_____%2F19%3AN0000010" target="_blank" >RIV/00098604:_____/19:N0000010 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Zvykosloví pastevců na Moravském Valašsku

  • Original language description

    Kopcovitý charakter moravského Valašska nabízí příznivé podmínky pro extenzivní chov, tj. chov horského skotu se sezónním pohybem mezi letními pastvinami a zimním ustájením. Na úpatí hor byly chovány krávy; na výše položených horských pastvinách byly paseny ovce a kozy. Rozmach chovu horských ovcí v 17. a 18. století ovlivnil jak způsoby hospodaření, tak sociální a duchovní kulturu místních obyvatel i v následujících stoletích. Základy těmto tradicím pravděpodobně položila valašská kolonizace ovlivněná zvyky z mnoha karpatských oblastí. Na horských hospodářstvích se zvyky typické pro celé Karpaty prolínaly se staršími prvky domácího chovu skotu (rozšířeným po celé Evropě), které praktikovali původní obyvatelé v karpatských podhůřích již od 12. a 13. století. Většina zvyků se týkala začátku letní pastevecké sezóny, oslav svátků sv. Jana Křtitele (nebo sv. Marie Magdalény) a návratu stád na jejich zimní ustájení po 18–20 týdnech pastvy. Průběh těchto okamžiků byl doprovázen řadou obřadních magických praktik, které pastýři a majitelé stád považovali za nezbytné k dosažení úspěchu.

  • Czech name

    Zvykosloví pastevců na Moravském Valašsku

  • Czech description

    Kopcovitý charakter moravského Valašska nabízí příznivé podmínky pro extenzivní chov, tj. chov horského skotu se sezónním pohybem mezi letními pastvinami a zimním ustájením. Na úpatí hor byly chovány krávy; na výše položených horských pastvinách byly paseny ovce a kozy. Rozmach chovu horských ovcí v 17. a 18. století ovlivnil jak způsoby hospodaření, tak sociální a duchovní kulturu místních obyvatel i v následujících stoletích. Základy těmto tradicím pravděpodobně položila valašská kolonizace ovlivněná zvyky z mnoha karpatských oblastí. Na horských hospodářstvích se zvyky typické pro celé Karpaty prolínaly se staršími prvky domácího chovu skotu (rozšířeným po celé Evropě), které praktikovali původní obyvatelé v karpatských podhůřích již od 12. a 13. století. Většina zvyků se týkala začátku letní pastevecké sezóny, oslav svátků sv. Jana Křtitele (nebo sv. Marie Magdalény) a návratu stád na jejich zimní ustájení po 18–20 týdnech pastvy. Průběh těchto okamžiků byl doprovázen řadou obřadních magických praktik, které pastýři a majitelé stád považovali za nezbytné k dosažení úspěchu.

Classification

  • Type

    C - Chapter in a specialist book

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    50404 - Anthropology, ethnology

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Book/collection name

    Valašsko - historie a kultura II. Obživa

  • ISBN

    978-80-7599-103-4

  • Number of pages of the result

    24

  • Pages from-to

    42-65

  • Number of pages of the book

    623

  • Publisher name

    Ostravská univerzita, Filozofická fakulta

  • Place of publication

    Ostrava

  • UT code for WoS chapter