The Traditions of Herdsmen in Moravian Wallachia
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00098604%3A_____%2F19%3AN0000010" target="_blank" >RIV/00098604:_____/19:N0000010 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Zvykosloví pastevců na Moravském Valašsku
Original language description
Kopcovitý charakter moravského Valašska nabízí příznivé podmínky pro extenzivní chov, tj. chov horského skotu se sezónním pohybem mezi letními pastvinami a zimním ustájením. Na úpatí hor byly chovány krávy; na výše položených horských pastvinách byly paseny ovce a kozy. Rozmach chovu horských ovcí v 17. a 18. století ovlivnil jak způsoby hospodaření, tak sociální a duchovní kulturu místních obyvatel i v následujících stoletích. Základy těmto tradicím pravděpodobně položila valašská kolonizace ovlivněná zvyky z mnoha karpatských oblastí. Na horských hospodářstvích se zvyky typické pro celé Karpaty prolínaly se staršími prvky domácího chovu skotu (rozšířeným po celé Evropě), které praktikovali původní obyvatelé v karpatských podhůřích již od 12. a 13. století. Většina zvyků se týkala začátku letní pastevecké sezóny, oslav svátků sv. Jana Křtitele (nebo sv. Marie Magdalény) a návratu stád na jejich zimní ustájení po 18–20 týdnech pastvy. Průběh těchto okamžiků byl doprovázen řadou obřadních magických praktik, které pastýři a majitelé stád považovali za nezbytné k dosažení úspěchu.
Czech name
Zvykosloví pastevců na Moravském Valašsku
Czech description
Kopcovitý charakter moravského Valašska nabízí příznivé podmínky pro extenzivní chov, tj. chov horského skotu se sezónním pohybem mezi letními pastvinami a zimním ustájením. Na úpatí hor byly chovány krávy; na výše položených horských pastvinách byly paseny ovce a kozy. Rozmach chovu horských ovcí v 17. a 18. století ovlivnil jak způsoby hospodaření, tak sociální a duchovní kulturu místních obyvatel i v následujících stoletích. Základy těmto tradicím pravděpodobně položila valašská kolonizace ovlivněná zvyky z mnoha karpatských oblastí. Na horských hospodářstvích se zvyky typické pro celé Karpaty prolínaly se staršími prvky domácího chovu skotu (rozšířeným po celé Evropě), které praktikovali původní obyvatelé v karpatských podhůřích již od 12. a 13. století. Většina zvyků se týkala začátku letní pastevecké sezóny, oslav svátků sv. Jana Křtitele (nebo sv. Marie Magdalény) a návratu stád na jejich zimní ustájení po 18–20 týdnech pastvy. Průběh těchto okamžiků byl doprovázen řadou obřadních magických praktik, které pastýři a majitelé stád považovali za nezbytné k dosažení úspěchu.
Classification
Type
C - Chapter in a specialist book
CEP classification
—
OECD FORD branch
50404 - Anthropology, ethnology
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Book/collection name
Valašsko - historie a kultura II. Obživa
ISBN
978-80-7599-103-4
Number of pages of the result
24
Pages from-to
42-65
Number of pages of the book
623
Publisher name
Ostravská univerzita, Filozofická fakulta
Place of publication
Ostrava
UT code for WoS chapter
—