All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The role of prebiotics in the nutrition

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00179906%3A_____%2F11%3A10109084" target="_blank" >RIV/00179906:_____/11:10109084 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/00216208:11150/11:10109084

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Význam prebiotik v potravě

  • Original language description

    Prebiotika jsou nestravitelné látky, jejichž konzumace má příznivý fyziologický účinek na hostitele selektivní stimulací růstu nebo aktivity některých kmenů střevní mikroflóry. Jsou přirozeně obsažena v některých potravinách (ovoce, zelenina, luštěniny,cereální výrobky apod.), některá se vyrábějí průmyslově. Mezi hlavní oligosacharidy, u kterých byl prokázán prebiotický efekt, a které jsou dostupné ve využitelné kvantitě, patří fruktooligosacharidy, trans-galaktooligosacharidy a laktulóza. Prebiotika svýhodou kombinujeme s probiotiky, tj. živými mikroorganizmy, které aplikovány v přiměřeném množství příznivě ovlivňují zdravotní stav hostitele. Patří mezi ně hlavně bakterie, produkující kyselinu mléčnou (lactobacilli, streptococci, enterococci, lactococci, bifidobacteria). Prebiotika jsou využívána s cílem zvýšit odolnost k infekcím, při dráždivém tračníku, chronických onemocněních střeva (nespecifické střevní záněty, rakovina tračníku), laktózové intoleranci, potravinové alergii, ale

  • Czech name

    Význam prebiotik v potravě

  • Czech description

    Prebiotika jsou nestravitelné látky, jejichž konzumace má příznivý fyziologický účinek na hostitele selektivní stimulací růstu nebo aktivity některých kmenů střevní mikroflóry. Jsou přirozeně obsažena v některých potravinách (ovoce, zelenina, luštěniny,cereální výrobky apod.), některá se vyrábějí průmyslově. Mezi hlavní oligosacharidy, u kterých byl prokázán prebiotický efekt, a které jsou dostupné ve využitelné kvantitě, patří fruktooligosacharidy, trans-galaktooligosacharidy a laktulóza. Prebiotika svýhodou kombinujeme s probiotiky, tj. živými mikroorganizmy, které aplikovány v přiměřeném množství příznivě ovlivňují zdravotní stav hostitele. Patří mezi ně hlavně bakterie, produkující kyselinu mléčnou (lactobacilli, streptococci, enterococci, lactococci, bifidobacteria). Prebiotika jsou využívána s cílem zvýšit odolnost k infekcím, při dráždivém tračníku, chronických onemocněních střeva (nespecifické střevní záněty, rakovina tračníku), laktózové intoleranci, potravinové alergii, ale

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    FP - Other medical fields

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2011

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Practicus

  • ISSN

    1213-8711

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    10

  • Issue of the periodical within the volume

    8

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    25-28

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database