The Use of Probiotics, Prebiotics and Synbiotics
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F11%3A53990" target="_blank" >RIV/60460709:41210/11:53990 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití probiotik, prebiotik a synbiotik
Original language description
Probiotika jsou definovány jako ?živé mikroorganismy, které jsou-li podávány v adekvátním množství, přispívají ke zlepšení zdravotního stavu hostitele. Jako probiotické kultury jsou používány baktérie, které přirozeně obývají lidský trávicí trakt, hlavněbaktérie rodů Lactobacillus a Bifidobacterium. Příznivé účinky probiotických baktérií zahrnují tlumení alergií, imunostimulační účinky, prevence kolorektálního karcinomu, zmírnění zácpy a prevence a podpůrná terapie zánětlivých střevních onemocnění a průjmů. Prebiotika jsou nestravitelné oligosacharidy, které stimulují růst a/nebo aktivitu určité bakterie nebo skupiny bakterií, které mají pozitivní účinek na lidské zdraví, např. iInulin, oligofruktosa, galaktooligosacharidy a laktulosa. Synbiotika jsoukombinace probiotik a prebiotik. Příkladem synbiotické potraviny je mléčný kysaný výrobek (jogurt) obsahující bifidobakterie a oligofruktosu.
Czech name
Využití probiotik, prebiotik a synbiotik
Czech description
Probiotika jsou definovány jako ?živé mikroorganismy, které jsou-li podávány v adekvátním množství, přispívají ke zlepšení zdravotního stavu hostitele. Jako probiotické kultury jsou používány baktérie, které přirozeně obývají lidský trávicí trakt, hlavněbaktérie rodů Lactobacillus a Bifidobacterium. Příznivé účinky probiotických baktérií zahrnují tlumení alergií, imunostimulační účinky, prevence kolorektálního karcinomu, zmírnění zácpy a prevence a podpůrná terapie zánětlivých střevních onemocnění a průjmů. Prebiotika jsou nestravitelné oligosacharidy, které stimulují růst a/nebo aktivitu určité bakterie nebo skupiny bakterií, které mají pozitivní účinek na lidské zdraví, např. iInulin, oligofruktosa, galaktooligosacharidy a laktulosa. Synbiotika jsoukombinace probiotik a prebiotik. Příkladem synbiotické potraviny je mléčný kysaný výrobek (jogurt) obsahující bifidobakterie a oligofruktosu.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Medicína pro praxi.
ISSN
1214-8687
e-ISSN
—
Volume of the periodical
8
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
10-15
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—