All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The Use of Probiotics, Prebiotics and Synbiotics

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F11%3A53990" target="_blank" >RIV/60460709:41210/11:53990 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Využití probiotik, prebiotik a synbiotik

  • Original language description

    Probiotika jsou definovány jako ?živé mikroorganismy, které jsou-li podávány v adekvátním množství, přispívají ke zlepšení zdravotního stavu hostitele. Jako probiotické kultury jsou používány baktérie, které přirozeně obývají lidský trávicí trakt, hlavněbaktérie rodů Lactobacillus a Bifidobacterium. Příznivé účinky probiotických baktérií zahrnují tlumení alergií, imunostimulační účinky, prevence kolorektálního karcinomu, zmírnění zácpy a prevence a podpůrná terapie zánětlivých střevních onemocnění a průjmů. Prebiotika jsou nestravitelné oligosacharidy, které stimulují růst a/nebo aktivitu určité bakterie nebo skupiny bakterií, které mají pozitivní účinek na lidské zdraví, např. iInulin, oligofruktosa, galaktooligosacharidy a laktulosa. Synbiotika jsoukombinace probiotik a prebiotik. Příkladem synbiotické potraviny je mléčný kysaný výrobek (jogurt) obsahující bifidobakterie a oligofruktosu.

  • Czech name

    Využití probiotik, prebiotik a synbiotik

  • Czech description

    Probiotika jsou definovány jako ?živé mikroorganismy, které jsou-li podávány v adekvátním množství, přispívají ke zlepšení zdravotního stavu hostitele. Jako probiotické kultury jsou používány baktérie, které přirozeně obývají lidský trávicí trakt, hlavněbaktérie rodů Lactobacillus a Bifidobacterium. Příznivé účinky probiotických baktérií zahrnují tlumení alergií, imunostimulační účinky, prevence kolorektálního karcinomu, zmírnění zácpy a prevence a podpůrná terapie zánětlivých střevních onemocnění a průjmů. Prebiotika jsou nestravitelné oligosacharidy, které stimulují růst a/nebo aktivitu určité bakterie nebo skupiny bakterií, které mají pozitivní účinek na lidské zdraví, např. iInulin, oligofruktosa, galaktooligosacharidy a laktulosa. Synbiotika jsoukombinace probiotik a prebiotik. Příkladem synbiotické potraviny je mléčný kysaný výrobek (jogurt) obsahující bifidobakterie a oligofruktosu.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    EE - Microbiology, virology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2011

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Medicína pro praxi.

  • ISSN

    1214-8687

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    8

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    10-15

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database