Dietary supplement to support the immune system usable in social and health care of the City of Prague
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11110%2F19%3A10409282" target="_blank" >RIV/00216208:11110/19:10409282 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.pocka.lf1.cuni.cz/" target="_blank" >https://www.pocka.lf1.cuni.cz/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Doplňek stravy pro podporu imunitního systému využitelných v sociální a zdravotní péči Hlavního města Prahy
Original language description
Cílem projektu bylo vytvořit stabilní, biologicky dobře rozpustný doplněk stravy, který bude pozitivně působit na posílení imunitního systéme a zejména bude epigeneticky aktivní. Formulace byla optimalizována přidáním sušeného kozího mléka v práškové formě a černého pepře, formulací se zvýšila stabilita a trvanlivost produktu. Pro zlepšení chuti byla přidána další složka - steviol. Doplněk stravy s obsahem kurkuminu byl vytvořen bez použití konzervantů a umělých stabilizátorů. Stabilita doplňku může být výrazně zlepšena přidáním šípkového extraktu (z plodu růže, Rose canina). Extrakt vykazuje mimo jiné i antioxidační a antimikrobiální aktivitu. Cílem inovace je zejména zvýšit biodostupnost a bioaktivitu směsi s kurkumínem, obsahující 48,96-62,46 % hmotn. sušeného kozího mléka a 30-40 % kurkumínového extraktu, 0,04-5 % steviolu, 7,5-10 % černého pepře, přípravek dále může obsahovat 0-5 % šípkového extraktu. Obsah vlhkosti jednotlivých komponent před jejich smísením a homogenizací je maximálně 15 % hmotnosti.
Czech name
Doplňek stravy pro podporu imunitního systému využitelných v sociální a zdravotní péči Hlavního města Prahy
Czech description
Cílem projektu bylo vytvořit stabilní, biologicky dobře rozpustný doplněk stravy, který bude pozitivně působit na posílení imunitního systéme a zejména bude epigeneticky aktivní. Formulace byla optimalizována přidáním sušeného kozího mléka v práškové formě a černého pepře, formulací se zvýšila stabilita a trvanlivost produktu. Pro zlepšení chuti byla přidána další složka - steviol. Doplněk stravy s obsahem kurkuminu byl vytvořen bez použití konzervantů a umělých stabilizátorů. Stabilita doplňku může být výrazně zlepšena přidáním šípkového extraktu (z plodu růže, Rose canina). Extrakt vykazuje mimo jiné i antioxidační a antimikrobiální aktivitu. Cílem inovace je zejména zvýšit biodostupnost a bioaktivitu směsi s kurkumínem, obsahující 48,96-62,46 % hmotn. sušeného kozího mléka a 30-40 % kurkumínového extraktu, 0,04-5 % steviolu, 7,5-10 % černého pepře, přípravek dále může obsahovat 0-5 % šípkového extraktu. Obsah vlhkosti jednotlivých komponent před jejich smísením a homogenizací je maximálně 15 % hmotnosti.
Classification
Type
G<sub>funk</sub> - Functional sample
CEP classification
—
OECD FORD branch
30308 - Nutrition, Dietetics
Result continuities
Project
<a href="/en/project/UH0376" target="_blank" >UH0376: Verification of feasibility and commercial potential of research results of the Firtst Faculty of Medicine, Charles Univesity</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>O - Projekt operacniho programu
Others
Publication year
2019
Confidentiality
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Data specific for result type
Internal product ID
FVZ_OPPPR24_KA01_2019
Numerical identification
FVZ_OPPPR24_KA01_2019
Technical parameters
Produkt - doplněk stravy
Economical parameters
Funkční vzorek je směsí s kurkumínu, obsahující 48,96-62,46 % hmotn. sušeného kozího mléka a 30-40 % kurkumínového extraktu, 0,04-5 % steviolu, 7,5-10 % černého pepře, přípravek dále může obsahovat 0-5 % šípkového extraktu. Obsah vlhkosti jednotlivých komponent před jejich smísením a homogenizací je maximálně 15 % hmotnosti.
Application category by cost
—
Owner IČO
00216208
Owner name
Univerzita Karlova
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Licence fee requirement
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Web page
https://www.pocka.lf1.cuni.cz/