All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Glycaemic index of carbohydrates - relation to obesity

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11120%2F07%3A00002119" target="_blank" >RIV/00216208:11120/07:00002119 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Glykemický index sacharidů - vztah k obezitě

  • Original language description

    Složení diety je jedním z faktorů, které se významně uplatňují při vzniku současné epidemie obezity. V posledních letech se diskutuje vliv složení a obsahu sacharidů a proteinů v redukčních dietách. Zvláštní pozornost je věnována glykemickému indexu v sacharidech v potravě. Za obecně známý je považován fakt, že potraviny s vysokým GI navozují vyšší vzestup glykémie a inzulinémie po jídle, a tím způsobují nižší oxidaci lipidů a jejich vyšší ukládání. Tímto mechanismem by potraviny s vysokým GI mohly přispívat k udržování nadměrné hmotnosti u obézních osob. U osob se sklonem k obezitě by jídla s vysokým GI mohla vést k vzestupu hmotnosti. Ve studiích zabývajících se úlohou glykemického indexu potravin v redukčních dietách však tyto výsledky nebyly jednoznačně potvrzeny. V práci jsou diskutovány studie, které se zabývaly srovnáním účinku potravin s vysokým a s nízkým glykemickým indexem. Celoevropská studie DIOGenes (DIeta, Obezita a Geny), která probíhá v současné době, se zabývá úlohou

  • Czech name

    Glykemický index sacharidů - vztah k obezitě

  • Czech description

    Složení diety je jedním z faktorů, které se významně uplatňují při vzniku současné epidemie obezity. V posledních letech se diskutuje vliv složení a obsahu sacharidů a proteinů v redukčních dietách. Zvláštní pozornost je věnována glykemickému indexu v sacharidech v potravě. Za obecně známý je považován fakt, že potraviny s vysokým GI navozují vyšší vzestup glykémie a inzulinémie po jídle, a tím způsobují nižší oxidaci lipidů a jejich vyšší ukládání. Tímto mechanismem by potraviny s vysokým GI mohly přispívat k udržování nadměrné hmotnosti u obézních osob. U osob se sklonem k obezitě by jídla s vysokým GI mohla vést k vzestupu hmotnosti. Ve studiích zabývajících se úlohou glykemického indexu potravin v redukčních dietách však tyto výsledky nebyly jednoznačně potvrzeny. V práci jsou diskutovány studie, které se zabývaly srovnáním účinku potravin s vysokým a s nízkým glykemickým indexem. Celoevropská studie DIOGenes (DIeta, Obezita a Geny), která probíhá v současné době, se zabývá úlohou

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    FB - Endocrinology, diabetology, metabolism, nutrition

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Praktický lékař

  • ISSN

    0032-6739

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    87

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database