Food and the city: alternative ways of production and consumption of food
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11310%2F17%3A10364098" target="_blank" >RIV/00216208:11310/17:10364098 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Město a potraviny: alternativní způsob produkce a spotřeby potravin
Original language description
Města byla odjakživa centrem inovací a motorem změn. Nejinak je tomu i v případě spotřeby potravin. Po dlouhém období obliby nakupování ve velkoplošných prodejnách na okrajích měst se zdá, že se alespoň někteří čeští nakupující obrací zpět k "intimnějším" formám nakupování a začínají se více zajímat o zboží, které nakupují, z hlediska kvality, zdraví, původu, okolností vzniku apod. Ke slovu se tak dostávají tzv. alternativní potravinové sítě, jejichž fungování nezřídka iniciovali právě nespokojení spotřebitelé z městských oblastí dožadující se čerstvých a zdravějších lokálních potravin. Článek tedy popisuje tyto formy, které se už stihly v Česku etablovat. Město však nemusí být pouze původcem změn ve spotřebitelských trendech, může být samo také místem produkce potravin. Druhá část článku tedy stručně představuje tzv. městské zemědělství a v jeho rámci komunitní zahradničení, které si v českých městech získává stále více příznivců.
Czech name
Město a potraviny: alternativní způsob produkce a spotřeby potravin
Czech description
Města byla odjakživa centrem inovací a motorem změn. Nejinak je tomu i v případě spotřeby potravin. Po dlouhém období obliby nakupování ve velkoplošných prodejnách na okrajích měst se zdá, že se alespoň někteří čeští nakupující obrací zpět k "intimnějším" formám nakupování a začínají se více zajímat o zboží, které nakupují, z hlediska kvality, zdraví, původu, okolností vzniku apod. Ke slovu se tak dostávají tzv. alternativní potravinové sítě, jejichž fungování nezřídka iniciovali právě nespokojení spotřebitelé z městských oblastí dožadující se čerstvých a zdravějších lokálních potravin. Článek tedy popisuje tyto formy, které se už stihly v Česku etablovat. Město však nemusí být pouze původcem změn ve spotřebitelských trendech, může být samo také místem produkce potravin. Druhá část článku tedy stručně představuje tzv. městské zemědělství a v jeho rámci komunitní zahradničení, které si v českých městech získává stále více příznivců.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
50701 - Cultural and economic geography
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA17-03796S" target="_blank" >GA17-03796S: Food and the city: The geography of urban agriculture in the Czech context</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Geografické rozhledy
ISSN
1210-3004
e-ISSN
—
Volume of the periodical
26
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
2
Pages from-to
24-25
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—