All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Intake, Bioavailability, and Metabolisms of Plant Polyphenols in Humans

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F04%3A00011517" target="_blank" >RIV/00216224:14110/04:00011517 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Příjem, biologická dostupnost a metabolismus rostlinných polyfenolů u člověka

  • Original language description

    Celkový příjem rostlinných polyfenolů činí přibližně 1 g/den, největší část připadá na flavonoidy a fenolové kyseliny. Hlavními zdroji polyfenolů v potravě jsou nápoje (čaj, káva, pivo, víno, džusy) a ovoce. Značné nejasnosti jsou ohledně příjmu některých skupin rostlinných polyfenolů, jako jsou oligomerní proanthokyanidiny a fenolové kyseliny. Absorpce polyfenolů z trávícího traktu je pravděpodobně vysoká, ale koncentrace původního rostlinného polyfenolu v plazmě je nízká. Většina polyfenolů podléhá vtrávícím traktu hydrolytickým reakcím a je v tlustém střevě metabolizována střevními bakteriemi převážně na fenolové kyseliny, které se rovněž mohou resorbovat z trávícího traktu. Po resorpci jsou polyfenoly a jejich metabolity dále konjugovány v tkáních. Tyto přeměny vedou k velkému počtu metabolitů, u některých z nich však zůstává zachována antioxidační aktivita.

  • Czech name

    Příjem, biologická dostupnost a metabolismus rostlinných polyfenolů u člověka

  • Czech description

    Celkový příjem rostlinných polyfenolů činí přibližně 1 g/den, největší část připadá na flavonoidy a fenolové kyseliny. Hlavními zdroji polyfenolů v potravě jsou nápoje (čaj, káva, pivo, víno, džusy) a ovoce. Značné nejasnosti jsou ohledně příjmu některých skupin rostlinných polyfenolů, jako jsou oligomerní proanthokyanidiny a fenolové kyseliny. Absorpce polyfenolů z trávícího traktu je pravděpodobně vysoká, ale koncentrace původního rostlinného polyfenolu v plazmě je nízká. Většina polyfenolů podléhá vtrávícím traktu hydrolytickým reakcím a je v tlustém střevě metabolizována střevními bakteriemi převážně na fenolové kyseliny, které se rovněž mohou resorbovat z trávícího traktu. Po resorpci jsou polyfenoly a jejich metabolity dále konjugovány v tkáních. Tyto přeměny vedou k velkému počtu metabolitů, u některých z nich však zůstává zachována antioxidační aktivita.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    CE - Biochemistry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    98

  • Issue of the periodical within the volume

    5

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    239-245

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database