Food pyramid for patients with a stoma in practice
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F15%3A00083904" target="_blank" >RIV/00216224:14110/15:00083904 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Potravinová pyramida v praxi u pacientů se stomií
Original language description
Pacienti se zavedenou stomií mají odlišné anatomické poměry ve střevě a musí dodržovat jistá stravovací pravidla. Mléko, mléčné výrobky, luštěniny, ovoce a zelenina mohou být pro ně hůře snášeny, ale z hlediska přínosu pro organismus je jejich pravidelnákonzumace doporučená. V práci byla porovnávána konzumace těchto potravin u pacientů se stomií a u kontrolního souboru zdravých lidí. K zjišťování dat byl použit dotazník o výživových zvyklostech a 24 hodinový recall. Výsledky: Konzumace mléka, mléčnýchvýrobků a ovoce, zeleniny byla vyšší u stomiků, zastoupení luštěnin v jídelníčku bylo vyšší v kontrolním souboru.
Czech name
Potravinová pyramida v praxi u pacientů se stomií
Czech description
Pacienti se zavedenou stomií mají odlišné anatomické poměry ve střevě a musí dodržovat jistá stravovací pravidla. Mléko, mléčné výrobky, luštěniny, ovoce a zelenina mohou být pro ně hůře snášeny, ale z hlediska přínosu pro organismus je jejich pravidelnákonzumace doporučená. V práci byla porovnávána konzumace těchto potravin u pacientů se stomií a u kontrolního souboru zdravých lidí. K zjišťování dat byl použit dotazník o výživových zvyklostech a 24 hodinový recall. Výsledky: Konzumace mléka, mléčnýchvýrobků a ovoce, zeleniny byla vyšší u stomiků, zastoupení luštěnin v jídelníčku bylo vyšší v kontrolním souboru.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
FB - Endocrinology, diabetology, metabolism, nutrition
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
70
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
74-76
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—