Simplified form - univerbizates and multiverbal terms in the field of gastronomy (used as the names of food and beverages)
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14410%2F10%3A00044146" target="_blank" >RIV/00216224:14410/10:00044146 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Konkurence víceslovných a univerbizovaných názvů v oblasti gastronomie
Original language description
Naše dosavadní výzkumy univerbizátů, tj. jednoslovných výrazů vzniklých z původních sousloví nebo ustálených slovních spojení ukázaly převahu těch, které jsou tvořeny sufixální derivací nad univerbizáty tvořenými desufixací a následnou konverzí nebo elipsou. Tyto tendence se projevily i u univerbizátů z oblasti gastronomie. Nejvíce univerbizátů v gastronomii je tvořeno sufixy -ák a -ka. Většina univerbizátů z oblasti gastronomie patří k výrazům substandardním s různým stupněm expresivity (nejvyšší expresivitu nesou univerbizáty se sufixem -áč a -ák, univerbizáty se sufixem -ka bývají spíše hovorové), za standardní považujeme většinou univerbizáty se sufixy -ec, -ník a univerbizáty vzniklé konverzí nebo elipsou.
Czech name
Konkurence víceslovných a univerbizovaných názvů v oblasti gastronomie
Czech description
Naše dosavadní výzkumy univerbizátů, tj. jednoslovných výrazů vzniklých z původních sousloví nebo ustálených slovních spojení ukázaly převahu těch, které jsou tvořeny sufixální derivací nad univerbizáty tvořenými desufixací a následnou konverzí nebo elipsou. Tyto tendence se projevily i u univerbizátů z oblasti gastronomie. Nejvíce univerbizátů v gastronomii je tvořeno sufixy -ák a -ka. Většina univerbizátů z oblasti gastronomie patří k výrazům substandardním s různým stupněm expresivity (nejvyšší expresivitu nesou univerbizáty se sufixem -áč a -ák, univerbizáty se sufixem -ka bývají spíše hovorové), za standardní považujeme většinou univerbizáty se sufixy -ec, -ník a univerbizáty vzniklé konverzí nebo elipsou.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
AI - Linguistics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Užívání a prožívání jazyka. K 90. narozeninám Františka Daneše.
ISBN
978-80-246-1756-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
—
Publisher name
Univerzita Karlova v Praze - Nakladatelství Karolinum
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Apr 15, 2009
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—