All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Novelties in Czech Gastronomic Literature before World War II. About the Development of New Types of Cookbooks and the Transformations of this Genre between 1900 and 1938

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25210%2F22%3A39919693" target="_blank" >RIV/00216275:25210/22:39919693 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.narodopisnaspolecnost.cz/images/Narodopisny_vestnik_1.2022.pdf" target="_blank" >https://www.narodopisnaspolecnost.cz/images/Narodopisny_vestnik_1.2022.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Novinky včeské gastronomické literatuře před 2. světovou válkou. O vývoji nových druhů kuchařkých knih a proměnách tohoto žánru mezi lety 1900 - 1938

  • Original language description

    Studie se snaží ukázat vývoj kuchařských knih a proměny gastronomické literatury mezi lety 1900–1938. Kuchařské knihy se začaly specializovat na zvláštní skupiny strávníků, druhy surovin a jiné způsoby stravování. Zaměřily se na nižší společenské vrstvy např. dělnictvo a venkov. Taktéž vznikly první kuchařské knihy inspirované zahraniční gastronomií nebo novým stravovacím fenoménem – vegetariánstvím. Vývoj ovlivnily i dějinné události jako první světová válka.

  • Czech name

    Novinky včeské gastronomické literatuře před 2. světovou válkou. O vývoji nových druhů kuchařkých knih a proměnách tohoto žánru mezi lety 1900 - 1938

  • Czech description

    Studie se snaží ukázat vývoj kuchařských knih a proměny gastronomické literatury mezi lety 1900–1938. Kuchařské knihy se začaly specializovat na zvláštní skupiny strávníků, druhy surovin a jiné způsoby stravování. Zaměřily se na nižší společenské vrstvy např. dělnictvo a venkov. Taktéž vznikly první kuchařské knihy inspirované zahraniční gastronomií nebo novým stravovacím fenoménem – vegetariánstvím. Vývoj ovlivnily i dějinné události jako první světová válka.

Classification

  • Type

    J<sub>SC</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the SCOPUS database

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    60101 - History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Národopisný věstník

  • ISSN

    1211-8117

  • e-ISSN

    2571-0982

  • Volume of the periodical

    39

  • Issue of the periodical within the volume

    81

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    25

  • Pages from-to

    86-111

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database

    2-s2.0-85140585484