All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Detection of fungi by modern methods

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F06%3A00004289" target="_blank" >RIV/00216275:25310/06:00004289 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Moderní metody detekce plísní v potravinách a životním prostředí.

  • Original language description

    Velká morfologická a fyziologická rozmanitost a adaptabilita mikromycetů k nejrůznějším ekologickým podmínkám umožňuje jejich výskyt prakticky všude tam, kde existuje organická hmota. Zvláště potraviny jsou z hlediska zdraví člověka velmi vhodným a potenciálně rizikovým substrátem pro osídlení, růst a rozmnožování toxinogenních mikromycetů a následně pro produkci mykotoxinů. Mezi nejtoxičtější mykotoxiny se řadí aflatoxiny produkované plísněmi rodu Aspergillus, převážně kmeny A. parasiticus, A. flavus,A. nomius a A. tamarii. Aflatoxiny jsou potenciální teratogeny, mutageny a karcinogeny. Proto je důležité sledovat nejen jejich výskyt, ale zaměřit se i na detekci těchto plísní. V posledních letech nabývá na důležitosti také sledování a detekce mykotoxinů produkovaných rodem Fusarium (T-2 toxin, DON, nivalenol, atd.). Hlavním cílem dnešní analýzy je hlavně rychlé a spolehlivé stanovení. Proto dochází k propojení mezi jednotlivými obory (analytická chemie, mikrobiologie, imunochem

  • Czech name

    Moderní metody detekce plísní v potravinách a životním prostředí.

  • Czech description

    Velká morfologická a fyziologická rozmanitost a adaptabilita mikromycetů k nejrůznějším ekologickým podmínkám umožňuje jejich výskyt prakticky všude tam, kde existuje organická hmota. Zvláště potraviny jsou z hlediska zdraví člověka velmi vhodným a potenciálně rizikovým substrátem pro osídlení, růst a rozmnožování toxinogenních mikromycetů a následně pro produkci mykotoxinů. Mezi nejtoxičtější mykotoxiny se řadí aflatoxiny produkované plísněmi rodu Aspergillus, převážně kmeny A. parasiticus, A. flavus,A. nomius a A. tamarii. Aflatoxiny jsou potenciální teratogeny, mutageny a karcinogeny. Proto je důležité sledovat nejen jejich výskyt, ale zaměřit se i na detekci těchto plísní. V posledních letech nabývá na důležitosti také sledování a detekce mykotoxinů produkovaných rodem Fusarium (T-2 toxin, DON, nivalenol, atd.). Hlavním cílem dnešní analýzy je hlavně rychlé a spolehlivé stanovení. Proto dochází k propojení mezi jednotlivými obory (analytická chemie, mikrobiologie, imunochem

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    EE - Microbiology, virology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/GA203%2F05%2F2106" target="_blank" >GA203/05/2106: Modern instrumentation in chemical, food and clinical analysis</a><br>

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Monitorování cizorodých látek v životním prostředí VIII

  • ISBN

    80-7194-903-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    247-254

  • Publisher name

    Univerzita Pardubice

  • Place of publication

    Pardubice

  • Event location

    Mladkov

  • Event date

    Apr 12, 2006

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article