Determination of macro and trace element in multivitamins preparations by inductively coupled plasma optical emission spectrometry with slurry sample introduction
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F06%3A00004470" target="_blank" >RIV/00216275:25310/06:00004470 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Determination of macro and trace element in multivitamins preparations by inductively coupled plasma optical emission spectrometry with slurry sample introduction
Original language description
A slurry sampling technique has been utilised for elemental analysis of multivitamins preparations using ICP-OES. For the analysed multivitamin preparations, the found element concentration is compared to amount declared by producer. The concentrations of Ca, Mg, P, K, Fe, Mn, Zn, Cu and Cr, Ni, V were determined in the range 1000 - 100000 μg.g-1 and 5 - 50 μg.g-1, respectively. The slurry ICP-OES analysis was found to be suitable for quality control monitoring of multivitamin preparations andcould be useful as a routine procedure.
Czech name
Stanovení makro a mikro prvků v suspenzích multivitamínových přípravků metodou optické emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem
Czech description
Byla vyvinuta technika dávkování suspenzí pro elementární analýzu multivitamínových přípravků pomocí ICP-OES. Nalezené koncentrace byly porovnány s obsahy deklarovanými výrobcem přípravků. Koncentrace Ca, Mg, P, K, Fe, Mn, Zn, Cu a Cr, Ni, V byly v rozsahu 1000 - 100000 μg.g-1, resp. 5 - 50 μg.g-1. Spojení vnášení suspenzí s ICP-OES analýzou je vhodné pro kontrolu kvality multivitamínových přípravků a může být užitečnou rutinní procedurou.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
CB - Analytical chemistry, separation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
GB - UNITED KINGDOM
Number of pages
8
Pages from-to
171-178
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—