Ultrasoun Assisted Extraction of Chlorogenic and Neochlorogenic Acids from Samples of Coffee Roasted Under 120 oC
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F15%3A39900241" target="_blank" >RIV/00216275:25310/15:39900241 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Ultrazvuková extrakce kyseliny chlorogenové a neochlorogenové ze vzorků kávy pražené do 120 oc
Original language description
Cílem práce bylo zjistit, jak ovlivňuje teplota pražení kávových zrn obsah chlorogenové a neochlorogenové kyseliny ve vzorcích zelené kávy pražené jenom do 120 oC. Vzhledem k rozpustnosti CGA v alkoholech a vodě, se jako vhodná metoda jevila extrakce využívající horkou vodu, jako rozpouštědlo, s pomocí ultrazvukové sondy. Princip působení ultrazvuku na buňky spočívá v jejich narušování až rozbití, a tak zlepšení přestupu obsahových látek do rozpouštědla. Pro separaci a následnou detekci dvou zmíněných izomerů se nejčastěji využívá vysokoúčinná kapalinová chromatografie s detektorem diodového pole HPLC/DAD, který je dostatečně citlivý. Vhodnost metody spočívá v její jednoduchosti. Zfiltrovaný extrakt není nutné před dávkováním do kapalinového chromatografu upravovat dalším přídavkem chemických látek. Během pražení celkový obsah CGA u konvenčních káv klesá, proto v této studii předpokládáme, že se pokles CGA uskuteční i u zkoumaných vzorků podle stupně pražení zrn. Čím vyšší bude stupeň,
Czech name
Ultrazvuková extrakce kyseliny chlorogenové a neochlorogenové ze vzorků kávy pražené do 120 oc
Czech description
Cílem práce bylo zjistit, jak ovlivňuje teplota pražení kávových zrn obsah chlorogenové a neochlorogenové kyseliny ve vzorcích zelené kávy pražené jenom do 120 oC. Vzhledem k rozpustnosti CGA v alkoholech a vodě, se jako vhodná metoda jevila extrakce využívající horkou vodu, jako rozpouštědlo, s pomocí ultrazvukové sondy. Princip působení ultrazvuku na buňky spočívá v jejich narušování až rozbití, a tak zlepšení přestupu obsahových látek do rozpouštědla. Pro separaci a následnou detekci dvou zmíněných izomerů se nejčastěji využívá vysokoúčinná kapalinová chromatografie s detektorem diodového pole HPLC/DAD, který je dostatečně citlivý. Vhodnost metody spočívá v její jednoduchosti. Zfiltrovaný extrakt není nutné před dávkováním do kapalinového chromatografu upravovat dalším přídavkem chemických látek. Během pražení celkový obsah CGA u konvenčních káv klesá, proto v této studii předpokládáme, že se pokles CGA uskuteční i u zkoumaných vzorků podle stupně pražení zrn. Čím vyšší bude stupeň,
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
CB - Analytical chemistry, separation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Studentská vědecká odborná činnost 2014/2015: sborník příspěvků
ISBN
978-80-7395-922-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
95-100
Publisher name
Univerzita Pardubice
Place of publication
Pardubice
Event location
Pardubice
Event date
Jun 16, 2015
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—