Malting Quality of Spring Wheat Varieties
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F17%3A39911448" target="_blank" >RIV/00216275:25310/17:39911448 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://dx.doi.org/10.18832/kp201731" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.18832/kp201731</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.18832/kp201731" target="_blank" >10.18832/kp201731</a>
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sladovnická kvalita odrůd jarní pšenice
Original language description
V průběhu tří zkušebních let (2013–2015) bylo analyzováno celkem 99 vzorků jarní pšenice (11 odrůd ze 3 zkušebních stanovišť). Byly sledovány základní znaky (extrakt, relativní extrakt při 45 °C, diastatická mohutnost, dosažitelný stupeň prokvašení, friabilita a obsah β-glukanů ve sladině) a některé znaky speciální. Odrůdy pšenice poskytovaly dostatečně vysoký obsah extraktu, průměrná hodnota tohoto znaku byla 83,5 %. Proteolytické rozluštění vyjádřené hodnotou Kolbachova čísla bylo v průměru 35 %. Odrůdy pšenice měly ve srovnání s ječným sladem vyšší viskozitu. Viskozita se pohybovala v rozpětí 1,61–1,78 mPa.s a průměrný obsah arabinoxilanů ve sladině v rozpětí 1306–1656 mg/l. Friabilita (křehkost) sladu byla velmi nízká, pohybovala se v intervalu 28–36 %. Obsah β-glukanů ve sladině velmi nízký, průměrná hodnota byla 25,9 mg/l.
Czech name
Sladovnická kvalita odrůd jarní pšenice
Czech description
V průběhu tří zkušebních let (2013–2015) bylo analyzováno celkem 99 vzorků jarní pšenice (11 odrůd ze 3 zkušebních stanovišť). Byly sledovány základní znaky (extrakt, relativní extrakt při 45 °C, diastatická mohutnost, dosažitelný stupeň prokvašení, friabilita a obsah β-glukanů ve sladině) a některé znaky speciální. Odrůdy pšenice poskytovaly dostatečně vysoký obsah extraktu, průměrná hodnota tohoto znaku byla 83,5 %. Proteolytické rozluštění vyjádřené hodnotou Kolbachova čísla bylo v průměru 35 %. Odrůdy pšenice měly ve srovnání s ječným sladem vyšší viskozitu. Viskozita se pohybovala v rozpětí 1,61–1,78 mPa.s a průměrný obsah arabinoxilanů ve sladině v rozpětí 1306–1656 mg/l. Friabilita (křehkost) sladu byla velmi nízká, pohybovala se v intervalu 28–36 %. Obsah β-glukanů ve sladině velmi nízký, průměrná hodnota byla 25,9 mg/l.
Classification
Type
J<sub>imp</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the Web of Science database
CEP classification
—
OECD FORD branch
10406 - Analytical chemistry
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Volume of the periodical
63
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
9
Pages from-to
314-322
UT code for WoS article
000430986300005
EID of the result in the Scopus database
—