Malting quality of winter and spring wheat, crop 2013 – 2015
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F16%3AN0000080" target="_blank" >RIV/60193697:_____/16:N0000080 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sladovnická kvalita ozimé a jarní pšenice ze sklizně 2013 – 2015
Original language description
V průběhu tří sklizňových let bylo analyzováno celkem 81 vzorků pšenice ozimé a 33 vzorků pšenice jarní, každý rok z 3 stanovišť. Cílem bylo nalézt sestavu vhodných znaků pro hodnocení sladovnické kvality odrůd pšenice. Sledovali jsme celkem 35 základních i speciálních znaků. Odrůdy pšenice poskytovaly dostatečně vysoký obsah extraktu, průměrná hodnota tohoto znaku byla 83,8 %. Proteolytické rozluštění vyjádřené hodnotou Kolbachova čísla bylo v průměru 34 %. Odrůdy pšenice měly ve srovnání s ječným sladem vyšší viskozitu a pH. Friabilita (křehkost) sladu byla velmi nízká, pohybovala se v intervalu 10 – 48 %. Obsah β-glukanů ve sladině byl velmi nízký, průměrná hodnota 28 mg/l. Přednáška - 38. Pivovarsko-sladařský seminář, Plzeň, 26. 10. 2016.
Czech name
Sladovnická kvalita ozimé a jarní pšenice ze sklizně 2013 – 2015
Czech description
V průběhu tří sklizňových let bylo analyzováno celkem 81 vzorků pšenice ozimé a 33 vzorků pšenice jarní, každý rok z 3 stanovišť. Cílem bylo nalézt sestavu vhodných znaků pro hodnocení sladovnické kvality odrůd pšenice. Sledovali jsme celkem 35 základních i speciálních znaků. Odrůdy pšenice poskytovaly dostatečně vysoký obsah extraktu, průměrná hodnota tohoto znaku byla 83,8 %. Proteolytické rozluštění vyjádřené hodnotou Kolbachova čísla bylo v průměru 34 %. Odrůdy pšenice měly ve srovnání s ječným sladem vyšší viskozitu a pH. Friabilita (křehkost) sladu byla velmi nízká, pohybovala se v intervalu 10 – 48 %. Obsah β-glukanů ve sladině byl velmi nízký, průměrná hodnota 28 mg/l. Přednáška - 38. Pivovarsko-sladařský seminář, Plzeň, 26. 10. 2016.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centre for Innovative Use and Strengthening of Competitiveness of Czech Brewery Raw Materials and Products</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů