Food Returned to the Catering System in the Regional Hospital
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25520%2F07%3A00008211" target="_blank" >RIV/00216275:25520/07:00008211 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Food Returned to the Catering System in the Regional Hospital
Original language description
Rationale: Clinical nutrition belongs to treatment methods. Nursing staff is obliged to follow patients food income. As nutrition specialists we were interested how much food is really returned from the different hospital wards back to the catering system. Methods: Two nutritionists followed up the lunch leftovers for ten consecutive working days. The amount of returned food was documented to prepared tables according to different diets. The whole portion, one half and one quarter of a portion were counted. Nutritionists stood near to the dishwasher. Catering workers put leftovers to barrels. The barrels were weighted each day. Total amount of leftovers was calculated separately for each hospital department and also summed up for the whole hospital. Numbers were compared to the food sent out. Infectious diseases and tuberculosis and respiratory diseases wards were not followed since leftovers were damaged in garbage disposals directly in the particular wards. Results: Mean value for ea
Czech name
Jídlo vracené do stravovacího provozu v krajské nemocnici
Czech description
Cíl: Klinická výživa patří mezi léčebné postupy. Do ošetřovatelských postupů patří sledování příjmu stravy pacientem. Jako nutriční specialisty nás zajímalo, kolik jídla se skutečně vrací do stravovacího provozu z různých oddělení nemocnice. Metoda: Dvanutriční specialisté (lékař a nutriční terapeut) sledovali vracení zbytků z oběda po 10 po sobě jdoucích pracovních dní. Množství vráceného jídla bylo zapisováno do připravených tabulek podle jednotlivých diet. Byla počítána celá porce, polovina porce ačtvrtina porce. Nutriční specialisté stáli u pásové myčky ve stravovacím provozu, kde pracovníci provozu stírají zbytky do barelů. Barely byly denně zváženy. Celkové množství zbytků bylo spočítáno zvlášť pro všechna nemocniční oddělení i pro celou nemocnici. Čísla byla porovnána s množstvím stravy, která byla vydána. Nesledovali jsme oddělení TRN a infekční, protože tam se zbytky likvidují přímo na oddělení v drtičích. Výsledky: Průměrné množství zbytků za každý den bylo 61,5 kg s jedním
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
FB - Endocrinology, diabetology, metabolism, nutrition
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Clinical NUtrition Supplements
ISBN
—
ISSN
1744-1161
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
—
Publisher name
Elsevier
Place of publication
Amsterdam
Event location
Praha
Event date
Sep 11, 2007
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—