All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Food Returned to the Catering System in the Regional Hospital

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25520%2F07%3A00008211" target="_blank" >RIV/00216275:25520/07:00008211 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Food Returned to the Catering System in the Regional Hospital

  • Original language description

    Rationale: Clinical nutrition belongs to treatment methods. Nursing staff is obliged to follow patients food income. As nutrition specialists we were interested how much food is really returned from the different hospital wards back to the catering system. Methods: Two nutritionists followed up the lunch leftovers for ten consecutive working days. The amount of returned food was documented to prepared tables according to different diets. The whole portion, one half and one quarter of a portion were counted. Nutritionists stood near to the dishwasher. Catering workers put leftovers to barrels. The barrels were weighted each day. Total amount of leftovers was calculated separately for each hospital department and also summed up for the whole hospital. Numbers were compared to the food sent out. Infectious diseases and tuberculosis and respiratory diseases wards were not followed since leftovers were damaged in garbage disposals directly in the particular wards. Results: Mean value for ea

  • Czech name

    Jídlo vracené do stravovacího provozu v krajské nemocnici

  • Czech description

    Cíl: Klinická výživa patří mezi léčebné postupy. Do ošetřovatelských postupů patří sledování příjmu stravy pacientem. Jako nutriční specialisty nás zajímalo, kolik jídla se skutečně vrací do stravovacího provozu z různých oddělení nemocnice. Metoda: Dvanutriční specialisté (lékař a nutriční terapeut) sledovali vracení zbytků z oběda po 10 po sobě jdoucích pracovních dní. Množství vráceného jídla bylo zapisováno do připravených tabulek podle jednotlivých diet. Byla počítána celá porce, polovina porce ačtvrtina porce. Nutriční specialisté stáli u pásové myčky ve stravovacím provozu, kde pracovníci provozu stírají zbytky do barelů. Barely byly denně zváženy. Celkové množství zbytků bylo spočítáno zvlášť pro všechna nemocniční oddělení i pro celou nemocnici. Čísla byla porovnána s množstvím stravy, která byla vydána. Nesledovali jsme oddělení TRN a infekční, protože tam se zbytky likvidují přímo na oddělení v drtičích. Výsledky: Průměrné množství zbytků za každý den bylo 61,5 kg s jedním

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    FB - Endocrinology, diabetology, metabolism, nutrition

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Clinical NUtrition Supplements

  • ISBN

  • ISSN

    1744-1161

  • e-ISSN

  • Number of pages

    1

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Elsevier

  • Place of publication

    Amsterdam

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Sep 11, 2007

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article