All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Workshop – How to prevent food waste in senior care homes

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F02723778%3A_____%2F24%3AN0000002" target="_blank" >RIV/02723778:_____/24:N0000002 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://zachranjidlo.cz/projekt/prague-food-waste/" target="_blank" >https://zachranjidlo.cz/projekt/prague-food-waste/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Workshop - jak zamezit plýtvání v domovech pro seniory

  • Original language description

    Workshop se zaměřil na identifikaci hlavních příčin plýtvání potravinami v domovech pro seniory a na hledání inovativních řešení. Inovace ve stravovacích službách pro seniory reagují na problémy spojené s nevyužitím porcí, nadbytkem jídla a nízkou konzumací některých typů potravin. Mezi hlavní změny patří zavedení „rodinného výdeje“, menších nutričně bohatších porcí, systému typových porcí nebo snížení celkového počtu jídel během dne. Dále se klade důraz na individuální přístup – klienti si mohou vybírat množství a typ pečiva, případně se zavádí odpolední svačiny pouze na vyžádání. Změny jsou podloženy nutričním screeningem a spoluprací mezi kuchyní, přímou péčí a nutričním terapeutem, přičemž důležitou roli hraje edukace personálu a otevřená komunikace s klienty i jejich rodinami. Zároveň jsou řešeny problémy nadbytečných a neoblíbených pokrmů. Inovace zahrnují průběžnou aktualizaci receptur, sledování oblíbenosti jídel a možnost odprodeje zbytků zaměstnancům. Klíčové bariéry zahrnují nedostatek nutričních terapeutů, technické limity kuchyní, nedostatečnou evidenci spotřeby i odpor k novinkám ze strany klientů či personálu. Úspěšná implementace inovací vyžaduje mezioborovou spolupráci, přiměřené financování, kvalitní technické zázemí a trpělivý přístup při zavádění změn.

  • Czech name

    Workshop - jak zamezit plýtvání v domovech pro seniory

  • Czech description

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    50704 - Environmental sciences (social aspects)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/SS06010276" target="_blank" >SS06010276: Determination of the volume of food waste produced by households and selected types of contributory organizations in the capital city of Prague in the context of the usefulness of this data for reporting and reducing food waste</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů