Workshop – How to prevent food waste in senior care homes
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F02723778%3A_____%2F24%3AN0000002" target="_blank" >RIV/02723778:_____/24:N0000002 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://zachranjidlo.cz/projekt/prague-food-waste/" target="_blank" >https://zachranjidlo.cz/projekt/prague-food-waste/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Workshop - jak zamezit plýtvání v domovech pro seniory
Original language description
Workshop se zaměřil na identifikaci hlavních příčin plýtvání potravinami v domovech pro seniory a na hledání inovativních řešení. Inovace ve stravovacích službách pro seniory reagují na problémy spojené s nevyužitím porcí, nadbytkem jídla a nízkou konzumací některých typů potravin. Mezi hlavní změny patří zavedení „rodinného výdeje“, menších nutričně bohatších porcí, systému typových porcí nebo snížení celkového počtu jídel během dne. Dále se klade důraz na individuální přístup – klienti si mohou vybírat množství a typ pečiva, případně se zavádí odpolední svačiny pouze na vyžádání. Změny jsou podloženy nutričním screeningem a spoluprací mezi kuchyní, přímou péčí a nutričním terapeutem, přičemž důležitou roli hraje edukace personálu a otevřená komunikace s klienty i jejich rodinami. Zároveň jsou řešeny problémy nadbytečných a neoblíbených pokrmů. Inovace zahrnují průběžnou aktualizaci receptur, sledování oblíbenosti jídel a možnost odprodeje zbytků zaměstnancům. Klíčové bariéry zahrnují nedostatek nutričních terapeutů, technické limity kuchyní, nedostatečnou evidenci spotřeby i odpor k novinkám ze strany klientů či personálu. Úspěšná implementace inovací vyžaduje mezioborovou spolupráci, přiměřené financování, kvalitní technické zázemí a trpělivý přístup při zavádění změn.
Czech name
Workshop - jak zamezit plýtvání v domovech pro seniory
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
50704 - Environmental sciences (social aspects)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/SS06010276" target="_blank" >SS06010276: Determination of the volume of food waste produced by households and selected types of contributory organizations in the capital city of Prague in the context of the usefulness of this data for reporting and reducing food waste</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů