All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Workshop – How to prevent food waste in school canteens

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F02723778%3A_____%2F24%3AN0000001" target="_blank" >RIV/02723778:_____/24:N0000001 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://zachranjidlo.cz/projekt/prague-food-waste/" target="_blank" >https://zachranjidlo.cz/projekt/prague-food-waste/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Workshop - jak zamezit plýtvání ve školních jídelnách

  • Original language description

    Workshop se zaměřil na identifikaci hlavních příčin plýtvání potravinami ve školních jídelnách a na hledání inovativních řešení. Jedním z hlavních diskutovaných problémů bylo nadměrné množství nesnězených porcí v důsledku nepřesného plánování a automatického přihlašování obědů. Účastníci navrhovali opatření, jako je sledování docházky žáků, úprava počtu porcí podle reálné poptávky a zavedení systému, kde si žáci a rodiče obědy aktivně vybírají. Diskutovala se také motivace kuchařského personálu k přesnějšímu vaření – například prostřednictvím finančních pobídek – a využívání digitálních nástrojů pro efektivní plánování a snížení zbytků. Workshop se dále věnoval tématu zbytkových polévek a hlavních jídel, přičemž navrhoval alternativy jako salátové bary nebo zvýhodněný prodej zaměstnancům. Zdůraznila se potřeba lepší spolupráce mezi kuchyní a pedagogy, vzdělávání žáků v oblasti výživy a zapojení dětí do přípravy jídla pro posílení vztahu k potravinám. Mezi další návrhy patřilo přizpůsobení velikosti porcí podle přání žáků, vytvoření příjemného prostředí v jídelně a zapojení rodičů prostřednictvím pravidelné komunikace. Celkově workshop zdůraznil nutnost systémových změn, které kombinují změnu chování, provozní vylepšení a odpovídající infrastrukturu ke snížení plýtvání potravinami.

  • Czech name

    Workshop - jak zamezit plýtvání ve školních jídelnách

  • Czech description

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    50704 - Environmental sciences (social aspects)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/SS06010276" target="_blank" >SS06010276: Determination of the volume of food waste produced by households and selected types of contributory organizations in the capital city of Prague in the context of the usefulness of this data for reporting and reducing food waste</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů