Workshop – How to prevent food waste in school canteens
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F02723778%3A_____%2F24%3AN0000001" target="_blank" >RIV/02723778:_____/24:N0000001 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://zachranjidlo.cz/projekt/prague-food-waste/" target="_blank" >https://zachranjidlo.cz/projekt/prague-food-waste/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Workshop - jak zamezit plýtvání ve školních jídelnách
Original language description
Workshop se zaměřil na identifikaci hlavních příčin plýtvání potravinami ve školních jídelnách a na hledání inovativních řešení. Jedním z hlavních diskutovaných problémů bylo nadměrné množství nesnězených porcí v důsledku nepřesného plánování a automatického přihlašování obědů. Účastníci navrhovali opatření, jako je sledování docházky žáků, úprava počtu porcí podle reálné poptávky a zavedení systému, kde si žáci a rodiče obědy aktivně vybírají. Diskutovala se také motivace kuchařského personálu k přesnějšímu vaření – například prostřednictvím finančních pobídek – a využívání digitálních nástrojů pro efektivní plánování a snížení zbytků. Workshop se dále věnoval tématu zbytkových polévek a hlavních jídel, přičemž navrhoval alternativy jako salátové bary nebo zvýhodněný prodej zaměstnancům. Zdůraznila se potřeba lepší spolupráce mezi kuchyní a pedagogy, vzdělávání žáků v oblasti výživy a zapojení dětí do přípravy jídla pro posílení vztahu k potravinám. Mezi další návrhy patřilo přizpůsobení velikosti porcí podle přání žáků, vytvoření příjemného prostředí v jídelně a zapojení rodičů prostřednictvím pravidelné komunikace. Celkově workshop zdůraznil nutnost systémových změn, které kombinují změnu chování, provozní vylepšení a odpovídající infrastrukturu ke snížení plýtvání potravinami.
Czech name
Workshop - jak zamezit plýtvání ve školních jídelnách
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
50704 - Environmental sciences (social aspects)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/SS06010276" target="_blank" >SS06010276: Determination of the volume of food waste produced by households and selected types of contributory organizations in the capital city of Prague in the context of the usefulness of this data for reporting and reducing food waste</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů