All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Stevia - non-caloric tea sweetener

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F03%3APU53454" target="_blank" >RIV/00216305:26310/03:PU53454 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Stévie cukerná jako nekalorické sladidlo čajů

  • Original language description

    Přednáška je zaměřena na náhradní sladidlo steviosid. Jedním z přírodních, rostlinných sladidel je steviosid - glykosidické sladidlo s terpenickým aglykonem. Vyskytuje se spolu s dalšími podobnými terpenickými sladidly v listech rostliny stévie cukerné (Stevia rebaudiana). Protože izolace čistého sladidla steviosidu z listů stévie je nákladná, byla zkoumána možnost použít celé sušené listy rostliny ke slazení různých typů čajů. Tak lze využít nejen steviosid ale i ostatní sladidla a příznivě působící látky v listech stévie obsažené. Senzorickou analýzou bylo zjišťováno množství sušených listů stévie potřebných k oslazení jak klasických tak i bylinných čajů. Pro zjištění kvantitativního obsahu steviosidu v konzumovaných čajových extraktech byly testovány a porovnány chromatografické i elektroforetické metody stanovení.

  • Czech name

    Stévie cukerná jako nekalorické sladidlo čajů

  • Czech description

    Přednáška je zaměřena na náhradní sladidlo steviosid. Jedním z přírodních, rostlinných sladidel je steviosid - glykosidické sladidlo s terpenickým aglykonem. Vyskytuje se spolu s dalšími podobnými terpenickými sladidly v listech rostliny stévie cukerné (Stevia rebaudiana). Protože izolace čistého sladidla steviosidu z listů stévie je nákladná, byla zkoumána možnost použít celé sušené listy rostliny ke slazení různých typů čajů. Tak lze využít nejen steviosid ale i ostatní sladidla a příznivě působící látky v listech stévie obsažené. Senzorickou analýzou bylo zjišťováno množství sušených listů stévie potřebných k oslazení jak klasických tak i bylinných čajů. Pro zjištění kvantitativního obsahu steviosidu v konzumovaných čajových extraktech byly testovány a porovnány chromatografické i elektroforetické metody stanovení.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2003

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků XXXIV. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    80-902671-6-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    194-196

  • Publisher name

    VÚPP

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský Dvůr

  • Event date

    May 26, 2003

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article