Stevia - non-caloric tea sweetener
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F03%3APU53454" target="_blank" >RIV/00216305:26310/03:PU53454 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stévie cukerná jako nekalorické sladidlo čajů
Original language description
Přednáška je zaměřena na náhradní sladidlo steviosid. Jedním z přírodních, rostlinných sladidel je steviosid - glykosidické sladidlo s terpenickým aglykonem. Vyskytuje se spolu s dalšími podobnými terpenickými sladidly v listech rostliny stévie cukerné (Stevia rebaudiana). Protože izolace čistého sladidla steviosidu z listů stévie je nákladná, byla zkoumána možnost použít celé sušené listy rostliny ke slazení různých typů čajů. Tak lze využít nejen steviosid ale i ostatní sladidla a příznivě působící látky v listech stévie obsažené. Senzorickou analýzou bylo zjišťováno množství sušených listů stévie potřebných k oslazení jak klasických tak i bylinných čajů. Pro zjištění kvantitativního obsahu steviosidu v konzumovaných čajových extraktech byly testovány a porovnány chromatografické i elektroforetické metody stanovení.
Czech name
Stévie cukerná jako nekalorické sladidlo čajů
Czech description
Přednáška je zaměřena na náhradní sladidlo steviosid. Jedním z přírodních, rostlinných sladidel je steviosid - glykosidické sladidlo s terpenickým aglykonem. Vyskytuje se spolu s dalšími podobnými terpenickými sladidly v listech rostliny stévie cukerné (Stevia rebaudiana). Protože izolace čistého sladidla steviosidu z listů stévie je nákladná, byla zkoumána možnost použít celé sušené listy rostliny ke slazení různých typů čajů. Tak lze využít nejen steviosid ale i ostatní sladidla a příznivě působící látky v listech stévie obsažené. Senzorickou analýzou bylo zjišťováno množství sušených listů stévie potřebných k oslazení jak klasických tak i bylinných čajů. Pro zjištění kvantitativního obsahu steviosidu v konzumovaných čajových extraktech byly testovány a porovnány chromatografické i elektroforetické metody stanovení.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2003
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XXXIV. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-6-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
194-196
Publisher name
VÚPP
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
May 26, 2003
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—