Charakterization of fruity spirits
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F03%3APU53566" target="_blank" >RIV/00216305:26310/03:PU53566 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Charakterizace ovocných pálenek
Original language description
Ovocná pálenka je destilát vyrobený ze zkvašeného ovoce. Ovocný destilát lze úspěšně připravit z nejrůznějších druhů ovoce (např. ze švestek, meruněk, hrušek, jablek, třešní, višní, hroznů), případně z drobného bobulovitého či lesního ovoce (z černého rybízu, černého bezu, malin). Raritou jsou destiláty získané z ovoce exotického, jako např. z banánů, ananasu, sušených fíků nebo datlí. Výsledná chuť pálenky je daná v prvé řadě druhem ovoce, z něhož je vyrobena, a způsobem vedení destilace. Dále je ovlivněna zejména jakostí a vyzrálostí zkvašovaného ovoce, způsobem zakládání kvasu, vedením kvašení a uskladněním destilátu. Z chemického hlediska se na organoleptických vlastnostech pálenky podílí desítky převážně těkavých organických sloučenin nejrůznějších struktur. V předkládané práci bylo k charakterizaci ovocných pálenek využito plynové chromatografie s plamenoionizační a hmotnostní detekcí.
Czech name
Charakterizace ovocných pálenek
Czech description
Ovocná pálenka je destilát vyrobený ze zkvašeného ovoce. Ovocný destilát lze úspěšně připravit z nejrůznějších druhů ovoce (např. ze švestek, meruněk, hrušek, jablek, třešní, višní, hroznů), případně z drobného bobulovitého či lesního ovoce (z černého rybízu, černého bezu, malin). Raritou jsou destiláty získané z ovoce exotického, jako např. z banánů, ananasu, sušených fíků nebo datlí. Výsledná chuť pálenky je daná v prvé řadě druhem ovoce, z něhož je vyrobena, a způsobem vedení destilace. Dále je ovlivněna zejména jakostí a vyzrálostí zkvašovaného ovoce, způsobem zakládání kvasu, vedením kvašení a uskladněním destilátu. Z chemického hlediska se na organoleptických vlastnostech pálenky podílí desítky převážně těkavých organických sloučenin nejrůznějších struktur. V předkládané práci bylo k charakterizaci ovocných pálenek využito plynové chromatografie s plamenoionizační a hmotnostní detekcí.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2003
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Volume of the periodical
97
Issue of the periodical within the volume
8
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
1
Pages from-to
785-785
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—