Components of Cherry Spirits Made by Growers' Distillation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28610%2F13%3A43870088" target="_blank" >RIV/70883521:28610/13:43870088 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/70883521:28110/13:43870088
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Složky třešňových destilátů z pěstitelského pálení
Original language description
Destiláty z ovoce jsou mezi konzumenty velmi oblíbené a jejich výroba má u nás dlouholetou tradici. Při zkvašování ovoce však vedle etanolu vznikají i jiné alkoholy, které významně ovlivňují kvalitu finálního produktu. V této práci byly metodou plynové chromatografie provedeny analýzy třešňových destilátů z tzv. letního pěstitelského pálení. Mimo etanolu byly stanovovány další doprovodné látky, jako acetaldehyd, metanol, etylacetát, a vyšší alkoholy, jako n-propanol, i-butanol a pentanol. Přítomnost těchto látek v ovocných destilátech indikuje kvalitu výchozích surovin, správný průběh kvasného procesu a technologickou kázeň při destilaci kvasu. Metanol se vyskytuje zejména u destilátů, vyrobených z nevyzrálého ovoce a tvoří tzv. úkap. Vyšší alkoholy setvoří převážně až v průběhu fermentačního procesu a tvoří tzv. dokap (přiboudlinu). Úkap i dokap je nutné při destilaci kvasu oddělit. Vlastní finální produkt je pak tvořen tzv. jádrem, tedy střední, nejobjemnější frakcí destilátu, zbave
Czech name
Složky třešňových destilátů z pěstitelského pálení
Czech description
Destiláty z ovoce jsou mezi konzumenty velmi oblíbené a jejich výroba má u nás dlouholetou tradici. Při zkvašování ovoce však vedle etanolu vznikají i jiné alkoholy, které významně ovlivňují kvalitu finálního produktu. V této práci byly metodou plynové chromatografie provedeny analýzy třešňových destilátů z tzv. letního pěstitelského pálení. Mimo etanolu byly stanovovány další doprovodné látky, jako acetaldehyd, metanol, etylacetát, a vyšší alkoholy, jako n-propanol, i-butanol a pentanol. Přítomnost těchto látek v ovocných destilátech indikuje kvalitu výchozích surovin, správný průběh kvasného procesu a technologickou kázeň při destilaci kvasu. Metanol se vyskytuje zejména u destilátů, vyrobených z nevyzrálého ovoce a tvoří tzv. úkap. Vyšší alkoholy setvoří převážně až v průběhu fermentačního procesu a tvoří tzv. dokap (přiboudlinu). Úkap i dokap je nutné při destilaci kvasu oddělit. Vlastní finální produkt je pak tvořen tzv. jádrem, tedy střední, nejobjemnější frakcí destilátu, zbave
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/ED2.1.00%2F03.0111" target="_blank" >ED2.1.00/03.0111: Centre of Polymer Systems</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
X. Vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou Bezpečnosť a kontrola potravín
ISBN
978-80-552-0992-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
168-171
Publisher name
Slovenská poľnohospodárská univerita v Nitre
Place of publication
Nitra
Event location
Smolenice
Event date
Mar 21, 2013
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—