Functional sample of modified packaging material VISCO TEEPAK
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F01780263%3A_____%2F20%3AN0000002" target="_blank" >RIV/01780263:_____/20:N0000002 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.nanomedical.cz" target="_blank" >http://www.nanomedical.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Funkční vzorek modifikovaného obalového materiálu VISCO TEEPAK
Original language description
Jedná se o funkční vzorek modifikovaného obalového materiálu „vláknité střevo na bázi celulózy firmy VISCO TEEPAK“, který snižuje mikrobiální kontaminaci masných tepelně opracovaných výrobků. Obalový materiál je určený pro masné výrobky s tepelným opracováním do 70°C. Obal má na vnitřní straně nanesenou nanovlákennou vrstvu na bázi chitosanu s inkorporovaným antimikrobiálním činidlem, které redukuje bakteriální kontaminaci. Antimikrobiálním činidlem může být konkrétně česnek, chmel, rozmarýn nebo kyselina isoaskorbová. Obalový materiál je složen z celulózového materiálu VISCO TEEPAK a nanovlákenné vrstvy, která je aplikována na jeho vnitřní straně. Inkorporovaná nanovlákenná struktura s antimikrobiálními látkami minimalizuje bakteriální kontaminaci výrobků způsobenou prostupem bakterií strukturou obalu a zároveň neovlivňuje senzorické vlastnosti výrobků. Modifikovaný obalový materiál nevyžaduje specifické technologické postupy ani přístrojové vybavení při jeho využití k výrobě masných tepelně opracovaných výrobků.
Czech name
Funkční vzorek modifikovaného obalového materiálu VISCO TEEPAK
Czech description
Jedná se o funkční vzorek modifikovaného obalového materiálu „vláknité střevo na bázi celulózy firmy VISCO TEEPAK“, který snižuje mikrobiální kontaminaci masných tepelně opracovaných výrobků. Obalový materiál je určený pro masné výrobky s tepelným opracováním do 70°C. Obal má na vnitřní straně nanesenou nanovlákennou vrstvu na bázi chitosanu s inkorporovaným antimikrobiálním činidlem, které redukuje bakteriální kontaminaci. Antimikrobiálním činidlem může být konkrétně česnek, chmel, rozmarýn nebo kyselina isoaskorbová. Obalový materiál je složen z celulózového materiálu VISCO TEEPAK a nanovlákenné vrstvy, která je aplikována na jeho vnitřní straně. Inkorporovaná nanovlákenná struktura s antimikrobiálními látkami minimalizuje bakteriální kontaminaci výrobků způsobenou prostupem bakterií strukturou obalu a zároveň neovlivňuje senzorické vlastnosti výrobků. Modifikovaný obalový materiál nevyžaduje specifické technologické postupy ani přístrojové vybavení při jeho využití k výrobě masných tepelně opracovaných výrobků.
Classification
Type
G<sub>funk</sub> - Functional sample
CEP classification
—
OECD FORD branch
21001 - Nano-materials (production and properties)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/EG16_084%2F0009936" target="_blank" >EG16_084/0009936: Nanofiber applications in food packaging</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Data specific for result type
Internal product ID
G/FV-01
Numerical identification
—
Technical parameters
Obalový materiál je určený pro masné výrobky s tepelným opracováním do 70°C. Obal má na vnitřní straně nanesenou nanovlákennou vrstvu na bázi chitosanu s inkorporovaným antimikrobiálním činidlem, které redukuje bakteriální kontaminaci. Antimikrobiálním činidlem může být konkrétně česnek, chmel, rozmarýn nebo kyselina isoaskorbová. Obalový materiál je složen z celulózového materiálu VISCO TEEPAK a nanovlákenné vrstvy, která je aplikována na jeho vnitřní straně. Inkorporovaná nanovlákenná struktura s antimikrobiálními látkami neovlivňuje senzorické vlastnosti výrobků. Modifikované obalové materiály nevyžadují specifické technologické postupy ani přístrojové vybavení při jejich využití k výrobě masných tepelně opracovaných výrobků. Modifikované obalové materiály sníží bakteriální kontaminaci výrobků způsobenou prostupem bakterií strukturou obalu.
Economical parameters
Nové materiály představují cestu ke kvalitnějším a bezpečnějším potravinám, úsporám potravin a snížení energetické náročnosti při jejich uchovávání a transportu. Toto vše dohromady představuje v součtu významné ekonomické hledisko, které určuje přidanou hodnotu nových obalů. V následujících 5-6 letech je očekáván ekonomický přínos v podobě nárůstu tržeb v řádu 10 - 20 mil. Kč ročně. Realizace a využívání výsledků projektu sníží energetické náklady potřebné na dodržení chladírenského řetězce při skladování a prodeji masných výrobků. Očekávaným prodloužením jejich trvanlivosti dojde také k úsporám odpadů živočišného původu, které vznikají kažením nebo uplynutím doby spotřeby výrobku. V rámci stávajícího obratu a logistiky zboží do prodejen dochází u masných tepelně opracovaných výrobků ke ztrátám v hodnotě cca 3 % z výrobních cen. Zavedením nových obalů by mohly ztráty klesnout na úroveň 1%, což odpovídá úspoře v hodnotě cca 740 tis. Kč ročně.
Application category by cost
—
Owner IČO
01780263
Owner name
Nano Medical s.r.o.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
V - Výsledek je využíván vlastníkem
Licence fee requirement
—
Web page
www.nanomedical.cz