All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Technology of production of modified packaging material VISCO TEEPAK

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F01780263%3A_____%2F20%3AN0000003" target="_blank" >RIV/01780263:_____/20:N0000003 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.nanomedical.cz" target="_blank" >http://www.nanomedical.cz</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Technologie výroby modifikovaného obalového materiálu VISCO TEEPAK

  • Original language description

    Technologie výroby modifikovaného obalového materiálu pro tepelně opracované masné výrobky obsahuje tyto kroky: - Modifikace chitosanu. - Příprava polymerních roztoků s obsahem antimikrobiálních aditiv. - Výroba nanovlákenné vrstvy na obalový materiál. Modifikace obalového materiálu vláknité střevo na bázi celulózy firmy VISCO TEEPAK probíhala v laboratorním měřítku s využitím technologie NanospiderTM na laboratorním stroji NS1S500U při vzdálenosti elektrod 120-130 mm (dle přidaného typu aditiva), kdy napětí na těchto elektrodách bylo +55-60 kV a -5 kV. Modifikovaný obalový materiál snižuje mikrobiální kontaminaci masných tepelně opracovaných výrobků. Obalový materiál je určený pro masné výrobky s tepelným opracováním do 70°C. Obal má na vnitřní straně nanesenou nanovlákennou vrstvu na bázi chitosanu s inkorporovaným antimikrobiálním činidlem, které redukuje bakteriální kontaminaci. Antimikrobiálním činidlem může být konkrétně česnek, chmel, rozmarýn nebo kyselina isoaskorbová. Obalový materiál je složen z celulózového materiálu VISCO TEEPAK a nanovlákenné vrstvy, která je aplikována na jeho vnitřní straně. Inkorporovaná nanovlákenná struktura s antimikrobiálními látkami minimalizuje bakteriální kontaminaci výrobků způsobenou prostupem bakterií strukturou obalu a zároveň neovlivňuje senzorické vlastnosti výrobků. Modifikovaný obalový materiál nevyžaduje specifické technologické postupy ani přístrojové vybavení při jeho využití k výrobě masných tepelně opracovaných výrobků.

  • Czech name

    Technologie výroby modifikovaného obalového materiálu VISCO TEEPAK

  • Czech description

    Technologie výroby modifikovaného obalového materiálu pro tepelně opracované masné výrobky obsahuje tyto kroky: - Modifikace chitosanu. - Příprava polymerních roztoků s obsahem antimikrobiálních aditiv. - Výroba nanovlákenné vrstvy na obalový materiál. Modifikace obalového materiálu vláknité střevo na bázi celulózy firmy VISCO TEEPAK probíhala v laboratorním měřítku s využitím technologie NanospiderTM na laboratorním stroji NS1S500U při vzdálenosti elektrod 120-130 mm (dle přidaného typu aditiva), kdy napětí na těchto elektrodách bylo +55-60 kV a -5 kV. Modifikovaný obalový materiál snižuje mikrobiální kontaminaci masných tepelně opracovaných výrobků. Obalový materiál je určený pro masné výrobky s tepelným opracováním do 70°C. Obal má na vnitřní straně nanesenou nanovlákennou vrstvu na bázi chitosanu s inkorporovaným antimikrobiálním činidlem, které redukuje bakteriální kontaminaci. Antimikrobiálním činidlem může být konkrétně česnek, chmel, rozmarýn nebo kyselina isoaskorbová. Obalový materiál je složen z celulózového materiálu VISCO TEEPAK a nanovlákenné vrstvy, která je aplikována na jeho vnitřní straně. Inkorporovaná nanovlákenná struktura s antimikrobiálními látkami minimalizuje bakteriální kontaminaci výrobků způsobenou prostupem bakterií strukturou obalu a zároveň neovlivňuje senzorické vlastnosti výrobků. Modifikovaný obalový materiál nevyžaduje specifické technologické postupy ani přístrojové vybavení při jeho využití k výrobě masných tepelně opracovaných výrobků.

Classification

  • Type

    Z<sub>tech</sub> - Verified technology

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21001 - Nano-materials (production and properties)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/EG16_084%2F0009936" target="_blank" >EG16_084/0009936: Nanofiber applications in food packaging</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    Z/OT-01

  • Numerical identification

  • Technical parameters

    Vývoj modifikovaných obalových materiálů pro tepelně opracované masné výrobky byl realizován na technologii NanospiderTM, laboratorním stroji s typovým označením NS1S500U. Optimalizace výroby probíhala na průmyslovém stroji NS4S1000U. Jako substrát (vrstva, na kterou je nanášena nanovlákenná struktura) byl použitý obal „vláknité střevo na bázi celulózy firmy VISCO TEEPAK“. Modifikovaný obalový materiál je určený pro masné výrobky s tepelným opracováním do 70°C. Obal má na vnitřní straně nanesenou nanovlákennou vrstvu na bázi chitosanu s inkorporovaným antimikrobiálním činidlem, které redukuje bakteriální kontaminaci. Antimikrobiálním činidlem může být konkrétně česnek, chmel, rozmarýn nebo kyselina isoaskorbová. Modifikované obalové materiály nevyžadují specifické technologické postupy ani přístrojové vybavení při jejich využití k výrobě masných tepelně opracovaných výrobků. Modifikované obalové materiály sníží bakteriální kontaminaci výrobků způsobenou prostupem bakterií strukturou obalu.

  • Economical parameters

    Nové materiály představují cestu ke kvalitnějším a bezpečnějším potravinám, úsporám potravin a snížení energetické náročnosti při jejich uchovávání a transportu. Toto vše dohromady představuje v součtu významné ekonomické hledisko, které určuje přidanou hodnotu nových obalů. V následujících 5-6 letech je očekáván ekonomický přínos v podobě nárůstu tržeb v řádu 10 - 20 mil. Kč ročně. Realizace a využívání výsledků projektu sníží energetické náklady potřebné na dodržení chladírenského řetězce při skladování a prodeji masných výrobků. Očekávaným prodloužením jejich trvanlivosti dojde také k úsporám odpadů živočišného původu, které vznikají kažením nebo uplynutím doby spotřeby výrobku. V rámci stávajícího obratu a logistiky zboží do prodejen dochází u masných tepelně opracovaných výrobků ke ztrátám v hodnotě cca 3 % z výrobních cen. Zavedením nových obalů by mohly ztráty klesnout na úroveň 1%, což odpovídá úspoře v hodnotě cca 740 tis. Kč ročně.

  • Application category by cost

  • Owner IČO

    01780263

  • Owner name

    Nano Medical s.r.o.

  • Owner country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Usage type

    V - Výsledek je využíván vlastníkem

  • Licence fee requirement

  • Web page

    www.nanomedical.cz