Technology of production of modified packaging material VISCO TEEPAK
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F01780263%3A_____%2F20%3AN0000003" target="_blank" >RIV/01780263:_____/20:N0000003 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.nanomedical.cz" target="_blank" >http://www.nanomedical.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Technologie výroby modifikovaného obalového materiálu VISCO TEEPAK
Original language description
Technologie výroby modifikovaného obalového materiálu pro tepelně opracované masné výrobky obsahuje tyto kroky: - Modifikace chitosanu. - Příprava polymerních roztoků s obsahem antimikrobiálních aditiv. - Výroba nanovlákenné vrstvy na obalový materiál. Modifikace obalového materiálu vláknité střevo na bázi celulózy firmy VISCO TEEPAK probíhala v laboratorním měřítku s využitím technologie NanospiderTM na laboratorním stroji NS1S500U při vzdálenosti elektrod 120-130 mm (dle přidaného typu aditiva), kdy napětí na těchto elektrodách bylo +55-60 kV a -5 kV. Modifikovaný obalový materiál snižuje mikrobiální kontaminaci masných tepelně opracovaných výrobků. Obalový materiál je určený pro masné výrobky s tepelným opracováním do 70°C. Obal má na vnitřní straně nanesenou nanovlákennou vrstvu na bázi chitosanu s inkorporovaným antimikrobiálním činidlem, které redukuje bakteriální kontaminaci. Antimikrobiálním činidlem může být konkrétně česnek, chmel, rozmarýn nebo kyselina isoaskorbová. Obalový materiál je složen z celulózového materiálu VISCO TEEPAK a nanovlákenné vrstvy, která je aplikována na jeho vnitřní straně. Inkorporovaná nanovlákenná struktura s antimikrobiálními látkami minimalizuje bakteriální kontaminaci výrobků způsobenou prostupem bakterií strukturou obalu a zároveň neovlivňuje senzorické vlastnosti výrobků. Modifikovaný obalový materiál nevyžaduje specifické technologické postupy ani přístrojové vybavení při jeho využití k výrobě masných tepelně opracovaných výrobků.
Czech name
Technologie výroby modifikovaného obalového materiálu VISCO TEEPAK
Czech description
Technologie výroby modifikovaného obalového materiálu pro tepelně opracované masné výrobky obsahuje tyto kroky: - Modifikace chitosanu. - Příprava polymerních roztoků s obsahem antimikrobiálních aditiv. - Výroba nanovlákenné vrstvy na obalový materiál. Modifikace obalového materiálu vláknité střevo na bázi celulózy firmy VISCO TEEPAK probíhala v laboratorním měřítku s využitím technologie NanospiderTM na laboratorním stroji NS1S500U při vzdálenosti elektrod 120-130 mm (dle přidaného typu aditiva), kdy napětí na těchto elektrodách bylo +55-60 kV a -5 kV. Modifikovaný obalový materiál snižuje mikrobiální kontaminaci masných tepelně opracovaných výrobků. Obalový materiál je určený pro masné výrobky s tepelným opracováním do 70°C. Obal má na vnitřní straně nanesenou nanovlákennou vrstvu na bázi chitosanu s inkorporovaným antimikrobiálním činidlem, které redukuje bakteriální kontaminaci. Antimikrobiálním činidlem může být konkrétně česnek, chmel, rozmarýn nebo kyselina isoaskorbová. Obalový materiál je složen z celulózového materiálu VISCO TEEPAK a nanovlákenné vrstvy, která je aplikována na jeho vnitřní straně. Inkorporovaná nanovlákenná struktura s antimikrobiálními látkami minimalizuje bakteriální kontaminaci výrobků způsobenou prostupem bakterií strukturou obalu a zároveň neovlivňuje senzorické vlastnosti výrobků. Modifikovaný obalový materiál nevyžaduje specifické technologické postupy ani přístrojové vybavení při jeho využití k výrobě masných tepelně opracovaných výrobků.
Classification
Type
Z<sub>tech</sub> - Verified technology
CEP classification
—
OECD FORD branch
21001 - Nano-materials (production and properties)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/EG16_084%2F0009936" target="_blank" >EG16_084/0009936: Nanofiber applications in food packaging</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
Z/OT-01
Numerical identification
—
Technical parameters
Vývoj modifikovaných obalových materiálů pro tepelně opracované masné výrobky byl realizován na technologii NanospiderTM, laboratorním stroji s typovým označením NS1S500U. Optimalizace výroby probíhala na průmyslovém stroji NS4S1000U. Jako substrát (vrstva, na kterou je nanášena nanovlákenná struktura) byl použitý obal „vláknité střevo na bázi celulózy firmy VISCO TEEPAK“. Modifikovaný obalový materiál je určený pro masné výrobky s tepelným opracováním do 70°C. Obal má na vnitřní straně nanesenou nanovlákennou vrstvu na bázi chitosanu s inkorporovaným antimikrobiálním činidlem, které redukuje bakteriální kontaminaci. Antimikrobiálním činidlem může být konkrétně česnek, chmel, rozmarýn nebo kyselina isoaskorbová. Modifikované obalové materiály nevyžadují specifické technologické postupy ani přístrojové vybavení při jejich využití k výrobě masných tepelně opracovaných výrobků. Modifikované obalové materiály sníží bakteriální kontaminaci výrobků způsobenou prostupem bakterií strukturou obalu.
Economical parameters
Nové materiály představují cestu ke kvalitnějším a bezpečnějším potravinám, úsporám potravin a snížení energetické náročnosti při jejich uchovávání a transportu. Toto vše dohromady představuje v součtu významné ekonomické hledisko, které určuje přidanou hodnotu nových obalů. V následujících 5-6 letech je očekáván ekonomický přínos v podobě nárůstu tržeb v řádu 10 - 20 mil. Kč ročně. Realizace a využívání výsledků projektu sníží energetické náklady potřebné na dodržení chladírenského řetězce při skladování a prodeji masných výrobků. Očekávaným prodloužením jejich trvanlivosti dojde také k úsporám odpadů živočišného původu, které vznikají kažením nebo uplynutím doby spotřeby výrobku. V rámci stávajícího obratu a logistiky zboží do prodejen dochází u masných tepelně opracovaných výrobků ke ztrátám v hodnotě cca 3 % z výrobních cen. Zavedením nových obalů by mohly ztráty klesnout na úroveň 1%, což odpovídá úspoře v hodnotě cca 740 tis. Kč ročně.
Application category by cost
—
Owner IČO
01780263
Owner name
Nano Medical s.r.o.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
V - Výsledek je využíván vlastníkem
Licence fee requirement
—
Web page
www.nanomedical.cz