The assessment of antioxidant activity of hops, hop products and beer
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F10%3A%230000245" target="_blank" >RIV/14864347:_____/10:#0000245 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60193697:_____/10:#0000545
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení antioxidační aktivity chmele, chmelových výrobků a piva
Original language description
Metodika stanovení antioxidační aktivity chmele, chmelových výrobků i piva je uceleným postupem pro hodnocení antioxidačních vlastností od čerstvě sklizeného chmele po pivo. Je nástrojem pro zjišťování hodnoty a změn této veličiny v průběhu zpracování askladování chmele a stejně tak i stanovení vlivu chmele při jeho zpracování v pivovaru na senzorickou stabilitu piva. V metodice je podrobně popsána vypracovaná optimální metoda stanovení antioxidační aktivity. Stanovení je možno provádět s přístrojovýmvybavením běžným v laboratořích chmelařských a pivovarských podniků. Jsou uvedeny hodnoty antioxidační aktivity pro české odrůdy chmele a významné zahraniční odrůdy používané českými pivovary. Jsou uvedeny příklady pivovarské aplikace a ovlivnění antioxidační aktivity piva různými odrůdami chmele. Transfer metodiky do praxe je zajištěn smlouvami o využití metodiky uzavřenými se Svazem pěstitelů chmele ČR a Českým svazem pivovarů a sladoven.
Czech name
Stanovení antioxidační aktivity chmele, chmelových výrobků a piva
Czech description
Metodika stanovení antioxidační aktivity chmele, chmelových výrobků i piva je uceleným postupem pro hodnocení antioxidačních vlastností od čerstvě sklizeného chmele po pivo. Je nástrojem pro zjišťování hodnoty a změn této veličiny v průběhu zpracování askladování chmele a stejně tak i stanovení vlivu chmele při jeho zpracování v pivovaru na senzorickou stabilitu piva. V metodice je podrobně popsána vypracovaná optimální metoda stanovení antioxidační aktivity. Stanovení je možno provádět s přístrojovýmvybavením běžným v laboratořích chmelařských a pivovarských podniků. Jsou uvedeny hodnoty antioxidační aktivity pro české odrůdy chmele a významné zahraniční odrůdy používané českými pivovary. Jsou uvedeny příklady pivovarské aplikace a ovlivnění antioxidační aktivity piva různými odrůdami chmele. Transfer metodiky do praxe je zajištěn smlouvami o využití metodiky uzavřenými se Svazem pěstitelů chmele ČR a Českým svazem pivovarů a sladoven.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
CB - Analytical chemistry, separation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1B44061" target="_blank" >1B44061: Application of modern methods of antioxidant activity determination to assessement of hop quality and sensorial stability of beer.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
ISBN 978-80-86576-40-4
Regulation ID
—
Technical parameters
Metodika pro hodnocení antioxidačních vlastností chmele a piva č.j. 553404/2008-3020, Osvědčení o uznání uplatněné certifikované metodiky č.j. 12288/2010-17220. MZE ČR, odbor rostlinných komodit.
Economical parameters
Metodika bude využita při šlechtení, zpracování, obchodu s českým chmelem a mezioperační kontrolu v pivovaru. V konečném důsledku využití přinese vyšší kvalitu českého chmele a piva. Deklarace antioxidační aktivity výrobku je marketingovým nástrojem.
Certification body designation
Odbor rostlinných komodit MZE, Těšnov 17, 117 08 Praha 1
Date of certification
—
Method of use
—