All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Classification of Czech hops according to their contents of prenylflavo-noids

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F15%3A%230000647" target="_blank" >RIV/14864347:_____/15:#0000647 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.kvasnyprumysl.cz/cz/journal/2015/3/" target="_blank" >http://www.kvasnyprumysl.cz/cz/journal/2015/3/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Typizace českých chmelů z pohledu obsahu prenylflavonoidů

  • Original language description

    Prenylované flavonoidy patří mezi složky chmele s nevýznamnějšími zdravotně prospěšnými účinky a znalost jejich obsahů a dynamiky jejich úbytku během zpracování chmele patří k nezbytným předpokladům pro produkci piv se zvýše-ným obsahem těchto látek. Studie je zaměřena na dlouhodobé sledování obsahu prenylflavonoidů, alfa kyselin a jejich vzájemného poměru v celém spektru tuzemských chmelových odrůd a také změn těchto parametrů v průběhu skladování a zpracování. Bylo potvrzeno, že nově vyšlechtěné odrůdy Agnus a Vital patří mezi chmele s nejvyšším obsahem prenylflavonoidů. Zejména odrůda Vital je díky svému chemickému složení velmi vhodná pro nepivovarské využití. Na základě sledování úbytku zmíněných látek během zpracování byly navrženy šetrnější způsoby posklizňové úpravy chmele, zejména sušení, které by minimalizovaly riziko termickéa oxidativní degradace.

  • Czech name

    Typizace českých chmelů z pohledu obsahu prenylflavonoidů

  • Czech description

    Prenylované flavonoidy patří mezi složky chmele s nevýznamnějšími zdravotně prospěšnými účinky a znalost jejich obsahů a dynamiky jejich úbytku během zpracování chmele patří k nezbytným předpokladům pro produkci piv se zvýše-ným obsahem těchto látek. Studie je zaměřena na dlouhodobé sledování obsahu prenylflavonoidů, alfa kyselin a jejich vzájemného poměru v celém spektru tuzemských chmelových odrůd a také změn těchto parametrů v průběhu skladování a zpracování. Bylo potvrzeno, že nově vyšlechtěné odrůdy Agnus a Vital patří mezi chmele s nejvyšším obsahem prenylflavonoidů. Zejména odrůda Vital je díky svému chemickému složení velmi vhodná pro nepivovarské využití. Na základě sledování úbytku zmíněných látek během zpracování byly navrženy šetrnější způsoby posklizňové úpravy chmele, zejména sušení, které by minimalizovaly riziko termickéa oxidativní degradace.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GE - Plant cultivation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: New procedures in utilisation of agricultural products improving food quality, safety, competitiveness and consumer?s nutritional and health benefit.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    61

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    62-68

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database