Classification of Czech hops according to their contents of prenylflavo-noids
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F15%3A%230000647" target="_blank" >RIV/14864347:_____/15:#0000647 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.kvasnyprumysl.cz/cz/journal/2015/3/" target="_blank" >http://www.kvasnyprumysl.cz/cz/journal/2015/3/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Typizace českých chmelů z pohledu obsahu prenylflavonoidů
Original language description
Prenylované flavonoidy patří mezi složky chmele s nevýznamnějšími zdravotně prospěšnými účinky a znalost jejich obsahů a dynamiky jejich úbytku během zpracování chmele patří k nezbytným předpokladům pro produkci piv se zvýše-ným obsahem těchto látek. Studie je zaměřena na dlouhodobé sledování obsahu prenylflavonoidů, alfa kyselin a jejich vzájemného poměru v celém spektru tuzemských chmelových odrůd a také změn těchto parametrů v průběhu skladování a zpracování. Bylo potvrzeno, že nově vyšlechtěné odrůdy Agnus a Vital patří mezi chmele s nejvyšším obsahem prenylflavonoidů. Zejména odrůda Vital je díky svému chemickému složení velmi vhodná pro nepivovarské využití. Na základě sledování úbytku zmíněných látek během zpracování byly navrženy šetrnější způsoby posklizňové úpravy chmele, zejména sušení, které by minimalizovaly riziko termickéa oxidativní degradace.
Czech name
Typizace českých chmelů z pohledu obsahu prenylflavonoidů
Czech description
Prenylované flavonoidy patří mezi složky chmele s nevýznamnějšími zdravotně prospěšnými účinky a znalost jejich obsahů a dynamiky jejich úbytku během zpracování chmele patří k nezbytným předpokladům pro produkci piv se zvýše-ným obsahem těchto látek. Studie je zaměřena na dlouhodobé sledování obsahu prenylflavonoidů, alfa kyselin a jejich vzájemného poměru v celém spektru tuzemských chmelových odrůd a také změn těchto parametrů v průběhu skladování a zpracování. Bylo potvrzeno, že nově vyšlechtěné odrůdy Agnus a Vital patří mezi chmele s nejvyšším obsahem prenylflavonoidů. Zejména odrůda Vital je díky svému chemickému složení velmi vhodná pro nepivovarské využití. Na základě sledování úbytku zmíněných látek během zpracování byly navrženy šetrnější způsoby posklizňové úpravy chmele, zejména sušení, které by minimalizovaly riziko termickéa oxidativní degradace.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GE - Plant cultivation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: New procedures in utilisation of agricultural products improving food quality, safety, competitiveness and consumer?s nutritional and health benefit.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Volume of the periodical
61
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
62-68
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—