Investigation of Listeria spread on model rennet curd
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F16193296%3A_____%2F10%3AMJLIST10" target="_blank" >RIV/16193296:_____/10:MJLIST10 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2010/121_s._ii-iv.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2010/121_s._ii-iv.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sledování šíření listerií na modelové sýrové hmotě
Original language description
Šíření listerií je usnadňováno schopností buněk listerií tvořit flagellinové bičíky jako orgány pohybu. V uvedené práci byla testována pohyblivost 6 izolovaných kmenů Listeria monocytogenes a dvou kmenů Listeria innocua. Byla konstatována shodná pohyblivost v neutrálním prostředí při teplotě 22-25°C, v kyselém prostředí (pH 4,5) při téže teplotě pohyblivost u jednoho kmene Listeria monocytogenes a u Listeria innocua pouze za plně aerobních podmínek. Na modelové sýrové hmotě byly k testování použity kmeny Listeria innocua a šíření listerií bylo dokumentováno odběrem vzorků z určené vzdálenosti na povrchu a do hmoty od plochy naočkované známým počtem buněk. Šíření listerií není funkcí pouze jejich aktivního pohybu, ale současně i dalších faktorů.
Czech name
Sledování šíření listerií na modelové sýrové hmotě
Czech description
Šíření listerií je usnadňováno schopností buněk listerií tvořit flagellinové bičíky jako orgány pohybu. V uvedené práci byla testována pohyblivost 6 izolovaných kmenů Listeria monocytogenes a dvou kmenů Listeria innocua. Byla konstatována shodná pohyblivost v neutrálním prostředí při teplotě 22-25°C, v kyselém prostředí (pH 4,5) při téže teplotě pohyblivost u jednoho kmene Listeria monocytogenes a u Listeria innocua pouze za plně aerobních podmínek. Na modelové sýrové hmotě byly k testování použity kmeny Listeria innocua a šíření listerií bylo dokumentováno odběrem vzorků z určené vzdálenosti na povrchu a do hmoty od plochy naočkované známým počtem buněk. Šíření listerií není funkcí pouze jejich aktivního pohybu, ale současně i dalších faktorů.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/2B08050" target="_blank" >2B08050: Listeria monocytogenes - processes enabling reliable appreciation of quality and safety of dairy products, phases of production technological process, final products and their storage</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2010
Issue of the periodical within the volume
121
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
"ii"-"iv"
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—