Hygienic milk quality in ecological farm
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F16193296%3A_____%2F10%3AMZJEKO10" target="_blank" >RIV/16193296:_____/10:MZJEKO10 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2010/123_s._vii-x.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2010/123_s._vii-x.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hygienická kvalita mléka v ekologických chovech ČR
Original language description
Mikrobiologická a bakteriologická kvalita mléka je důležitá nejenom z hlediska obsahových složek a nutriční kvality mléka, ale i z hlediska ochrany zdraví lidské populace. Nehygienické dojení a nehygienická manipulace s mlékem po podojení včetně bakteriálních zánětů mléčné žlázy jednoznačně zvyšují bakteriální počty v mléce. Proto kontrola hygienické kvality mléka je naprosto nezbytná. Cílem této studie bylo porovnat bakteriologické hodnoty mléka z konvenčního a ekologického systému hospodaření se standardy. Celkem bylo odebráno 302 individuálních vzorků mléka dojnic suspektních na mastitidu ze 3 ekologických farem v období od dubna do října. Vzorky mléka pocházely od dojnic v různém laktačním stadiu. Výsledky prokázaly, že Staphylococcus aureus je patogenem, který se vyskytuje jak v mléce z ekologických tak konvenčních farem. Hygienická kvalita ekologického mléka jako celku však dosahuje vyšší úrovně než hygienická kvalita mléka z konvenčního systému hospodaření.
Czech name
Hygienická kvalita mléka v ekologických chovech ČR
Czech description
Mikrobiologická a bakteriologická kvalita mléka je důležitá nejenom z hlediska obsahových složek a nutriční kvality mléka, ale i z hlediska ochrany zdraví lidské populace. Nehygienické dojení a nehygienická manipulace s mlékem po podojení včetně bakteriálních zánětů mléčné žlázy jednoznačně zvyšují bakteriální počty v mléce. Proto kontrola hygienické kvality mléka je naprosto nezbytná. Cílem této studie bylo porovnat bakteriologické hodnoty mléka z konvenčního a ekologického systému hospodaření se standardy. Celkem bylo odebráno 302 individuálních vzorků mléka dojnic suspektních na mastitidu ze 3 ekologických farem v období od dubna do října. Vzorky mléka pocházely od dojnic v různém laktačním stadiu. Výsledky prokázaly, že Staphylococcus aureus je patogenem, který se vyskytuje jak v mléce z ekologických tak konvenčních farem. Hygienická kvalita ekologického mléka jako celku však dosahuje vyšší úrovně než hygienická kvalita mléka z konvenčního systému hospodaření.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QH82245" target="_blank" >QH82245: Research principles of improving hygienic milk quality from organic farming to support production of organic milk and food safety of final bioproducts .</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2010
Issue of the periodical within the volume
123
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
"vii"-"x"
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—