All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Evaluations of resistance to Fire Blight in Czech pear cultivars

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F06%3A8P012405" target="_blank" >RIV/25271121:_____/06:8P012405 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Evaluations of resistance to Fire Blight in Czech pear cultivars

  • Original language description

    Newly bred Czech pear cultivars (14 cultivars) were tested for resistance to fire blight. Tests were carried out in research station of RICP in Slany. Tested cultivars were grown in technical isolation. Artificial inoculations were carried out in the period of strong extending growth. Inoculations were done by decapitation of shoot tips by scissors dipped in the bacterial suspension (concentration 106 cfu). The bacterial suspension was composed of 5 virulent strains of Erwinia amylowora. Virulence of pathogen was verified by testing on forced shoots of Pyrus ussuriensis. The level of resistance was determined by percentage share of bacterial lesions to total length of shoots (in cm) after 40 days. We used adjusted USDA scale for evaluation. Tests proved high resistance to fire blight in cultivar ´Bohemica´ (higher than in ´Lucasova´). This resistance was comparable to newly bred US-625-63-4.On the other hand, cultivars ´Laura´, ´Vonka´, ´Beta´, ´Decora´ and ´Petra´ showed strong sympto

  • Czech name

    Hodnocení českých odrůd hrušní na odolnosti vůči bakteriální spále

  • Czech description

    Nově vyšlechtěné české odrůdy hrušní (14 odrůd) byly testovány na odolnost vůči bakteriální spále. Testy se uskutečnily na výzkumném pracovišti VÚRV ve Slaném. Testované odrůdy byly pěstovány v technickém izolátu. Umělá inokulace byla provedena v obdobíintenzivního prodlužovacího růstu výhonů dekapitací růstového vrcholu nůžkami namočenými v bakteriální suspenzi o koncentraci 106 cfu. Bakteriální suspenze se skládala z pěti virulentních kmenů bakterie Erwinia amylovora. Virulence patogena byla prověřena testem na přirychlených výhonech hrušně Pyrus ussuriensis. Po 40 dnech od inokulace byla stanovena hladina rezistence % bakteriální léze k celkové délce výhonu v cm. Pro hodnocení byla použita upravená stupnice USDA. Testy prokázaly vysokou odolnost vůči spále růžovitých vyšší než odrůda Lucasova u odrůdy Bohemica na podnoži srovnatelnou s novošlechtěním US-625-63-4. Naproti tomu silné příznaky napadení touto chorobou vykazovaly odrůdy Laura, Vonka, Beta, Decora a Petra.

Classification

  • Type

    C - Chapter in a specialist book

  • CEP classification

    GF - Diseases, pests, weeds and plant protection

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QD1053" target="_blank" >QD1053: Innovation of pear growing technologies</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Book/collection name

    Acta Horticulturae

  • ISBN

    90-6605-407-7

  • Number of pages of the result

    5

  • Pages from-to

    577-581

  • Number of pages of the book

  • Publisher name

    International Society for Horticultural Science

  • Place of publication

    Brugge, Belgium

  • UT code for WoS chapter