Evaluation of Resistance to Fire Blight in Czech Pear Cultivar
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F06%3AR0068613" target="_blank" >RIV/25271121:_____/06:R0068613 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Evaluation of Resistance to Fire Blight in Czech Pear Cultivar
Original language description
Newly bred Czech pear cultivars (14 cultivars) were tested for resistance to fire blight. Tests were carried out in the research station of RICP in Slany. Tested cultivars were grown in technical isolation. Artificial inoculations were carried out in theperiod of strong extending growth. Inoculations were done by decapitation of shoot tips by scissors dipped in the bacterial suspension (concentration 106 cfu). The bacterial suspension was composed of 5 virulent strains of Erwinia amylovora. Virulence of pathogen was verified by testing on forced shoots of Pyrus ussuriensis. The level of resistance was determined by percentage share of bacterial lesions to total length of shoots (in cm) after 40 days. We used adjusted USDA scale for evaluation. Tests proved high resistance to fire blight in cultivar ´Bohemica´ (higher than in ´Lucasova´) and ´Jana´. This resistance was comparable to newly bred US-625-63-4. On the other hand, cultivars ´Isolda´, ´Vonka´, ´Beta´, ´Decora´ and ´Petra´ sho
Czech name
Hodnocení odolnosti českých odrůd hrušně na spálu růžovitých
Czech description
Nově vyšlechtěné české odrůdy hrušní (14 odrůd) byly testovány na odolnost vůči bakteriální spále. Testy se uskutečnily na výzkumném pracovišti VÚRV ve Slaném. Testované odrůdy byly pěstovány v technickém izolátu. Umělá inokulace byla provedena v obdobíintenzivního prodlužovacího růstu výhonů dekapitací růstového vrcholu nůžkami namočenými v bakteriální suspenzi o koncentraci 106 cfu. Bakteriální suspenze se skládala z pěti virulentních kmenů bakterie Erwinia amylovora. Virulence patogena byla prověřena testem na přirychlených výhonech hrušně Pyrus ussuriensis. Po 40 dnech od inokulace byla stanovena hladina rezistence % bakteriální léze k celkové délce výhonu v cm. Pro hodnocení byla použita upravená stupnice USDA. Testy prokázaly vysokou odolnost vůči spále růžovitých vyšší než odrůda Lucasova u odrůdy Bohemica na podnoži srovnatelnou s novošlechtěním US-625-63-4. Naproti tomu silné příznaky napadení touto chorobou vykazovaly odrůdy Laura, Vonka, Beta, Decora a Petra. V pokuse s odr
Classification
Type
C - Chapter in a specialist book
CEP classification
GF - Diseases, pests, weeds and plant protection
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QD1053" target="_blank" >QD1053: Innovation of pear growing technologies</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Book/collection name
Proceedings of the Tenth International Workshop on Fire Blight
ISBN
90 6605 407 7
Number of pages of the result
5
Pages from-to
577-581
Number of pages of the book
—
Publisher name
International Society for Horticultural Science
Place of publication
Leuven, Belgie
UT code for WoS chapter
—