All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Evaluation of Resistance to Fire Blight in Czech Pear Cultivar

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F06%3A9P002480" target="_blank" >RIV/25271121:_____/06:9P002480 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Evaluation of Resistance to Fire Blight in Czech Pear Cultivar

  • Original language description

    Newly bred Czech pear cultivars were tested for resistance to fire blight. Artificial inoculations were carried out in the period of strong extending growth. Inoculations were done by decapitation of shoot tips by scissors dipped in the bacterial suspension (concentration 106 cfu). The bacterial suspension was composed of 5 virulent strains of Erwinia amylovora. The level of resistance was determined by percentage share of bacterial lesions to total length of shoots (in cm) after 40 days. Tests proved high resistance to fire blight in cultivar ´Bohemica´ (higher than in ´Lucasova´) and ´Jana´. This resistance was comparable to newly bred US-625-63-4. On the other hand, cultivars ´Isolda´, ´Vonka´, ´Beta´, ´Decora´ and ´Petra´ showed strong symptoms ofinfection. Growth and yield characteristics of three cultivars on rootstocks resistant to fire blight were evaluated. Based on the present results, OHxF 87 rootstock appears to be the best for all three cultivars concerning growth and yie

  • Czech name

    Hodnocení odolnosti českých odrůd hrušně na spálu růžovitých

  • Czech description

    Nově vyšlechtěné české odrůdy hrušní byly testovány na odolnost vůči bakteriální spále. Umělá inokulace byla provedena v období intenzivního prodlužovacího růstu výhonů dekapitací růstového vrcholu nůžkami namočenými v bakteriální suspenzi o koncentraci106 cfu. Bakteriální suspenze se skládala z pěti virulentních kmenů bakterie Erwinia amylovora. Po 40 dnech od inokulace byla stanovena hladina rezistence % bakteriální léze k celkové délce výhonu v cm. Testy prokázaly vysokou odolnost vůči spále růžovitých u odrůd Bohemica´(vyšší než u odrůdy ´Lucasova´) a ´Jana´. Tato odolnost byla srovnatelná s novošlechtěním US-625-63-4. Naproti tomu silné příznaky napadení touto chorobou vykazovaly odrůdy ´Isolda´, ´Vonka´, ´Beta´, ´Decora´ and ´Petra´. Byly hodnoceny růstové a výnosové charakteristiky tří odrůd hrušní na podnožích odolných ke spále. Na základě dosavadních výsledků byla nejlepší z hlediska růstu a plodnosti podnož OHxF 87.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GF - Diseases, pests, weeds and plant protection

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QD1053" target="_blank" >QD1053: Innovation of pear growing technologies</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Acta Horticulturae

  • ISSN

    0567-7572

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    704

  • Issue of the periodical within the volume

    Feb.2006

  • Country of publishing house

    BE - BELGIUM

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

    000238489000092

  • EID of the result in the Scopus database