Evaluation of Resistance to Fire Blight in Czech Pear Cultivar
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F06%3A9P002480" target="_blank" >RIV/25271121:_____/06:9P002480 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Evaluation of Resistance to Fire Blight in Czech Pear Cultivar
Original language description
Newly bred Czech pear cultivars were tested for resistance to fire blight. Artificial inoculations were carried out in the period of strong extending growth. Inoculations were done by decapitation of shoot tips by scissors dipped in the bacterial suspension (concentration 106 cfu). The bacterial suspension was composed of 5 virulent strains of Erwinia amylovora. The level of resistance was determined by percentage share of bacterial lesions to total length of shoots (in cm) after 40 days. Tests proved high resistance to fire blight in cultivar ´Bohemica´ (higher than in ´Lucasova´) and ´Jana´. This resistance was comparable to newly bred US-625-63-4. On the other hand, cultivars ´Isolda´, ´Vonka´, ´Beta´, ´Decora´ and ´Petra´ showed strong symptoms ofinfection. Growth and yield characteristics of three cultivars on rootstocks resistant to fire blight were evaluated. Based on the present results, OHxF 87 rootstock appears to be the best for all three cultivars concerning growth and yie
Czech name
Hodnocení odolnosti českých odrůd hrušně na spálu růžovitých
Czech description
Nově vyšlechtěné české odrůdy hrušní byly testovány na odolnost vůči bakteriální spále. Umělá inokulace byla provedena v období intenzivního prodlužovacího růstu výhonů dekapitací růstového vrcholu nůžkami namočenými v bakteriální suspenzi o koncentraci106 cfu. Bakteriální suspenze se skládala z pěti virulentních kmenů bakterie Erwinia amylovora. Po 40 dnech od inokulace byla stanovena hladina rezistence % bakteriální léze k celkové délce výhonu v cm. Testy prokázaly vysokou odolnost vůči spále růžovitých u odrůd Bohemica´(vyšší než u odrůdy ´Lucasova´) a ´Jana´. Tato odolnost byla srovnatelná s novošlechtěním US-625-63-4. Naproti tomu silné příznaky napadení touto chorobou vykazovaly odrůdy ´Isolda´, ´Vonka´, ´Beta´, ´Decora´ and ´Petra´. Byly hodnoceny růstové a výnosové charakteristiky tří odrůd hrušní na podnožích odolných ke spále. Na základě dosavadních výsledků byla nejlepší z hlediska růstu a plodnosti podnož OHxF 87.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GF - Diseases, pests, weeds and plant protection
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QD1053" target="_blank" >QD1053: Innovation of pear growing technologies</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Acta Horticulturae
ISSN
0567-7572
e-ISSN
—
Volume of the periodical
704
Issue of the periodical within the volume
Feb.2006
Country of publishing house
BE - BELGIUM
Number of pages
5
Pages from-to
—
UT code for WoS article
000238489000092
EID of the result in the Scopus database
—