Evaluation of plums stored in ULO with the use of SmartFresh technology
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F14%3A%230000562" target="_blank" >RIV/25271121:_____/14:#0000562 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení skladování plodů slivoní v ULO atmosféře s využitím technologie SmartFresh
Original language description
Cílem pokusu bylo zjistit vliv posklizňového ošetření 1-MCP na skladovatelnost vybraných odrůd slivoní. Tři pozdní odrůdy slivoní byly hodnoceny v letech 2012-2013. Odrůda ´Haganta´, ´President´ a ´Tophit´ byly ve dvou pokusných variantách dlouhodobě skladovány v ULO atmosféře s koncentrací plynů 2 % O2 a 1 % CO2 při teplotě 1,5 °C. Plody pokusné varianty byly před skladováním ošetřeny 24 hodinovou aplikací přípravku SmartFresh (1-MCP, 1-methylcyklopropen) v difuzoru, který u plodů inhibuje produkci etylenu. Plody kontrolní varianty nebyly ošetřeny. V průběhu skladování byly v týdenních intervalech hodnoceny kvalitativní charakteristiky plodů. Každé hodnocení plodů probíhalo nejprve v den vyskladnění a následně po sedmi dnech ? shelf-life?, kdy plody byly uchovány při 16°C. V prvním hodnoceném roce měly plody ošetřené přípravkem SmartFresh významně vyšší pevnost plodů, nižší výskyt vnitřního rozpadu dužniny a měly dobrou celkovou kvalitu plodů. Aplikace přípravku SmartFresh prodloužila
Czech name
Hodnocení skladování plodů slivoní v ULO atmosféře s využitím technologie SmartFresh
Czech description
Cílem pokusu bylo zjistit vliv posklizňového ošetření 1-MCP na skladovatelnost vybraných odrůd slivoní. Tři pozdní odrůdy slivoní byly hodnoceny v letech 2012-2013. Odrůda ´Haganta´, ´President´ a ´Tophit´ byly ve dvou pokusných variantách dlouhodobě skladovány v ULO atmosféře s koncentrací plynů 2 % O2 a 1 % CO2 při teplotě 1,5 °C. Plody pokusné varianty byly před skladováním ošetřeny 24 hodinovou aplikací přípravku SmartFresh (1-MCP, 1-methylcyklopropen) v difuzoru, který u plodů inhibuje produkci etylenu. Plody kontrolní varianty nebyly ošetřeny. V průběhu skladování byly v týdenních intervalech hodnoceny kvalitativní charakteristiky plodů. Každé hodnocení plodů probíhalo nejprve v den vyskladnění a následně po sedmi dnech ? shelf-life?, kdy plody byly uchovány při 16°C. V prvním hodnoceném roce měly plody ošetřené přípravkem SmartFresh významně vyšší pevnost plodů, nižší výskyt vnitřního rozpadu dužniny a měly dobrou celkovou kvalitu plodů. Aplikace přípravku SmartFresh prodloužila
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QH81235" target="_blank" >QH81235: Chosen problems in growing systems of plums extended by storing of fruits.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Volume of the periodical
13
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
10-12
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—