Comparison of sugar content in selected traditional and promising cultivars of sweet cherries
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F15%3A%230000597" target="_blank" >RIV/25271121:_____/15:#0000597 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00179906:_____/15:10319656
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Porovnání obsahu cukrů ve vybraných tradičních a perspektivních odrůdách třešní
Original language description
Ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu ovocnářském Holovousy s.r.o. je rozsáhlý genofond třešní, z něhož bylo vybráno 11 perspektivních (Amid, Aranka, Crispin, Helga, Horka, Korvik, Summit, Sunburst, Sweet Heart, Sylvana, Tamara) a 11 tradičních (Bing, Burlat, Büttners Späte, Germersdorfer, Karešova, Kaštánka, Kordia, Regina, Těchlovan, Troprichterova, Vanda) odrůd, ve kterých byly stanoveny celkové cukry, glukóza, sacharóza a fruktóza. Tyto odrůdy byly analyzovány pomocí plynové chromatografie s plamenově ionizačním detektorem (GC-FID) po úpravě derivatizací. Z výsledků byla zjištěna vyšší koncentrace celkových cukrů v perspektivních odrůdách (12,5 g/100 g) oproti odrůdám tradičním (10,3 g/100 g). Vyšší hodnoty u perspektivních odrůd byly prokázány i ve výsledcích jednotlivých cukrů (glukóza, fruktóza), s výjimkou sacharózy. Obsah sacharózy se téměř shodoval v porovnání perspektivních odrůd s tradičními odrůdami.
Czech name
Porovnání obsahu cukrů ve vybraných tradičních a perspektivních odrůdách třešní
Czech description
Ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu ovocnářském Holovousy s.r.o. je rozsáhlý genofond třešní, z něhož bylo vybráno 11 perspektivních (Amid, Aranka, Crispin, Helga, Horka, Korvik, Summit, Sunburst, Sweet Heart, Sylvana, Tamara) a 11 tradičních (Bing, Burlat, Büttners Späte, Germersdorfer, Karešova, Kaštánka, Kordia, Regina, Těchlovan, Troprichterova, Vanda) odrůd, ve kterých byly stanoveny celkové cukry, glukóza, sacharóza a fruktóza. Tyto odrůdy byly analyzovány pomocí plynové chromatografie s plamenově ionizačním detektorem (GC-FID) po úpravě derivatizací. Z výsledků byla zjištěna vyšší koncentrace celkových cukrů v perspektivních odrůdách (12,5 g/100 g) oproti odrůdám tradičním (10,3 g/100 g). Vyšší hodnoty u perspektivních odrůd byly prokázány i ve výsledcích jednotlivých cukrů (glukóza, fruktóza), s výjimkou sacharózy. Obsah sacharózy se téměř shodoval v porovnání perspektivních odrůd s tradičními odrůdami.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
CB - Analytical chemistry, separation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
0231-6900
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
24
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
29-36
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—