Methodology of storage modes for different types of stone fruit
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F15%3A%230000695" target="_blank" >RIV/25271121:_____/15:#0000695 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Metodika skladovacích režimů pro jednotlivé druhy peckovin
Original language description
Tato publikace je určena především organizacím skladujícím ovoce a dále pěstitelům, kteří pěstují toto ovoce pro tržní účely a již využívají moderní technologie skladování. Metodika je zaměřena na výběr odrůd i jejich vhodnost pro dlouhodobé skladování plodů. Získané poznatky o skladování peckovin přispějí k prodloužení doby skladování a zachování vysoké kvality plodů. Uvedeny jsou rovněž postupy určování sklizňové zralosti jednotlivých druhů, také byl sledován vliv posklizňového ošetření přípravkem SmartFresh u vybraných odrůd v různých režimech skladování. Konkrétní moderní postupy skladování individuálně uplatnitelné u vybraných odrůd jsou v této metodice přesněji popsány.
Czech name
Metodika skladovacích režimů pro jednotlivé druhy peckovin
Czech description
Tato publikace je určena především organizacím skladujícím ovoce a dále pěstitelům, kteří pěstují toto ovoce pro tržní účely a již využívají moderní technologie skladování. Metodika je zaměřena na výběr odrůd i jejich vhodnost pro dlouhodobé skladování plodů. Získané poznatky o skladování peckovin přispějí k prodloužení doby skladování a zachování vysoké kvality plodů. Uvedeny jsou rovněž postupy určování sklizňové zralosti jednotlivých druhů, také byl sledován vliv posklizňového ošetření přípravkem SmartFresh u vybraných odrůd v různých režimech skladování. Konkrétní moderní postupy skladování individuálně uplatnitelné u vybraných odrůd jsou v této metodice přesněji popsány.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
ISBN 978-80-87030-37-0
Regulation ID
A - uplatněná certifikovaná metodika: UKZUZ 128994/2015
Technical parameters
Osvědčení pod č.j. UKZUZ 128994/2015 o uznání uplatněné certifikované metodiky vydal Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Brno. Smlouva o využití výsledku uživatelem byla uzavřena s Ovocnářskou unií ČR, Holovousy 1, 50801 Hořice, IČ: 44477325, dne 14.10.2015, zastoupenou Ing. Martinem Ludvíkem, předsedou.
Economical parameters
Hlavním přínosem využití metodiky je zvýšení skladování peckovin. Předpokládáme přínosy u skladování slivoní, kde vycházíme z průměrné sklizně slivoní v produkčních ovocných sadech. V letech 2011-2014 byla průměrná sklizeň 5 457 t a současná průměrná realizační cena 10,0 Kč za kg. Skladováním dojde minimálně k 20 % nárůstu ceny produktu na 12,0 Kč. Při dlouhodobém naskladnění 10 % produkce slivoní (545 t x 12,0 Kč = 6,5 mil. Kč) tj. roční přínos 6,5 mil. Kč. Při uplatnění této metodiky očekáváme zájem skladovatelů a lze odhadnout během pětiletého období realizace celkový přínos 32,7 mil. Kč.
Certification body designation
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, 656 06 Brno
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů