Importance and monitoring of selected phenolic compounds in apples with regard to the different storage conditions
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F17%3AN0000071" target="_blank" >RIV/25271121:_____/17:N0000071 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Význam a monitoring vybraných fenolických sloučenin v plodech jabloní s ohledem na různé podmínky skladování
Original language description
Byla vyvinuta metoda pro HPLC stanovení fenolických sloučenin - kyseliny galové, kyseliny chlorogenové, epikatechinu, kvercitrinu, rutinu, floridzinu a floretinu v čerstvých a skladovaných plodech jabloní. Separace byla provedena za následujících podmínek: 150 x 4,6 mm, C18 kolona Kinetex, naplněná částicemi s porézním povrchem 5 μm, gradientová eluce s mobilní fází začínající na 95% vodné složce (pH 2,8) a 5% acetonitrilu, průtok 1 ml min-1, dávkovaný objem 10 μl a UV detekce při 255, 280, 320 a 365 nm. Byly monitorovány a srovnávány hladiny fenolických sloučenin v čerstvém rostlinném materiálu a po 3, 5 a 7 měsících skladování v podmínkách chlazeného skladu a skladu s řízenou atmosférou (ULO). Byly analyzovány extrakty homogenizovaných plodů v metanolu s přídavkem 0,1% kyseliny octové za účelem stabilizace fenolických látek. Sloučeniny nejvíce citlivé na podmínky skladování byly identifkovány jako kyselina chlorogenová a epikatechin. Naproti tomu bylo zjištěno, že kvercitrin a rutin vykazují vyšší stabilitu. Kultivary, které si nejlépe uchovávají obsah fenolických sloučenin, byly ´Gala´, ´Angold´, ´Lady Sylvia´, ´Meteor´ a ´Rucla´.
Czech name
Význam a monitoring vybraných fenolických sloučenin v plodech jabloní s ohledem na různé podmínky skladování
Czech description
Byla vyvinuta metoda pro HPLC stanovení fenolických sloučenin - kyseliny galové, kyseliny chlorogenové, epikatechinu, kvercitrinu, rutinu, floridzinu a floretinu v čerstvých a skladovaných plodech jabloní. Separace byla provedena za následujících podmínek: 150 x 4,6 mm, C18 kolona Kinetex, naplněná částicemi s porézním povrchem 5 μm, gradientová eluce s mobilní fází začínající na 95% vodné složce (pH 2,8) a 5% acetonitrilu, průtok 1 ml min-1, dávkovaný objem 10 μl a UV detekce při 255, 280, 320 a 365 nm. Byly monitorovány a srovnávány hladiny fenolických sloučenin v čerstvém rostlinném materiálu a po 3, 5 a 7 měsících skladování v podmínkách chlazeného skladu a skladu s řízenou atmosférou (ULO). Byly analyzovány extrakty homogenizovaných plodů v metanolu s přídavkem 0,1% kyseliny octové za účelem stabilizace fenolických látek. Sloučeniny nejvíce citlivé na podmínky skladování byly identifkovány jako kyselina chlorogenová a epikatechin. Naproti tomu bylo zjištěno, že kvercitrin a rutin vykazují vyšší stabilitu. Kultivary, které si nejlépe uchovávají obsah fenolických sloučenin, byly ´Gala´, ´Angold´, ´Lady Sylvia´, ´Meteor´ a ´Rucla´.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
10406 - Analytical chemistry
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
0231-6900
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
25
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
15-22
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—